Steven Seagal – a Putyin-imádó akcióhős zsidó gyökerei

Írta: Lázár György - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

Aki botrányok és perek elől Amerikából Moszkvába menekült.

Putyin és Seagal

Az amerikai sajtó is felkapta a fejét a hírre, hogy Vlagyimir Putyin nemrég a Barátság Renddel tüntette ki jóbarátját, Steven Seagalt, az amerikai állampolgárságú filmsztárt. Erről hivatalos orosz rendelet is megjelent miszerint „Az orosz külügyminisztériumnak az Egyesült Államokkal és Japánnal fenntartott humanitárius kapcsolatokért felelős különmegbízottja, Steven Frederick Seagal részére a Barátság Rendet adományozza a nemzetközi kulturális és humanitárius együttműködés fejlesztéséhez való kiemelkedő hozzájárulásáért”

Putyin még 2016-ban írta alá azt az elnöki rendeletet, amelyik orosz állampolgárságot is biztosított Seagalnak. Az orosz elnök soha nem titkolta, hogy csodálja a majd kétméteres amerikai filmszínészt, az akcióhős pedig kijelentette hogy “Putyin az egyik legnagyobb élő politikai vezető, ha nem a legnagyobb!”

Ez lehetne megmosolyogtató is, de Amerikában kevesen tartják Seagal “húzásait” mulatságosnak. Az USA-ban született színész remek kapcsolatokat ápol Lukasenka, fehérorosz diktátorral és Szerbiát hivatalosan is hazájának tekinti. Ugyanis néhány éve Aleksandar Vučić szerb kormányfő személyesen adta át számára a szerb állampolgárságot.

Seagal filmplakátja Izraelben

Seagal teljes mellszélességgel támogatja Putyin politikáit, például a Krím félsziget bekebelezését, így nem meglepő módon kitiltották Ukrajnából. 2016 óta Oroszországban él és úgy tűnik, erre nagyon is jó oka van.

Steven Seagal a Michigan állambeli Lansingben született 1952-ben. Édesanyja ír katolikus családból származó műtőtechnikus, míg édesapja zsidó származású matematikatanár. Apai nagyapja egy jiddisül beszélő fehérorosz bevándorló volt, Nathan Siegelmannak hívták; apai nagyanyja az egykori Magyarországon, a Kassa melletti Alsóbereken (Brestov) született; Dora Goldstein néven látta meg a napvilágot. Amerikában a család lerövidítette a nevét; Siegelmanból így Seagal lett. Egyik fiuk, Samuel Seagal, Steven apja, már az USA-ban született 1928-ban. Egyetemet végzett és középiskolai matematikatanárként dolgozott.

Samuel családjával Kaliforniába költözött, ahol fia, Steven, egy szokatlanul magas és sovány tinédzser egészségügyi problémákkal, elsősorban asztmával küszködött.

Stevent a középiskolában a tanulás nem igazán érdekli, a rock zene és a japán harcművészet, az aikido bűvöli el.

 

Elvégzi ugyan a középiskolát és próbálkozik egyetemi taulmányokkal is, de kiderül, hogy az nem neki való. Japánba költözik, hogy ott harcművészetet, aikidót tanuljon. Később ott oktat is majd megnősül, és 31 éves korában visszaköltözik Kaliforniába.

Az akcióhős akcióban

Kaliforniában dodzsót (harcművészet oktatására szolgáló studiót) nyit, ahol hagyományos önvédelmet, aikidót oktat. Már 36 éves, amikor első filmszerepét megkapja. Akciófilmjeivel hamarosan ismertté válik, és nemcsak színész-rendező, de jó néhány filmjének producere is. Hamarosan dollármilliomos és népszerű a tizenévesek között. Zenészként, dalszerzőként is ismertté válik, több albumot jelentet meg.

Seagal filmjeit a kritikusok lehúzzák, azokat többször jelölik az „év legrosszabb filmje” címre. De az akciófilmek kis költséggel készülnek és hatalmas bevételt hoznak. 1992-ben készíti el legnagyobb kasszasikerét, az Under Siege-t, amelyet Úszó Erőd címmel mutattak be Magyarországon.

Filmsikerei és dollármilliói nem teszik népszerűvé Seagalt a szakmában. Kötekedőnek, erőszakosnak és primitívnek találják. Számos nő indít ellene jogi eljárást szexuális zaklatásai miatt. Börtönbe ugyan nem kerül, de jelentős összegeket fizetett ki peren kivül hogy vádlóit elhallgattassa.

Erőszakoskodik filmjei stábjával is, sőt, állítólag többször tettlegességre is sor kerül színészeivel. Többen megtagadják, hogy vele dolgozzanak. Amikor egy élő BBC interjúban az ellene felhozott vádakról kérdezik, kimenekül a stúdióból. Hollywood kitagadja és jogi problémái is sokasodnak.

Az USA-ban forróvá vált a talaj a lába alatt, viszont Putyin Oroszországa tárt karokkal várja. Seagal ott még arra is hajlandó, hogy orosz fegyvereket, köztük a hires Kalasnyikovot is reklámozza. Jelenleg is ott él legújabb feleségével, a Mongóliából származó táncosnővel, Erdenetuya Batsukh-val.

Seagal es neje

A 71 éves Seagal ma már nem harcművész, hanem sokkal inkább botrányhős. Zavaros, öntömjénező történeteit kevesen hiszik el. Nemrég kijelentette, hogy Burját és Jakut vér csörgedezik ereiben.

Seagal filmjei népszerűek voltak Izraelben is, de a színész zsidó származását soha nem említették; Seagal nem tartja magát zsidónak és nincsen kapcsolata zsidó szervezetekkel. Azt állítja, hogy buddhista.

2020-ban egy amerikai bíróság arra kötelezte hogy 330 ezer dollár büntetést fizessen kriptovalutákkal kapcsolatos „szabálytalanságai” miatt. Seagal fizetett, de nem tért vissza az USA-ba. Ma már kevesen néznék jó szemmel, ha megjelenne szülőhazájában, az Egyesült Államokban.

 

 

 

Címkék:botrányhős, japán harcművészet, zsidó apa

[popup][/popup]