Louis Armstrong Dávid csillaga

Írta: Lázár György - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem, Zene

 1965 június 9-én zsúfolásig megtelt a budapesti Népstadion, lapjelentések szerint 93 ezer izgatott néző előtt lépett fel Louis Armstrong a világhírű jazz trombitás.

armstrong-g
Armstrong és zenekara aznap érkezett Ferihegyre, a Margitszigeti Nagyszállóban laktak, és a koncert után másnap azonnal továbbrepültek. Arra sem volt idejük, hogy szétnézzenek Budapesten. Látogatásáról azonban riportfilm készült, abban a fiatal Vitray Tamás beszélget a híres muzsikussal. 

Armstrong akkor már nagy sztár volt, többször is körbejárta a világot.  Nyugat-Európában már a második világháború előtt is ismerték, és az 50-es évek elejétől újra turnézott szerte Európában.  1959-ben még az akkori Jugoszláviába is eljutott, Újvidéken a Vojvodina stadionban lépett fel.
*
Armstrong New Orleans-ban született 1901-ben. Nagyapja még rabszolga volt, anyja prostituáltként kereste a kenyerét, apja, Wiliam nem törődött vele. A kis Louis 7 éves volt, amikor alkalmi munkát keresve, New Orleans utcáin találkozott Meyer Karnofsky-val. Meyer 18 éves volt, egy szegény litván bevándorlócsalád sarja. Karnofskyék akkoriban még angolul sem tudtak, inkább jiddisül beszéltek, és házról házra jártak zsákjaikkal, szenet és gyufát árultak. 
armstrong (1)
Louis hozzájuk csapódott, és évekig együtt házalt velük a városban. Armstrong a zsidó családdal evett, velük lakott, és játszott a gyerekekkel.Feljegyezték, hogy amikor a család szekere egy árokba fordult, Louis hősiesen kimentette a lovukat. Megtanult jiddisül is; családtagnak számított.    
*
Néhány évvel később Armstrong már tudta, hogy muzsikus szeretne lenni, és nagyon vágyott egy jó trombitára.  Az persze elérhetetlennek tűnt, a hangszer igencsak drága volt.  Karnofskyék szegények voltak, de tudták hogy Louisnak fontos a trombita, és összegyűjtötték a pénzt.   
NEW YORK CITY - OCTOBER 30: Louis Armstrong attends Musician's Relief Fund Benefit Gala on October 30, 1967 at Roseland Ballroom in New York City. (Photo by Ron Galella, Ltd./WireImage)

Armstrong 1967-ben

A többi már történelem, pontosabban jazz történelem.  Karnofskyék később angolosították a nevüket, Karno lett belőle, és életük is jobbra fordult.Üzletet nyitottak New Orleans híres utcáján, a Rampart Street-en.  
Armstron siremlek
Armstrong, vagy becenevén Satchmo, a jazz történetének fontos szereplőjévé vált, és afro-amerikai muzsikusként szinte minden elismerést megkapott életében. 1971-ben hunyt el. Egyszerű síremléke tetején egy trombita szobormásolatát helyezték el.
 
Arms Csillag
Nyakában egész életében ott lógott a Dávid csillag, amellyel Karnofskyék nagylelkűségének adózott. A szegény litván zsidó bevándorlócsaládra emlékezett, akiknek azt a trombitát köszönhette, mely káprázatos karrierjét elindította.  

Címkék:Louis Armstrong

[popup][/popup]