Monokróm (fény)kép

Írta: Szarka Zsuzsanna - Rovat: Kultúra-Művészetek

 – Villányi András fotóiról

villanyi_kiallitas_1

50 évet illusztrál 50 kép: válogatást láthatunk a Dohány utcai zsinagóga körzetének fél évszázadáról. Momentumokat, mikrotörténelmet. Az utolsó évtizedek lenyomatait. A sok új fotó között néhány régebbi: nem a koruk, a tematikájuk és szemléletük közös: tartalmilag kötődnek a Dohány zsinagógához.

Monokróm tájak, szakrális terek, arcok, temetőkert, sírok, jelenetek, időtlenségbe zuhant pillanatok. Megannyi transzcendens fekete-fehér tábla. Lehet-e színnel átírni egy monokróm alkotást? Vagy érdemes-e? Hiszen két szélsőséges szín számos árnyalata törekszik festőiségre… Dokumentarista fotográfiák, jól szerkesztett kompozíciók. Zsidó jelen, közelmúlt, életképek, arcképek. Puritán hangolás – de csak első pillantásra. Villányi András fotóriporter és művész is.villanyikiallitas_2

Látszólag minden (túl) rendezett, beállított, mozdulatlan.  A láttatás pontos, precíz, de meg kell látni, ami mögötte van. Az objektivitás és spiritualitás kettősségét, a fotóriporteri látványhűséget, és ami több annál, metafizikusan a Teremtő teremtett lényeit látjuk, a monokróm képek rögzítik az elmúlt (vagy a jelen) időt. Esztétika és többértelműség dilemmája. Megmozdítható-e a szigorú kompozíció?  A táblakép életre kelthető-e? A kállói rebbe (fénytől) átszellemült arca (Eizik Taub, kállói rebe /1751-1821/ ükunokájáról van szó – a szerk.) vagy Frölich főrabbi Hősök zsinagógájában mezuzát szögelő keze, egy Tórát tartó kézmozdulat, imádkozó férfiak árnyjátékká váló együttese a táliszok és tfilinek szabályos hullámzásának harmóniájában? Variációk egy arcra, egy kézre, egy mozdulatra.

Villányi3

Külső és belső fény világít a fotókon, lehet ez napfény, gyertyafény,  hanukia fénye, havdala-gyertya kihunyó lángja, bárhonnan áradó mesterséges sugárzás némi rembrandti spiritualizmussal. Az optika csodát tehet: Frölich rabbi Tórát javító keze nyomán kirajzolódnak és élessé válnak a betűk.

A fekete-fehér képek ritmusát egy-egy nagyobb színes tabló töri meg. Lehet ugyanazt a térélményt, tájkivágást leképezni színekben is, vagy 20-30-40 év távlatából?

Fekete-fehér felvétel(ek) a ’80-as évekből: csupasz ágak, sírkövek, derengő természetes fény, kontúrok. 2013-as színes látványok: a sírkert még romos, bőven ömlő napfény ágak sűrűjében, felülnézetből és lentről. A felújított temető átadásáról színes fotó: csoportkép a hitközség (akkori) tagjairól.

Villányi

Jelenetek főrabbikkal, rabbikkal, kántorokkal, tudósokkal, művészekkel. Élők és holtak galériája. Arcok, akik ma részesei a Dohány zsinagóga életének. Frölich főrabbi szerepel a legtöbbet. Látjuk őt reggeli imája közben Izraelben, otthon és a Dohány zsinagógában. Már nem élők portréi: Dr. Scheiber Sándorról ismert kép, Stern László főkántorról szuggesztív felvétel. Dr. Salgó László főrabbi számos régi jeleneten szerepel. Ők nagyon is jelenlévők voltak itt.

Csend és lázas aktivitás váltogatja egymást. A friss képeken Fekete László főkántor az életképek aktív figurája. A Dohány körzet eseményei több évtized keresztmetszetében: nevezetes vendégek látogatása, zsinagógában tartott közös imák, széder estek. Holokauszt-emlékülés a Goldmark teremben 1984-ből, Zsidó Fesztivál koncertjei, Szimhat Tóra ünnep gyerekekkel. Ismert és ismeretlen arcok, közösségi és családi események (brisz, esküvő), más fényképeken áldozatok emlékezete, sírkövek, fény és árnyék játéka a zsinagóga-temetőben. Gyász és a hiány képei színesben és fekete-fehéren. Élők és holtak közössége.

 

Mesél a múlt – a Dohány utcai zsinagóga elmúlt fél évszázada. Rendezte: Frölich Katalin és Villányi Zsuzsanna. Dohány utcai zsinagóga múzeum. A kiállítást Dr. Frölich Róbert főrabbi nyitotta meg Balázsovits Lajos színművész közreműködésével.

 

Címkék:Dohány utca, Villányi András

[popup][/popup]