“Zempléni zsidóság” – megújult honlap, kibővített tartalommal

Írta: Szabó Kitti - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem

2023 végén megújult a Zempléni zsidóság honlap, amit a Tom Lantos Intézet (TLI) a sátoraljaújhelyi Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZRVA) szervezettel együttműködve hozott létre.

A ZRVA már nyolc éve szervez rendszeres programokat Zemplén megye zsidó örökségének megőrzésére, és a holokauszt áldozataira való méltó emlékezés céljából. A ZRVA vezetője Juhász István, akit a MAZSIHISZ 2021-ben „Zsidóságért Díjjal” is kitüntetett munkája elismeréseként.

A két szervezet együttműködéséből számos helytörténeti kiadvány született, helytörténeti konferenciákat szerveztek, és Sátoraljaújhelyen több épület falára is emléktáblák kerültek.

A „Zempléni zsidóság” honlap ötletét az emléktáblák adták: felmerült, hogy érdemes lenne a táblák helyszínét a helység más fontos zsidó turisztikai látványosságaival együtt egy digitális térképen is feltüntetni. Először egy Sátoraljaújhely zsidó emlékhelyeit ábrázoló interaktív digitális térkép született meg, amit 2022-ben a ZRVA egész Zemplén vármegyére kiterjesztett.

A kezdeti honlaphoz az egyes helyekről szóló információkat a ZRVA az elérhető internetes forrásokból állította össze: a helységek hivatalos önkormányzati honlapjáról, egy-egy helyi levéltári forrásból, és egyéb az interneten fellelhető tanulmányokból, honlapokról, valamint a rendelkezésükre álló könyvekből. 2023-ban a Tom Lantos Intézet felkérte dr. Gábor Anna építészt és etnográfust, hogy lektorálja és egészítse ki az anyagot, és írjon hozzá egy bevezető szöveget, ami a régió zsidó társadalomtörténetét átfogó módon mutatja be.

Erre azért volt szükség, mert a helytörténeti és turisztikai honlapok esetében különösen jellemző, hogy azok nem tudományos céllal és módszertannal készülnek, így bár értékesek az ismeretterjesztés és az örökségvédelem szempontjából, a közzétett adatok sokszor hiányosak, pontatlanok. A TLI és helyi partnerük a ZRVA 2023-ban azt a célt tűzte ki, hogy a zempléni emlékhelyekről szóló honlap a tudományosság igénye révén példát mutasson más hasonló kezdeményezéseknek is. Mivel a honlap célja az érdeklődőkkel a legfontosabb információk megosztása, ezért a készítők összeállítottak egy bibliográfiát is azok számára, akik esetleg jobban elmélyülnének a térség zsidó helytörténetében.

Illusztráció a Zempléni zsidóság honlapjáról. A honlap ide kattintva érhető el:  zemplenizsidosag.hu

A Zempléni zsidóság honlap számos érdekes és sokaknak talán újszerű információval is szolgál. A térség történetében kevésbé járatos olvasó például lehet, hogy meglepődik azon, hogy a zsidók száma a 19. század végén sok helyütt enyhe csökkenésnek indult. Ennek oka az volt, hogy sokan az ország belseje felé vándoroltak, mások pedig külföldre, például Amerikába mentek szerencsét próbálni. A honlapon számos archív és mai fotó is található a térség zsidó emlékeiről.

Ajánljuk mindenkinek, akit érdekel a magyar vidéki zsidóság története!

(A cikk a Tom Lantos Intézet és a Szombat folyóirat együttműködésében készült)

[popup][/popup]