Noé bárkájának életnagyságú holland hasonmása a Tóra alapján

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Kultúra-Művészetek

„Isten hajójának hasonmása, és Isten földjén van a helye” – mondja a 64 éves Johan Huibers, aki mélyen vallásos üzletember, és életéből négy évet áldozott arra, hogy a Tóra leírása alapján megépítse a bárkát. Hozzáteszi, hogy Izrael problémái és sikerei folyamatosan foglalkoztatják. Az ország iránti szeretete ugyanabból a forrásból táplálkozik, ami az 5 millió USD-ba kerülő hajó megépítésére vezette. „Furcsának hathat, de betűről betűre hiszek abban, ami a bibliában áll.”

Noé (holland) bárkája és aki megépítette: Johan Huibers

„Szeretem az országot, népét. Makacsok, nem engedelmeskednek a nyomásnak, az utakon hajtanak, mint az őrültek, sorban állás közben lökdösődnek, és senkire sem hallgatnak. Ugyanolyanok, mint én vagyok.”

A bárka két éve ejti ámulatba a hollandiai Maas folyón hajózókat. Hossza 117 méter, és csaknem 23 méterrel magasodik a víz fölé. 2012-re készült el, és rögtön turistalátványosság lett belőle.

Huibers raktárak építésével tett szert mesés vagyonra. A bárkával azt akarta bebizonyítani, hogy Isten létezik. Hét embert fogadott fel, és velük építette négy év alatt. Állítja: az, hogy csapata amatőrökből verbuválódott, tovább hangsúlyozza a hajó hitelességét. „Az ácsok között hentes, fodrász és tanító is akadt. Nem voltunk profi hajóépítők. Mindnyájan kicsit lököttek vagyunk.”

„Azt akartam, hogy a gyerekek jöjjenek ide, érezzék a fa tapintását, lássák a szögeket és győződjenek meg arról, hogy a könyvben leírtak mind igazság.” Az ötletet a bárka története adta, amit gyermekeinek 1993-ban olvasott fel esti meseként. „Arra gondoltam, hogy ha senki sem, hát én készítem el a hasonmást.”

A hajó hossza 117 méter, és csaknem 23 méterrel magasodik a víz fölé (Fotó: Wikimedia Commons)

Tizenhárom évvel később elkészült az első változat; a 69 méter hosszú és 10 méter széles szerkezetet a holland média Johan bárkájának nevezte el. Az ország hosszú csatornahálózatán közlekedett, de a lakosok nem találták elég méretesnek az eredetihez képest. Ezért aztán Huibers azt eladta, és az élethű másolat készítésébe fogott.

A világon nem ez volt az egyetlen kísérlet a bárka rekonstrukciójára. 2016-ban az USA beli Kentucky államban Ark Encounter néven nyitottak tematikus parkot a bibliai méretű másolattal, ami a hollandiainál háromszor többe került.

A hollandiai alkotmányt korábban családok ezrei látogatták, most viszont be van zárva. A tó menti Krimpen aan de Ijssel önkormányzata szerint bizonyos átalakításokra lenne szükség biztonsági okokból. Huibers szerint viszont teljesen biztonságos, biztosítást kötött rá és tökéletesebb tűzoltó berendezésekkel látta el, mint azt a szabályok előírják. A hajótérben található szobrok miatt a bálványimádás is felmerült kifogásként.

Pedagógiai célokon túl Huiberst egyéb szempontok is vezérelték.

A hajótest belülről

„Hiszek abban, hogy közel az idők vége. Nem vagyunk igazán a tudatában; az emberekben a veszélyérzet sohase munkált igazán.”

A roppant alacsonyan fekvő ország lakosai mindenkinél jobban tudják, milyen az árvizek elleni védekezés; az utóbbi ezer év során volt benne részük elég. Huibers öt évvel az Északi-tenger 1959. évi katasztrofális, kétezer áldozatot követelő kiáradása után született.

„A víz elönt minket. A hegyekből, a tenger felől, Németországon keresztül. Éppúgy, mint 1959-ben. Borzalmasan hangzik, de én nem félek.” A bárkát azonban nem menekülés céljából építette, hanem „nevelésre, és arra hogy emlékezzünk, Földünk állandó változásban van, és ez lesz a továbbiakban is, amint azt láthatjuk a globális felmelegedés, a tenger szintjének emelkedése, az erdőtüzek gyakorisága esetében is.”

Szerencsétlenség esetére újabb hajók építésébe fogott, amelyek egyenként akár száz fő befogadására alkalmasak. „Ki tudja, egy nap talán ezeken menekülhetnek meg a környezetemben lakók.”

A Haarec cikke nyomán Bassa László

 

[popup][/popup]