Walter Matthau és Richard Burton is el akarta játszani Tevjét

Írta: Bassa László - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

Múlt év novemberben volt ötven éve, hogy a ‘Fiddler on the Roof’ megjelent a filmszínházakban. Barbara Isenberg könyvet írt „Tradition! The Highly Improbable, Ultimately Triumphant Broadway-to-Hollywood Story of ‘Fiddler on the Roof,’ the World’s Most Beloved Musical” címmel, amiben többek között az alábbi érdekességek is szerepelnek.

Haim Topol a film főszerepében

A 1971. november 2-án a New York-i Rivoli Theater-ben tartott premiert követően az év végéig a filmet Svédországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Dániában, az NSZK-ban, Finnországban és Japánban is bemutatták. Mostanra pedig mintegy egymilliárd néző láthatta szerte a világon.

A tíz érdekesség pedig a következő.

1) Bette Midler a „Hegedűsben” lépett először a színpadra a Broadway-n, kezdetben mellékszereplőként, majd beugró színészként Cejtel szerepében. Végül ő játszotta a legidősebb lányt az első szereposztásban. Rosalind Harris volt ekkor a beugró, akit Miller oktatott ki a sminkelés titkaira, annyira sikeresen, hogy megkapta a szerepet.

2) Norman Jewisonnak, a film rendezőjének nem tetszett az ötlet, hogy a színházi főszereplő, Zero Mostel kapja meg a filmben Tevje szerepét. „Túl nagy, túl amerikai, és az orgánuma sem emlékeztet egy orosz zsidóéra” – mondta. Amikor elterjedt, hogy a szerep még nem kelt el, olyan hírességek jelentkezte be, mint Danny Thomas, Walter Matthau, Rod Steiger, Danny Kaye és Richard Burton.

3) Hájim Topol, aki egy tel-avivi színházban lépett föl Tevje szerepében, harmincas éveiben járt, amikor a londoni színházi előadás meghallgatásai folytak. De amikor egy hónapos katonai szolgálatot követően, barnára sülve és civilben megjelent a válogatón, senki sem ismert rá. „De hát én vagyok az”, mondta Topol, fölpattant a színpadra, és elénekelte az “If I Were a Rich Man”-t. Akkor végre ráismertek. A londoni produkció utolsó hetében látta őt Jewison, és rögtön tudta, hogy meglelte az igazi Tevjét.

4) Topol a film készítésekor 35 éves volt és még nem őszült. Minden forgatási nap elején a forgatócsoportból valaki kitépett a rendező szakállából néhány szálat, és Topol szemöldökéhez ragasztotta.

Paul Michael Glaser Percsik szerepében

5) Jewison és stábja arra is ügyelt, hogy – miközben az Örökkévalóval társalog – Tevje mindig ugyanabba az irányba nézzen. Fogtak egy rudat, keresztülszúrtak vele egy dobozt,, aminek oldalára Dávid csillagot festettek, és fölemelték. A rendező elmagyarázta, hogy Topol „arra fog nézni, és úgy fogja érezni, hogy I-tenhez szól.”

6) Amikor a helyszíneket keresték egy évvel korábban, Jugoszláviában sok hó esett, a következő, forgatási évben viszont alig, ezért azt kénytelenek voltak márványporral helyettesíteni. Molly Picon, jiddis színházi és filmsztár, aki Jentét a házasságközvetítőt alakította, barátjának írott levelében megemlítette, hogy kénytelen volt meleg alsóneműt és szvettert vásárolni a kemény hideg ellen. Az éjszakai forgatásokon azokat hordta, és még egy butykos whiskyt is vitt magával.

7) A filmbéli Anatevka három különböző faluból állt össze a jugoszláviai Zágráb környékén. Egyik minden változtatás nélkül, másikban a hitelesség kedvéért faházakat húztak föl, a harmadikban pedig zsinagógát építettek és piacot alakítottak ki. Ez utóbbi olyan jól sikerült, hogy egy helyi lakos meg is jelent, hogy lovat vásároljon.

8) Paul Michael Glaser, aki utóbb a “Starsky & Hutch” címszereplőjeként vált ismertté, a forgatás idején 27 éves volt, és elismerte, kissé idős ahhoz, hogy a 17 éves forradalmár Percsiket alakítsa. Jewison mégis meghívta a castingra, és végül rá osztotta a szerepet.

Tutte Lemkow, mint hegedűs a háztetőn

9) Jerry Bock zeneszerző és Sheldon Harnick szövegíró mintegy ötven dalt írtak; ezeknek mindössze harmada került be a színpadi musicalba ill. a filmbe. Jerome Robbins Broadway-i rendező vette rá őket a „Tradition” megírására: előtte a darab a “We’ve Never Missed a Sabbath Yet” számmal kezdődött, amiben az anya, Golde és lányai daloltak a sábesz előkészületeiről, a takarításról, a csirkék pucolásáról, a máj feldarabolásáról, és a bárhesz sütésről. A „Ha én gazdag lennék” helyén eredetileg az „That’s the Life” szerepelt, abban Tevje kesereg azon, hogy lesántult a lova.

10) A színházi produkció nem egy az egyben került át a filmbe. Új jelenetekhez új zenére volt szükség. John Williams volt a szerző, aki első Oscar-díját kapta ezért. A film eleji stáblista alatt hosszú hegedűszóló hallható. Jewisonnak sikerült rávennie a legendás Isaac Sternt a szólók följátszására. A háztetői muzsikust Tutte Lemkow, norvég színész és táncos alakította.

Címkék:Hegedűs a háztetőn

[popup][/popup]