Rothschild gyűjteményből elorzott Van Gogh festményt árvereznek New Yorkban

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Képzőművészet, Kultúra-Művészetek, Történelem

A Christie’s aukciós ház bejelentése szerint a „Búzakazlak” értékét 20–30 millió dollárra becsülik.

Forrás: Christie’s

A festmény legutolsó tulajdonosa a múlt évben, 99 éves korában elhunyt Edwin L. Cox texasi olajmágnás volt. Az ő örökösei, valamint a kép két korábbi – zsidó műgyűjtő – tulajdonosának leszármazottai közötti megegyezés teszi lehetővé a november 11-én esedékes árverést.

AZ árverés ‘The Cox Collection: The Story of Impressionism’ címen zajlik majd.

A képet 1913-ban vásárolta meg Max Meirowsky gyáros, aki 1938-ban menekült a nácik elől Amszterdamba. A képet egy párizsi műkereskedőre bízta, ő pedig a híres bankárcsaládból származó Alexandrine de Rothschildnak adta el, aki a 2. világháború kitörése előtt Svájcba települt. A Van Gogh 1888-ból származó vízfestményét is tartalmazó gyűjteményt a nácik a megszállás idején elkobozták.

Nem ismeretes, hol volt a műtárgy a háború vége és az 1970-es évek között. Cox a New Yorki Wildenstein galériánál vásárolta meg 1979-ben.

Giovanna Bertazzoni, a Christie’s, 20. és 21. századi gyűjteményének alelnöke szerint a Búzakazlak Van Gogh legerőteljesebb papír alapú festményei közé tartoznak. „Minden lélegzetelállító. Az ikonikus téma, a festmény tökéletes állapota, a tájat ábrázoló erőteljes ecsetvonások, a kompozíció mérete” – nyilatkozta egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A festmény az aukció előtt október 17-e és 21-e között lesz megtekinthető a Christie’s londoni szalonjában. A nagyközönség eddig csak az amszterdami Stedelijk Múzeum 1905 évi retrospektív Van Gogh tárlaton láthatta a művet.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Búzakazlak, Van Gogh

[popup][/popup]