Polgár Judit – A Mazsike Brüll Alfréd, a Magyar Zsidó Sportért díj kitüntetettje

Írta: Szegő András - Rovat: Kultúra-Művészetek, Sport

December 27-én, hanuka alkalmából, a Bethlen téri zsinagógában rendezett ünnepségen, jótékonysági koncert keretében adta át a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület idei díjait. Polgár Judit világ- és olimpiai bajnok nemzetközi sakkmester a Brüll Alfréd a Magyar Zsidó Sportért díjat vehette át. Szegő András, a Mazsike elnökségi tagja laudálta.

Polgár Judít átveszi a díjat Kirschner Pétertől, a Mazsike elnökétől. Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

Valamikor a nyolcvanas évek elején keltette fel a figyelmemet a sajtóban több, szörnyülködő riport egy csökönyös, kezelhetetlen szülőpárról, akik három lányukat nem járatják iskolába, magántanulóként otthon képezik őket és – horribile dictu! – úgymond sakk-versenyistállót tartanak fenn. Azt is olvastam, hogy a lányoknak elvész a vidám, gondtalan gyermekkora, jaj, mi lesz ebből?!

Nos, lássuk mi lett: három, meleg családi szeretetben felnevelődött, sikeres lány, akik egy speciális területen kiemelkedő eredményeket értek el. A szeretet mellett céltudatos szülői irányítással és racionalitással csak olyasmit tanultak, amire szükségük volt. Azóta elért sikereik magukért beszélnek. Közülük most Polgár Judit az, aki átveheti a Mazsike Brüll Alfréd-díját a magyar zsidó sportért, versenyzői és oktatói munkásságáért.

Hogy ki volt Brüll Alfréd, azt sem hagyhatjuk szó nélkül; sajnos, nagyon sokan nem ismerik. 1876-ban született dúsgazdag zsidó birtokos, nagyiparos, megszállott sportrajongó. A huszonötezres MTK-pályát a főváros által adományozott telekre a saját magánvagyonából építtette fel. Szponzorálta és elnökölte az MTK-t, aktívan részt vett a labdarúgó-, az atlétikai- és a birkózószövetség vezetésében. A második zsidótörvény bevezetése után Svájcba emigrált, majd 1943-ban, bízva a hazai jogállamban, visszatért Magyarországra. Épp idejében, hogy ne késsen le az auschwitzi gyorsról. Élete példa lehet mai világunkban.

Ha felsorolnám Polgár Judit eddigi összes eredményét, nem lenne elég rá a mai rendezvényünk időkerete, ezért csak szemezgetek belőlük: öt aranyérem a sakkolimpiákon; két aranyérem az ifjúsági sakk-világbajnokságon a fiúk között; tizenöt évesen nemzetközi nagymester a férfiak között; az első nő, aki a legjobb tíz közé került az abszolút világranglistán; az első nő, aki a férfiak között világbajnoki döntőn vett részt; a sakk nagyágyúi közül legyőzte Kaszparovot, Karpovot, Anandot, Szpasszkijt, Topalovot, Carlsent.

2014-ben jelentette be, hogy befejezi versenyzői pályafutását. 2015-től a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitánya; emellett nagy energiát fordít a sakk elterjesztésére a gyerekek körében. Az általa készített Képességfejlesztő sakk, mint oktatási eszköz című kerettanterv Magyarországon bekerült a Nemzeti Alaptantervbe. A Sakkpalota című képességfejlesztő tankönyv elnyerte a 2015-ös frankfurti könyvvásáron a Legjobb Európai Tananyag díját.

Díjai felsorolása sem lenne rövidebb az eredményekénél, ezért ezekből is csak önkényesen válogatok: Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal, Szent István-rend, Prima Primissima díj, Budapest díszpolgára.

Polgár Judit ezt írja saját önéletrajzában: „Elkötelezetten hiszek a férfi és a női egyenrangúságban […]. Ennek a célnak érdekében vállaltam el az ENSZ felkérését, hogy első európai tagként legyek a UNWOMEN Planet 5050 Champion tagja és képviseljem a női egyenrangúságot a nemzetközi társadalmi életben.” Mint az ENSZ női egyenjogúsági nagykövete, méltó örököse a száz évvel ezelőtti hazai szüfrazsett-mozgalomnak, melyet akkor is két zsidó polgárjogi aktivista, Glücklich Vilma és Bédy-Schwimmer Rózsa vezetett.

És ha nem elég a sakkozói, sportvezetői, tankönyvírói, egyenjogúsági aktivistaként és végül – de első helyen írhattam volna – családanyai minőségben végzett tevékenysége, akkor nézzük meg, mi köze van a zsidósághoz, miért ő lett a Mazsike kitüntetettje.

Polgár Judit tipikus budapesti, értelmiségi, középosztálybeli zsidó család gyermeke. Sok rokona a soá áldozata lett, nagyanyja Auschwitzból menekült meg. A család mindig vállalta a zsidóságát; Judit a magyar csapat tagjaként részt vett a zsidó olimpiaként is aposztrofált Makkabi Játékokon, ahol természetesen a sakkverseny győztese lett.

Ha mindez nem elég ahhoz, hogy egy fiatal, sikeres zsidó sportoló elnyerje a Mazsike Brüll Alfréd-díját, akkor semmi sem elég. Legyünk büszkék arra, hogy ezt a díjat Polgár Juditnak adományozhatjuk. Többszörösen megérdemli.

[popup][/popup]