Romkocsmai merengő

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Káldori Dániel fotóriportja – Új helyek a zsidónegyedben

12-crop

Nincs ma már olyan valamire való nyugati bédekker Pestről, mely nem szentel néhány oldalt a pesti zsidónegyed romkocsmáinak és sörkertjeinek. A Szóda, a Szimpla és a Mumus után – a teljesség és az időrend igénye nélkül – jött a Tetthely, a Télikert, a Tűzraktér, a Corvin tető, az Ellátó kert, a Fogasház, a Doboz, a Lámpás, a Kőleves és a Mika Tivadar kertje.

11-crop

Egy-egy csütörtök, péntek vagy szombat este itt az egy négyzetméterre eső fiatalok száma néha meghaladja a féltucatot – épp ez adja a hely báját. A tízen- és huszonévesek, sőt harmincasok és kalandvágyó idősebbek is itt nyomulnak, és még a félszegebbek is ismerősökre, barátokra akadhatnak.

8-crop

Az Oranienburg Strasse és a Prenzlauerberg berlini sörkertjeit is lekörözte talán atmoszférájában a pesti zsidónegyed. A történelmi múlt patinája és a lampionoktól színes, hangulatos, alternatív kultúra iránt fogékony szórakozóhelyek jól kiegészítik egymást. S a hajnalba nyúló szórakozás mellett ezen a környéken számos olyan kezdeményezés is otthonra talált, mely szubkulturális érdekessége mellett új gondolatok, új életmódok, új társadalmi felelősségtudat magvait csíráztatja.

3-crop

Egy-egy hely sajnálatosan elvérzik itt a hivatalosságokkal folytatott huzakodásban, de nem olyan fából faragták e fiatalokat, hogy ne kezdenék újra, ha padlóra küldik őket.

7-cropKáldori Dániel fotóriportjával a zsidónegyed színes nyári hangulatát idézzük fel.

1-crop

17-crop

13-crop

 

16-crop

 

18-crop

[popup][/popup]