Trendületlenül

Írta: Németh Ványi Klári - Rovat: Kultúra-Művészetek

Újragondolt judaika: Szász Károly

Az október eleji Design Hét minket is inspirált. Nyakunkba vettük a várost, és körbenéztünk. Kreatív, különleges tervezőket, boltokat és ötleteket találtunk a VII. kerülettől egészen Budáig. Az alább bemutatott fiatal tervezők, vállalkozók valami olyat csinálnak Budapesten, amit eddig még senki. Szerintük trendi attól is lehetsz, amit létrehozol, kitalálsz. A gyökereidet, tradícióidat pedig újraértelmezheted és megoszthatod másokkal is.

Női bűntanya a Király utcában

Krúdy Gyula a Király utcát úgy említi írásaiban, mint „az éj hajú, sötét szemű zsidó nők” lakhelyét. Krúdy orrára fricska a szőke, kék szemű Goldberg Emília, aki hangulatos boltocskájával a Király utcába költözött. Emily Kincsesboltjának tulajdonosa, mint minden valamire való „Bolygó zsidó”, élt Párizsban, Münchenben és New Yorkban is megfordult. Világot látott, aztán hazajött Budapestre, vállalkozásra adta fejét. A kis bolt mára nagy népszerűségnek örvend, sokan csak „női bűntanyaként” emlegetik, de ne gondoljunk semmi rosszra, egész egyszerűen nehéz ellenállni a bűbájos és változatos árukészletnek.
Emília a Király utcába varázsolt egy csöppnyi Párizst. Boltját számtalan divatfotós választotta helyszínként, és szívesen írnak róla a különböző női portálokon. Hogy miért? Mert egyedülálló Budapesten. Minden szegletében valami mással hívogat. Antik tárgyak, francia ruhák, századelős orvosi táska, különböző lakberendezési kellékek és díszletek várják az érdeklődőket. Goldberg Emily a magyar ékszertervezőket is menedzseli. Üzletében előkelő helyet foglalnak el a fiatal művészek kollekciói. Célja, hogy minél szélesebb körben kedveltté váljanak ezek az egyedi tervezésű, kézzel készült bizsuk és ruha-kiegészítők. És hogy a turisták ilyen formában vigyenek magukkal egy kis Magyarországot a Király utcából.

Egyszemélyes manufaktúra a VII. kerületben

A Király utcából, hipp-hopp, a Madách térre jutunk – Vadjutka apró ékszergalériájába. Wild Juditot az újságírói pályáról Orbán Viktor és Medgyessy Péter politikai vitája fordította az ékszerek világába. Örök hála mindkettőjüknek. Az ominózus vita alatt dobta össze Judit első láncát. Aztán láncot lánc követett, fülbevaló, karkötő és így tovább. Azóta lassan nyolc év telt el, ékszereire pedig rákaptak a nők.
Wild Judit foglalkozást és nevet cserélt. Vadjutkaként egyszemélyes manufaktúrát működtet a hetedik kerületben, állandó és legélénkebb színfoltjaként a Wampnak. Hihetetlen kreatív, kalandvágy hajtja, különleges formákba és textíliákba önti merész elképzeléseit. Formavilága rokonságot mutat Ayala Bar izraeli ékszertervezőjével, mégsem ugyanaz. Vadjutka cicomái pajkosak és tarkák (nem beszélve szolidáris, emberbarát árairól).
„Állandó téma a globalizáció kulturális áramlása. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ma már egyre nagyobb jelentősége van a helyi értékeknek. Egyfajta különleges feladatnak számít, hogy mit tudok beemelni az engem körülvevő kultúrából, hagyományokból, és mit tudok megmutatni a sajátomból” – meséli Judit, s közben egy ’70-es évekbeli kalocsai terítő mintáit applikálja nyaklánccá. Ezekből az újrahasznosított kalocsai terítőkből született meg a Modern Magyarország nevű ékszersorozata, mellyel részt vett a Gombold újra öltözéktervezési pályázaton. A „Statement”, azaz „Kinyilatkoztatás” ékszereket is divatba szeretné hozni nálunk, ezekkel a nagy és egyedi bizsukkal bárki bátran megjelenítheti a saját stílusát, akár egy farmerben is.
Vadjutka szívesen mesél a „hanukarácsonyi” vacsorákról és a széderestékről is, melyeken vendégül látja barátait, függetlenül attól, hogy zsidók-e vagy sem. A különböző kultúrák és tradíciók pedig nagy hatással vannak rá, nyitottá, elfogadóvá teszik.

