Mentette a jiddis kultúrát a Soá előtt, alatt és után

Írta: Szombat - Rovat: Film, Holokauszt, Kultúra-Művészetek, Zene

Jelena Jakovics filmje a Song Searcher (Dalkutató) a jiddis népdalok és szájhagyomány kutatójának, Mojse Beregovszkijnak állít emléket.

Mojse Beregovszkij népdalkutató utazásai az 1920-as évek végén kezdődtek. Fonográffal és viaszhengerekkel fölszerelkezve járta az ukrajnai zsidó falvakat, és esküvői dalokat, klezmer himnuszokat és altatódalokat gyűjtött. Nem tudhatta, hogy egy pusztulás küszöbén álló kultúrát dokumentál, ami mindenek ellenére máig őrzi a dal hagyományát.

A Beregovszkij archívum több mint ezer fonográf hengert tartalmaz, többek között Sólem Aléchem hangját és számtalan dallamot a Soá előtti, alatti és utáni időkből, amiről évtizedeken keresztül azt hitték, hogy elveszett, a nácik kezébe került vagy megsemmisült. 1990-ben azonban egy kijevi épület pincéjéből előkerült, mégpedig teljesen ép állapotban. A gyűjtemény a 2019-ben Grammy-díjra fölterjesztett “Yiddish Glory: The Lost Songs of World War II.” c. album anyagát képezte. A életéről készült “Song Searcher,” c. új filmet sorra mutatják be a zsidó filmfesztiválokon.

A Jelena Jakovics orosz dokumentarista által rendezett film Beregovszkij gyűjtőútjait követi Ukrajnán keresztül. Benne zene, archív filmfelvételek, valamint zenészekkel, történészekkel és Holokauszt túlélőkkel folytatott beszélgetések. Jakovics stábja olyan településeket keresett föl, ahol zsidók ma már alig élnek, és ahol a népdaltudós és zeneszerző a vészkorszak megpróbáltatásairól szóló dalokat rögzítette az 1940-es években.

A film elkészülte után a helyszínek ismét megszállás alá kerültek, ezúttal egy másik hatalom hadserege által. Így a film ismét aktualitást nyert, mondja a rendező egy Zoom interjúban.

Mojse Beregovszkij pályája a kijevi Zsidó Proletár Kultúra intézetében kezdődött. Az intézményt ugyan 1936-ban bezárták, és évekkel később a háborúban számos település megsemmisült, munkája azonban nem ért véget. A háborúban olyan dalok keletkeztek, mint a “Babij Jar,”, a “Skita” (“Mészárlás”) és a “Tulcsin” – arról a városról, ahol tömegével gyilkolták a zsidókat.

Song Searcher Official Trailer

SONG SEARCHER Documentary film by VIKO TV company in association with Roman Abramovich. “The Times and Toils of Moyshe Beregovsky” This film is the story of a man’s lifelong search for authentic Yiddish folk music and of his unique archive, which was presumed to be lost forever.

Ezeket a dalokat digitalizált formában emelték be a filmbe, de a túlélők is megszólalnak. Egyikük, Grigorij Smulevics emlékszik arra, hogy édesanyjával is készült fölvétel. A férfi Zsabokrics faluban élte túl a halálosztagok vérengzését, és a forgatáson rosszul lett.

Jakovics elmondta: „Térden állva imádkoztam a zsidók Istenéhez: ne engedje, hogy ezt az embert szabadulása helyének közelében érje a halál.”

Jakovics számára sok meglepetést okozott a csaknem egy évszázada fölvett zene.

Egy rögtönzött jelenetben Igor Poleszickij hegedűs, a firenzei Klezmerata Florentina kijevi születésű alapítója játszik hangszerén az egykori Kalinindorf zsidó település helyén emelt emlékhelyen. Itt pusztították el szinte az egész családját. Ismerte a dallamot, és azt is tudta, hogy Beregovszkij itt vette föl.

“Az volt az érzésem, hogy a hangszer saját magát szólaltatta meg” – mondja a filmben Poleszickij.

1950 augusztusában a szovjet hatóságok „zsidó nacionalizmus vádjával”őrizetbe vették Beregovszkijt, aki a gulágra került. Unokája, Jelena Bajevszkaja levelezett vele, a levelekből részletek hangzanak el a filmben. Többször kérte a rokonságot, hogy küldjenek neki kottákat. Teljesen legyengült, de túlélte a kényszermunkát; a lágerben kórust vezetett. 1962-ben halt meg.

„Minél inkább meggyőződhettünk a táborokban és gettókban élő zsidók szörnyű sorsáról és az embertelen életkörülményekről, annál nehezebb volt elképzelni, hogy a dalok ilyen környezetben egyáltalán létezhetnek. De éppen az expedíciók szolgáltak bizonyítékul arra, hogy a zene mennyire fontos. A túlélés és a megváltás eszköze volt. Bármilyen nehéz helyzetben, még a legembertelenebb körülmények között is szükség van az alkotásra” – írta Beregovszkij.

Jelenleg Kiev orosz támadások célpontja, de a dalkutató viaszhengerei remélhetőleg biztonságban vannak Ukrajna Nemzeti Könyvtárában. „Sztálint és Hitlert túlélték, remélem ezt a kataklizmát is túlélik” – mondja Jakovics.

Forward – Bassa László

Címkék:jiddis dalok, jiddis kultúra, Moise Beregovszkij

[popup][/popup]