Rachel Weisz Holokauszt-tagadókkal hadakozik legújabb filmjében

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Történelem

Az őszi díjszezon nem múlhat el holokauszt-dráma nélkül, de a film nézőpontja kétségkívül új.

A Denial (Tagadás) cselekménye a második világháború helyett az 1990-es években játszódik. A forgatókönyvet Deborah E. Lipstadt amerikai történész könyvéből (History on Trial: My Day in Court with a Holocaust DenierA perbefogott történelem: bírósági csatám egy Holokauszt-tagadóval) könyvéből írta David Hare.

A film Lipstadt (Rachel Weisz) igazságért folytatott harcát ábrázolja, a holokauszt-tagadó David Irving (Timothy Spall) ellenében. A Holokauszt-tagadó rágalmazással vádolja a vele vitatkozó történészt. Az angol jogrendszerben a bizonyítás terhe a vádlottat sújtja, így Deborah-nak és jogászainak az a feladata, hogy bizonyítsa, a holokauszt valóban megtörtént.

David Hare nevét a Felolvasó és az Órák kapcsán ismerhettük meg. A film rendezője Mick Jakson, aki korábban Temple Grandin életéről készített portréfilmet. A sztárok névsorát Tom Wilkinson teszi teljessé, akit eddig kétszer jelöltek Oscar-díjra.

A film előzetesét néhány napja mutatták be és első hallásra maradéktalanul megfelel a fesztiváldíjakat elnyerő alkotás receptjének, reméljük azonban, hogy ennél sokkal többet kapunk, ha látjuk majd a moziban. A Denial valószínűleg a Torontói Filmfesztiválon debütál és szeptember tizedikén kerül az amerikai mozikba.

Rachel Weisz

[popup][/popup]