Minden út kómába vezet

Írta: Somogyi Flóra - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

Az Izraeli Filmhéten, a Puskin moziban bemutatott „Hegymenet” kellemes estét hozó izraeli vígjáték.

Hegymenet

Egy zsidó polgári családról, Geváékról szól a történetet. Apa és fia, akik munkájukban már csak a tökéletességet keresik, a szépet nem. Így egy tetszetős mell vizsgálása bennük semmilyen ösztönt nem mozgat meg, csak vitát nyit, milyen méretűre operálják át. Munkájuk komolyságát játékos orvosi sapkáik törik meg, melyekről különböző Walt Disney figurák kacsintgatnak ránk. Az apa uralkodni szeretne a családon, legalábbis érezni, hogy ő vezeti. Ezt azonban néha még a saját kocsijával sem sikerül elérni, nemhogy a családjával, hiszen a „japán, azaz a koreai” autóját nem szereti, csak a Volvót, amire régóta vár.

Így szembesül a magyar néző azzal, hogy egy jó vígjátékhoz Izraelben is kellenek a jó szponzorok.

Ora, az édesanya, akiről ugyan sok minden nem derül ki – tekintve a tényt, hogy a film nagy részében kómában fekszik férje karambolja miatt –, de ahhoz nem fér kétség, hogy ő tartja össze a családot. A családi találkozók „át is költöznek” a kórházba, ahol – a mama ágya felett – beszélik meg a kisebb-nagyobb ügyeket. A kemény és konzervatív gondolkodású papának mindeközben a nők tesznek keresztbe a legtöbbet: menye iskolázatlan hippi, lánya palesztinpárti békeharcos, autós oktatójába pedig beleszeret.

Hegymenet 2

A film végig nevettető, de sosem esik túlzásba. Erre jó példa Ora lánya, Shlomit, aki anyja tiszteletére, elindul a tanárok futóversenyén. Ha a film francia dráma lenne, hősünk nem érne célba, egy amerikai mozinál pedig, igaz, az utolsó pillanatban, de megnyerné.

Egy jó ízlésű izraeli filmben meg szépen befut a második helyre. Shlomit egyébiránt általános iskolai irodalomtanár, a romantikus fajtából. Tudják, aki kívülről fújja a legszerelmetesebb filmek nyálas jeleneteit, és aki mint egy tinédzser, olthatatlan szerelmet érez egy – általa addig személyesen soha sem látott – színész iránt. Gondolhatják, hogyan reagál Shlomit, amikor szemtől szembe találja magát a „tökéletes” férfival, Ahmed-del, aki forrócsokiját szürcsölve vet szerelmetes pillantásokat a lányra.

Az édesapa plasztikai sebészként hivatásának érzi, hogy csak a (szépség)hibákat keresse másokban. Vicces, hogy kinek ajánl fel orrszépítő műtétet, vicces, hogy miért nem érhet oda kétszer sem a fia esküvőjére, miként keveredik személyes viszonyba egy csatornafedéllel.

(Hegymenet. Rendezte: Oren Stern. Főszereplők: Shlomo Bar Aba, Mali Levi Gershon, Itay Tiran, Rotem Zisman Cohen, Idit Teperson, Romi Aboulafia, Yossi Marshak, Yousef Sweid, Albert Illuz)

[popup][/popup]