Vak emberek reménye

Írta: ajewishisrael.com/ - Rovat: Kultúra-Művészetek, Technika - tudomány

Egy új izraeli találmány a videokamerát és a kontaktlencsét ötvözi.

Képünk illusztráció

Mi mást kívánhatna egy világtalan ember, mint hogy láthasson? Egy nagyszerű találmány éppen ezt szeretné valóra váltani. Zeev Zalevsky professzor, a Bar Ilan egyetem munkatársa fejlesztett ki egy olyan kontaktlencsét, amely, elektródákhoz kapcsolva, a szemben olyan impulzusokat gerjeszt, melyeket az agy képekre tud „lefordítani”. A kontaktlencse egy egyszerű fényképezőgéptől vagy egy okostelefon kamerájától kap jeleket, amelyet a kontaktlencse viselője akár a kezében tarthat, akár magán hordhat. Amikor a nem látó ember felteszi a kontaktlencsét és egy tárgy felé fordítja a kamerát, a kamera a képet egyfajta elektronikus Braille képbe konvertálja oly módon, hogy észlelhető érzetet küld a retinába. A kamera és a kontaktlencse közötti kommunikáció RFID (rádiófrekvencia azonosítás) csatornán zajlik.

Zeev Zalevsky

 

Braille-írás a szemnek

Zalevsky professzor szerint a bionikus kontaklencse használata hasonlít a Braille-írás mechanizmusára, csak ujjaink helyett most a szemünket használjuk. A Braille írás lényege, hogy hat domború pont különböző elrendezésével más-más betűket – és ezekből szavakat – alkotunk, melyeket az olvasó az ujjaival  érzékel. A szem szaruhártyájában hatszázszor több szenzor található, mint az ujjunk hegyén, ez testünk legérzékenyebb, ingerek befogadására legalkalmasabb része.

Ez az innovatív megoldás tehát lehetőséget nyújt a vak embereknek, hogy betűket olvassanak, felismerjenek kirakatokat és tájakat, felismerjék a családjukat és a barátaikat. A kontaktlencse a térlátásban is segít, így könnyebben tudnak majd mozogni, biztonságosabban át kelhetnek az úton.

 

Sötétben látás

Bár még csak prototípusa létezik, a találmányt már sikeresen tesztelték állatokon. A kísérletek azt mutatták, hogy az állatok sötétben is jobban eligazodtak. A sötétben látás a következő kihívás, amelyet Zalevsky leküzdeni remél, olyan módon, hogy egy infravörös kamerát csatlakoztatnak a kontaktlencséhez.

Míg az egészséges emberi szem 1 megapixel felbontású képet észlel, a bionikus lencsével arra is van esély, hogy ezt akár tízezer pixelig növeljék.

Gacs Katalin fordítása

[popup][/popup]