Sacha Baron Cohen játssza az izraeli Moszad ügynök Eli Cohent a Netflix készülő sorozatában

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

A Netflix nyomán a Forward adta hírül, hogy Sacha Baron Cohen játssza az izraeli Moszad ügynök Eli Cohent a tévétársaság készülő sorozatában.

Sacha Baron Cohen (Fotó: John Salangsang/Shutterstock/REX/Shutterstock )

Eli Cohen a 60-as évek Szíriájában szolgálta Izrael hírszerzését. A hatrészes sorozat A kém címet viseli és Cohen heroikus munkájáról számol be 1961-1964 között, amikor végül leleplezték, és a szíriai kormány utasítására kivégezték.

Mint a Jewish Virtual Library írja, Cohen egyiptomi születésű zsidó volt, akit szíriai szülők neveltek. A Moszad kétszer utasította el jelentkezését. Cohen ekkor megnősült, Nadia Majald-ot vette el. Gyönyörű pár voltak, és nagyon szegények. A 60-as években végül a Moszad alkalmazta Cohent, és Szíriába küldte, ahol magas körökben szerzett barátokat, és politikusoknak, valamint üzletembereknek engedte meg, hogy használják lakását nőügyeik lebonyolítására. Agglegényként és szex-szimbólumként vált ismertté.

Fedett ügynöki tevékenysége során szerzett információi segítették Izraelt a Hatnapos háborúban, különösen a Golán fennsík elfoglalásában. Cohen, kémnevén Kamal Amin Ta’abet-ként, míg úgy tett, mintha a szíriaiak által ellenőrzött Golan fennsík erődjeit ellenőrizné, a térségről szerzett információkkal Izrael hadászati céljait szolgálta. Eukaliptuszfák ültetését javasolta a szíriai parancsnokoknak, melyek fedezéket nyújthatnak a katonáknak, de ennek az átadott információnak a révén az izraeliek tudták, hol rejtőzik az szíriai haderő.

Eli Cohen

1964-ben Cohen meglátogatta Izraelben három gyerekét és feleségét, és kérte, hogy befejezhesse küldetését, mert tartott a lelepleződéstől. Elöljárói azonban egy utolsó visszatérésre kérték. Utolsó útján orosz technológia segítségével leplezték le. A szíriaiak megkínozták, de nem tett vallomást, majd megszégyenítő pert rendeztek neki. Golda Meir-től a pápáig sokan tiltakoztak kivégzése ellen.

A kém című sorozatot Gideon Raff, a “Prisoners of War,” sorozat szerzője írja, akinek korábbi filmsorozata nyomán született az amerikai “Homeland”.

Sacha Baron Cohen,  a “Borat” című film főszereplőjeként vált világhírűvé, és a közelmúltban szíriai segélyakciókban is közreműködött. Ő és felesége, a színésznő Isla Fisher egymillió dollárt adományozott 2015-ben szíriai gyerekek és menekültek megsegítésére.

A Forward nyomán

Címkék:Eli Cohen, kém, Moszad, Sacha Baron Cohen, Szíria, ügynök

[popup][/popup]