Meghalt Olivia Newton-John

Írta: Bassa László - Rovat: Kultúra-Művészetek, Zene

Az énekesnő 73 éves volt; hosszasan bajlódott daganatos megbetegedésével, többször operálták.

Olivia Newton-John és John Travolta (Fotó: Getty)

Olivia Newton-John a popzene történetének egyik legnagyobb csillaga. Sikerei csúcsát elsősorban az 1970-es–80-as évek jelentették. Fél évszázados pályafutása során mintegy 40 albumot jelentetett meg százmilliós példányszámban, és több tucat filmben szerepelt. Karrierjét szakmai elismerések sokasága kísérte. II. Erzsébet királynőtől 1979-ben vette át a Brit Birodalom Rendjét, Ausztrália zenei életének föllendítéséért. Környezetvédő jószolgálati nagykövetként tevékenykedett, majd férje révén sokat tett az egészségvédelemért és az egészséges életmód megismertetéséért és terjesztéséért világszerte.

Nyolcéves volt, amikor szüleivel Angliából Ausztráliába költöztek. 1963-ban lépett föl először az ausztrál tévében. 1971-ben megjelent első stúdióalbumán szerepelt a Banks of the Ohio, számos slágere közül talán a legismertebb. Pályája kezdetén énekesként minden látványelem nélküli koncertjein csodálatos hangjával és előadói stílusával bűvölte el a közönséget.

Olivia Newton-John – Banks Of The Ohio

No Description

1974-ben ő képviselte az Egyesült Királyságot az Eurovíziós Dalfesztiválon. A következő évben Kaliforniában telepedett le, és 34 éven keresztül Malibun élt.

Két legnagyobb sikerét a filmvásznon aratta. Az 1978-ban bemutatott Grease c. zenés hollywoodi produkció az ötvenes években játszódik egy amerikai középiskolában; ebben John Travolta partnereként Sandy Olssont alakította. A Xanadu c. musical fantasy 2007-ben került forgalmazásba.

John Travolta And Olivia Newton John – You’re The One That I Want

Music video by Jhon Travolta & Olivia Newton Jhon performing You’reThe One That I Want From the Movie Grease. Download iTunes http://bit.ly/1oNNZwA#You'reThe

John Travolta így búcsúzott tőle az Instagramon: Legdrágább Oliviám, általad mindnyájunk élete jobb lett. Elképesztő hatással voltál ránk. Annyira szeretlek. Útjaink végén találkozunk, és újra együtt leszünk. Tied vagyok azóta, hogy először megláttalak, és örökké az maradok. A Te Dannyd és Johnod.

Hopelessly Devoted To You (From “Grease”)

Provided to YouTube by Universal Music GroupHopelessly Devoted To You (From “Grease”) · Olivia Newton-JohnGrease℗ 1978 Universal International Music B.V.Rele…

Ugyan családja anyai ágára emlékezve, továbbá neveltetését és hitét illetően sem kötődött a zsidósághoz – írja a Jewcy -, a visszatérési törvény értelmében és nagyszülői alapon mégis zsidó származásúnak tekinthető. Anyai nagyapja nem volt más, mint Max Born, német fizikus, aki ugyan luteránus vallásra tért, mégis menekülnie kellett a náci Németországból.

Born végül Angliában telepedett le és 1954-ben nyerte el a Nobel-díjat a kvantummechanika terén végzett alapkutatásaiért. Born felesége, Hedwig (Heidi) nagymama édesapja pedig az ismert ügyvéd Victor Ehrenberg volt. Ha így utánaszámolunk, Olivia három zsidó dédszülővel dicsekedhetett (volna).

Olivia édesapja a walesi eredetű Brinley John nyelvész volt a cambridge-i egyetemen. Itt ismerkedett meg Born legidősebb gyermekével, Irenével, és 1937-ben összeházasodtak. Olivia Cambridge-ben született 1948-ban. Brinley a háború alatt részt vett a német Enigma-kód megfejtésében. 1954-ben egy melbourne-i egyetemi kollégiumi igazgatói állását pályázta meg és nyerte el. A család még ugyanabban az évben Ausztráliába költözött.

[popup][/popup]