Lehetetlen történetek egy lehetetlen korból

Írta: Szabó Gyula - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Történelem

A Sábesz stikában című dokumentumfilm a háború után született kárpátaljai zsidókról szól, akik több hullámban vándoroltak ki Izraelbe, s immár 40 éves hagyomány szerint évente egyszer összegyűlnek a Ben Shemen-i erdőben, csak úgy együtt lenni.

Elképesztő történeteket hallhatunk – azoktól is, akik egy társasutazás keretében visszatérnek látogatóba szülőföldjükre.

Az 50 perces „utazás” alatt nem csak az egykori Kárpátalját ismerhetjük meg jobban, hanem a gyönyörű magyarsággal beszélő emberek életét is, amely összefonódott a történelemmel. Néhány szereplő megmutatja szülőházát, elmeséli, hogy hogyan élt, mi történt vele. Sok évtizeddel korábban készült képeket láthatunk a térségről. A szereplők között van, aki a kommunizmus legsötétebb oldalát is megtapasztalta. Hihetetlenül részletesen mesélik el életüknek ezt a szeletét, s azt, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenézniük. Számomra a legmegdöbbentőbb annak a férfinak a története, aki 1967-ben a kommunista rezsim oldalán szembe találta magát Izraellel a Hatnapos háború során.

A film készítői nem kommentálnak, nem adnak zenei aláfestést, de nevekkel látják el a történelmet.

Amikor velem így szembejön a történelem, rögtön az jut eszembe, mekkora hálával tartozom, hogy ebben a mai korban élhetek. Kortársaimnak ezért is tanácsolom, hogy nézzék meg ezt a filmet, amely hihetetlenül élesen mutatja meg a múltat a jelennek. A szereplők életének éppúgy része a holokauszt, mint a kommunista uralom. Ők a 20. század legsötétebb óráit vészelték át, s mindezt a film úgy mutatja be, hogy ez maga Kárpátalja története is, melynek hegyei épp olyan keményen és szilárdan tűrték a történelmet, mint a film szereplői. Amint fogalmaznak; „Nehéz élet, de látod: győztünk!”. Lehetetlen történetek, hihetetlenül érthetően, lehetetlen korszakban, hihetetlen emberekkel.

A cionizmus lelkülete is része a filmnek, de akit ez meglep, azt valószínűleg a történelem is váratlanul érné. „Mojse szabadon hangzik itten, hát a Szovjetunióban Hajim meg Mojse csak viccbe szerepelt és gúnyolva volt” – így az egyik szereplő. Cionista film? Szerintem igen, de milyen legyen azok után, amiken ezek az emberek keresztül mentek?

A film producere és rendezője Shiri Zsuzsa és Wizner Balázs. Őszintén szólva, nem értek az operatőri munkához, de nem tűnt fel, hogy nem egy Netflixes munkát látok. Zseniális a vágói munka. A fiatal generációt így lehet megfogni. Történelemtanároknak kifejezetten javaslom, amikor a gimnáziumban ide jutnak a fiatalokkal, nézzék meg, és utána beszélgessenek róla. A film online is megtekinthető itt, magyar felirattal.

Aztán pedig egyenek egy csokit. Aki látta a filmet, értékelni fogja.

Sábesz stikában. Rendezte: Shiri Zsuzsa és Wizner Balázs. Producer: Shiri Zsuzsa és Wizner Balázs

Gyártó: Metaforum Film

Címkék:alija, Kárpátalja, Szovjetunió

[popup][/popup]