A judaika, mint hungarikum

Szász Károly iparművész, a Zsolnay pályázat győztese, újragondolta a több ezer éves Judaika jelképeket. Antik porcelánokból, legtöbbször Zsolnayból készít Dávid-csillagokat és hamzákat. A patinás anyag, egy kicsit sajátossá is varázsolja ezeket a vallási szimbólumokat, hiszen a Zsolnay nemcsak egyedülálló színt, de egy csipetnyi sajátos, magyar ízt is ad nekik.

Marokkói kaftángombok, színes bojtok

Hajgató Sára a Mimóza design motorja, a Közel-Kelet valamennyi különlegességét belecsempészi ékszereibe, de Kambodzsa, Ázsia, Marokkó, Algír, Egyiptom is megihletik. Marokkói kaftángombok, csengettyűk, teszik izgalmassá kreációit. Bojtnyakláncai pedig kuriózumnak számítanak. Kis bátorságra van azért szükség, hogy valaki magára aggassa őket, de bátraké a szerencse.

Kertrész Violetta lakásboltja

Van abban egy kis nosztalgia, sóvárgás a hetvenes évek után, ha valaki lakásboltot nyit Budán. Kertész Violetta divatújságíró külföldön találkozott először ezzel a jelenséggel, pedig nem is olyan régen nálunk is gyakori volt, igaz inkognitóban.
Biztosan sokan hallottak már a ’70-es évek Budapestjének lakásboltjairól. Anyuskáink fiatalkorát jelentősen meghatározták ezek a kis kiruccanások a szürke és sivár konfekciók világából. Talán majdnem minden kerületben, de a Körúton és a Váci utcában biztosan akadt egy háztömb, ahol megbújt egy lakásbolt, és egy homályos folyosóról, csigalépcsőn, vagy lifttel juthattak a kuncsaftok a különleges, egyedi darabok lelőhelyére.
Pataki Ágnes manöken, a Skála reklámarca, a Váci utcában bérelt ingatlant, ahol divattervezők és profi varrónők készítették az izgalmas darabokat, egy-egy Burda-szabásminta ihletése nyomán. Természetesen ezekben a kis manufaktúrákban halálos bűnt követtek el – kapitalista kelmékkel dolgoztak ugyanis. A szocializmus asszonyai nem tudtak ellenállni a Nyugat csábításának. A külföldre szakadt családtagok hazaküldött csomagjaiból előkerült bizsuk, kiegészítők, nejlonharisnyák, trapézfarmerok, felsők, ruhák a Kánaánt jelentették számukra. Ezeket persze a legnagyobb titokban, négy fal között árulták. Szájról-szájra terjedt a hír, hol, mikor, mit lehet venni, mivel lehet feldobni egy kicsit a hervadt, konfekcióipari termékeket. Harminc év elteltével most mi sóvárgunk a hetvenes évek cuccai után. „Anyu, hol a trapéz farmerod? Hol a retikülöd? Anyu, miért dobtad ki?!” csatakiáltásokkal vesszük ostrom alá szegény szüleinket.
Kertész Vivi számos kollekciót tárazott be a hetvenes évekből. Hiánypótló tevékenységének híre van. Online vintage boltja, a Lovebug, igazi kincsesbánya, a retro és az extravagancia kedvelőinek. Vivi szerint trend valami olyat csinálni, amiben úttörők lehetünk. Ezekben a cuccokban pedig bátran villanthatunk a romkocsmákban is, akkor is, ha sokaknak Jockey Ewing csaját juttatjuk eszébe.

Király utcai hangulat: Emily Kincsesboltja

Németh Ványi Klári

[popup][/popup]