Salzburg botlatókövei

Írta: Bassa László - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem

Egy osztrák művész a botlatókövek fotóit használja művészi alkotásainak nyersanyagául.

Ritkán fordul elő, hogy festészeti tárlaton térképvázlattal találkozzunk, és az ráadásul zsidó vonatkozást hordozzon. Márpedig ez történik a Józsefvárosi Galériában péntek este megnyílt kiállításon, amelyen a Salzburgi Művészek Csoportjának 20 tagja szerepel egy-egy műalkotással. Amint azt Verebes György Munkácsy-díjas festőművész megnyitójában elhangzott, a kiállított művek az emberiség örök kérdéseivel és aktuális problémáival egyaránt foglalkoznak. Utóbbiak közé tartozik a múlt megismerése és megörökítése.

A fentebb említett kép műfaja – kollázs. Salzburg kb. 1 négyzetméter nagyságú térképén (1cm = 75 m) a város botlatóköveinek kicsinyített fényképei szerepelnek topográfiai hűséggel, az utcahálózatra illesztve. A kollázs címe: Hier wohnte – Itt lakott…

Az alkotóművész az 1948-as müncheni születésű Maite Schmidt, aki a város művészeti akadémiáján tanult. 2015-ben fogott nagyszabású projektjébe: Salzburg botlatóköveinek (Stolpersteine) számbavételébe. Célja ugyanaz volt, ami az elhelyezett feliratoké: az emlékezés fenntartása, azaz a felejtés megakadályozása. A Talmud szerint az embert akkor felejtik el, amikor már nem emlékeznek a nevére, ami egyben a projekt mottója is. A fotografálás két éven keresztül tartott, és azzal párhuzamosan Maite az interneten is kutatott az áldozatok után.

Maite Schmidt (Fotó: Varga László)

A botlatókövek a legkülönbözőbb, a nácizmus által elpusztított vagy elüldözött áldozatok emlékét őrzik. Közöttük a spanyol polgárháború veteránjai, Auschwitzba és Sachsenhausenbe hurcolt zsidók, cigányok és Jehova tanúi egyaránt megtalálhatók. Van, akit egy eltévedt golyó ölt meg a háború utolsó napján. A város híres lakója volt az író Stefan Zweig, aki 1942 februárjában lett öngyilkos Brazíliában, és a színházi rendező Max Reinhardt, aki 1943 októberében halt meg New Yorkban. Auschwitz nagy túlélője, a helyi zsidó közösség büszkesége, Marko Feingold ez év szeptemberében 106 évesen távozott az élők sorából.

A művész eddig 440 botlatókövet kutatott föl és dokumentált különböző formában. A projekt folytatódik: feltevése szerint összesen mintegy 600 ilyen objektum található Salzburgban. A jelenlegi antiszemitizmust komoly veszélynek ítéli, különösen Németországban. Gyűjteményében megrongált botlatókő fényképe is szerepel.

Budapesti tartózkodásakor az újlipótvárosi negyedben tett sétára is időt szakított.

Maite Schmidtről és alkotásairól az érdeklődők a http://www.maiteskunst.blogspot.com/ internetes oldalon kaphatnak tájékoztatást.

A kiállítás november 25-ig tekinthető meg.

[popup][/popup]