Palesztinokat védő izraeli ügyvédről szóló film nyerte a Verzió Filmfesztivált

Írta: Szombat/hvg.hu - Rovat: Kultúra-Művészetek

Az Ügyvéd c. film kapta a legjobb emberi jogi film díját a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon.

Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche filmje Leah Tsemel, egy izraeli zsidó ügyvédnő két esetét dolgozza fel. Az egyikben egy 13 éves palesztin fiút véd, aki 15 éves bátyjával késelni indult és két járókelőt (köztük egy 13 éves izraelit) meg is késeltek. A 13 éves fiú emberölési kísérlettel vádolják, az ügyvédnő ártatlanságát akarja bizonyítani, mert szerinte nem ő volt a késelő.

A másik esetben egy palesztin nő két butángázos tankkal megrakott autóját felrobbantja egy katonai ellenőrzőpontnál. Az ügyvédnő azt akarja bizonyítani, hogy itt egyszerű öngyilkossági kísérletről, nem izraeliek elleni erőszakról van szó.

A bíróság egyik esetben sem fogadja el az érvelését,  mire az ügyvédnő elveszíti az izraeli törvényességbe vetett hitét.

*

A magyar közönségdíj nyertese Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje lett. A film Fahidi Éva életútjának története, aki 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, 90 évesen pedig felkérést kapott, hogy szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban.

A nemzetközi közönségdíjat a román Alexander Nanau Colectív című filmje nyerte el. Ez arról a tűzesetről szól, amely 2015-ben a bukaresti Colectív nevű szórakozóhelyen ütött ki; 27-en haltak meg a tűzben, 37-en pedig tragédiát követő hetekben a nem megfelelő kórházi kezelés és az ott elkapott fertőzések következtében.

[popup][/popup]