Német díjat nyert az 1945 című film

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

A kritikai zsűri a legjobb játékfilmes rendezés díját ítélte az 1945-öt rendező Török Ferencnek a Berlin-Brandenburgi Zsidó Filmfesztiválon.

Török Ferenc

A Gershon Klein Filmpreise 7000 Euros pénzdíjjal jár.

A zsűri indoklásában úgy fogalmazott, hogy az 1945 „westernfilmeket idéző fekete-fehér képei már a kezdettől fogva lebilincselik a nézőt. Már most úgy érezzük, hogy ez a film a nagy klasszikusok közé kerül.”

1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc filmje, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

A film Szántó T. Gábor elbeszélése alapján készült, az író és a rendező közös forgatókönyve alapján,  operatőre Ragályi Elemér volt, főbb szerepeiben Rudolf Péterrel, Nagy-Kálózy Eszterrel, Szabó-Kimmel Tamással, Szarvas Józseffel, Szirtes Ágival és Sztarenki Dórával találkozhatnak a nézők.

Az 1945 korábban elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) Panorama programja közönségdíjának harmadik fokozatát, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, valamint a Miami, a Washington-i és a Chattanooga-i zsidó filmfesztiválok legjobb játékfilmjének közönségdíját.

A film legközelebb a július 13-23. között megrendezésre kerülő Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon szerepel.

 

[popup][/popup]