Meghalt Leonard Cohen – És sötét lett, valóban

Írta: Szombat, Haarec, MTI - Rovat: Kultúra-Művészetek

“Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen már nincs közöttünk” – áll a kanadai énekes, dalszerző és költő hivatalos Facebook-oldalán péntek hajnalban közzétett üzenetben.

leonard-cohen-you-want-it-darker

A zene egyik legnagyobb tiszteletben álló és legtermékenyebb látnoka távozott – írták. A művész gyászszertartása Los Angelesben lesz “egy későbbi időpontban”, a család pedig nyugalmat kér, hogy gyászolhasson. Leonard Cohen 82 éves volt.

Leonard Cohen Québecben született 1934. szeptember 21-én. Művészi pályája 1956-ban kezdődött Let us Compare Mythologies című kötetével. Alkotott görög szigeten, játszott szolidaritásból izraeli katonáknak a jom kippuri háborúban; éveket élt buddhista szerzetesként kolostorban (buddhista nevén Jikan Eliezer, és mestere alakja számos versében feltűnik) – és megmaradt mindvégig annak, aki pályája kezdete óta volt: melankolikus, önironikus zsidó költőnek és énekesnek.

Már elismert író és költő volt, amikor 31 évesen, 1966-ban New Yorkba költözött, ahol zenészként is letette névjegyét. Nem telt el sok idő, és erőteljes líraisággal megírt dalszövegei miatt a kritikusok csakhamar az idén irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Bob Dylanhez hasonlították.

Leonard Cohen rengeteg zenészt megihletett, sok szerzeményét dolgozták fel mások, neve bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, és hazája legmagasabb kitüntetését, Kanada Érdemrendjét is elnyerte. Gyakran melankolikus dalai közül legismertebb szerzeményét, a Hallelujah-t 1984-es megjelenése óta több százan dolgozták már fel.

Pályafutása során több tucat zenei és irodalmi díjat kapott. A többi között többször elnyerte a kanadai zenész szakma Juno-díját, kapott Grammy-díjat, amellyel teljes életművét ismerték el, és 2011-ben a szintén kanadai zongoraművészről elnevezett Glenn Gould-díjat is neki ítélték oda.

1967-től összesen 14 stúdióalbumot készített. Utolsó lemeze, a You Want it Darker mindössze három héttel ezelőtt, október 21-én jelent meg.

*

A zsidó témájú You Want it Darker (kb. Sötétebben akarod) című dal volt Cohen október 21-én megjelent új albumának címadó dala. Ez a világhírű költő-énekes 14. stúdiólemeze volt, egyben az utóbbi hat évben megjelent harmadik albuma. A felvételen annak a montreali zsinagógának a kántora és gyermekkórusa is közreműködik, ahová a szerző járt gyermekkorában.

A címnek megfelelően a dal zenéje és szövege egyaránt sötét tónusú.

Maga a szöveg baljós elmélkedés hangsúlyos vallási tartalommal. A kórus végén Cohen ezt énekli: „Hineni, hineni; I’m ready, my lord.” Ímhol vagyok, készen állok, uram. A Hineni (Ímhol vagyok) szóval Ábrahám válaszol, amikor az Örökkévaló hívja és megparancsolja, hogy áldozza föl fiát, Izsákot. De ez a szó egy imában is föltűnik: Ros Hasana estéjén énekli a kántor, az ünnephez illő felkészültségről és alázatról szól.

A dal egyik szakasza a kaddisra, a halottakért elmondott és a hitet megerősítő ima nyelvezetére és ritmusára emlékeztet.

Magnified, sanctified be thy holy name
Magasztaltassék és szenteltessék szentséges neved
Vilified, crucified in the human frame
Melyet becsmérelnek és megfeszítenek az emberek
A million candles burning for a help that never came
Millió gyertya ég a segítségért, mely sehol
You want it darker, we kill the flame
Te akarod sötétebben, hát megöljük a lángot

A dal ugyanakkor a zsidó közösségi együttműködés szép példája. A háttérben Gideon Zelermyer, a montreáli Shaar Hashomayim zsinagóga kántorának hangja szól, a zsinagóga kórusával együtt. Ők az album egy további másik számában is hallhatók.

A dal borús hangvétele nyomán sokan az énekes egészsége és előrehaladott kora felől kezdtek érdeklődni. Cohen utoljára 2013-ban indult nemzetközi turnéra. Nemrég érzelmes levelet írt Marianne Ihlennek, aki a hatvanas években kedvese és múzsája volt, és ez év júliusában halt meg.

Marianne Ihlen strolling with Leonard Cohen at the port, Hydra, 1963. From So Long, Marianne: A Love Story. Credit: ECW Press

Leonard Cohen Marianne Ihlennel Hydra szigetén, 1963-ban. Fotó: ECW Press

„Marianne, hát eljött az idő, amikor nagyon megöregedtünk, testünk kezdi felmondani a szolgálatot, és nemsokára követni foglak. Tudd, olyan közel járok mögötted, hogy ha kinyújtod a karod, találkozik az enyémmel.”

Ezt olvasva már a „Hineni, hineni; I’m ready my Lord” szavai is sötéten hangzottak, de Cohen halálával egy nagy művész látnoki szavainak tűnnek, aki megérezte közeledő halálát.

Kapcsolódó cikkek:

Leonard Cohen versei

Leonard Cohen Bob Dylan Nobel Díjáról

[popup][/popup]