Kóser Beatles? – az ikonikus együttes kapcsolatai a zsidó közösséggel

Írta: Lázár György - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem, Zene

1964-ben a Beatles éppen Montrealban koncertezett, amikor fenyegető telefonhívásokat kaptak szélsőjobboldali québeci szeparatistáktól. Azok az együttes dobosát vették célba, és fenyegetőztek, hogy elteszik láb alól a „kis angol zsidó Ringót”.

A Beatles Montrealban – az antiszemita incidenst kiváltó plakát

Az együttes komolyan vette a hívásokat és a koncert után elhagyták Montreált. Ringo később azt nyilatkozta, hogy a kanadai antiszemitáknak nem tetszett hogy túlságosan görbe az orra, majd megjegyezte, hogy egyébként ő nem zsidó vallású vagy származású.

A Beatles egyetlen tagjának sincsenek zsidó gyökerei, ennek ellenére sok szálon kötődnek a zsidó közösséghez. A rockzene talán legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara volt az övék; zenéjük egy korszakot határozott meg. Évtizedekig népszerűek tudtak maradni és titkuk talán az volt, hogy mindannyian Liverpoolhoz kötődnek. Ott születtek és nőttek fel. A négytagú zenekar két tagja ma is él: Paul McCartney és Ringo Starr. George Harrison 2001-ben hunyt el és a felejthetetlen John Lennont 43 éve, 1980-ban gyilkolta meg egy megzavarodott rajongója.

Lennon volt a Beatles „lelke”, és ő volt az is, aki 1956 nyarán megalakította Quarrymen nevű bandáját. Első szerződését egy liverpooli zsidó golf klubban kapta. 1957-ben találkozott Paul McCartney-val, majd egy évvel később, 1958-ban, az ifjú gitáros George Harrison csatlakozott a csapathoz. Végül Ringo 1962-ben lett a dobosuk. Akkoriban, Liverpoolban a Greenbank Drive Zsinagóga rendezvényein is játszottak, valamint a helyi zsidó közösség zenés hajókirándulásán, amelyet a Mersey folyón rendeztek meg.

Az együttes Németországban, Hamburgban szerzett hírnevet, és minden megváltozott, amikor 1962-ben Brian Epstein vette át az együttes menedzselését. A Beatles tagjai is elismerik, hogy Epstein nélkül soha nem arattak volna világsikereket. Brian szívbéli barátjuk, bizalmasuk volt, aki önzetlenül egyengette sorsukat. Mindössze 28 éves, amikor átveszi az együttes irányítását.

Epstein egy koncert előtt Paullal és Johnnal

Epstein szintén Liverpoolban született, de – a Beatles tagjaitól eltérően – gazdag családban. Apja bútorkereskedő volt. Brian rossz tanuló volt, kezelhetetlen tinédzser. Először divattervező, aztán színész szeretett volna lenni, de megpróbálta a katonaságot is. Homoszexuális volt, és családja nem is titkolta, hogy többet vár tőle. Azt azért megengedték neki, hogy a családi bútorbolt egyik sarkát lemezbolttá alakítsa át. Brian szorgosan járta a helyi klubokat, és 1961-ben hallotta először a Beatles-t. Fantasztikusnak tartotta a bandát, és alig egy évvel később már ő menedzselte őket. A következő öt év a Beatles diadalmenete volt.

1967-ben drog-túladagolás következtében hunyt el. A család azt kérte az együttestől, hogy ne vegyenek részt a liverpooli zsidó temetőben tartott szertartáson, mert nem akarták, hogy a bulvárlapok újságírói megrohanják a temetést. Néhány héttel később a Beatles Londonban búcsúzott Epsteintől a St John’s Wood-i Zsinagógában tartott szertartáson.

Brian Epstein sirköve a liverpooli zsidó temetőben

Epstein közeli kapcsolatban volt az együttes tagjaival, szívbéli barátok voltak, de azt is feljegyezték, hogy John Lennon néhány üveg sör után jó néhányszor „gazdag zsidó buzinak” titulálta menedzserét.

Paul McCartney 1969-ben vette feleségül szerelmét, Linda Estmant, aki amerikai zsidó családban nőtt fel. Ez Linda második házassága volt és első házasságából született kislányát később McCartney örökbe fogadta. 29 évig voltak házasok és 3 közös gyermekük született. Paul nem volt vallásos, családja a katolikus hitet követte, és állítólag szóba került az is, hogy áttér zsidó hitre. Linda rákbetegségbe hunyt el.

Ringo Starr eredeti neve Richard Starkey, és alig volt kapcsolata volt alkoholista édesapjával. Édesanyja, Elise Gleave második férje a zsidó származású Harry Graves volt.

Ringo imádta Harryt, az sokáig ápolta is a beteges gyereket, akit tuberkolózissal is kezeltek. Harry volt az, aki 1957-ben egy dobfelszereléssel lepte meg nevelt fiát; a többi már történelem. Évtizedekkel később, a már dúsgazdag dobos, egy házat vásárolt szülei számára Liverpoolban, így hálálta meg gondoskodásukat.

Ringo szüleivel – jobbszélen imádott mostohaapja, Harry

Ringo 1981-ben vette feleségül az amerikai Barbara Bach-ot, azt a színésznőt, aki „Bond-girl”-ként vált híressé. (James Bond filmek sztárja – A szerk.) Ez mindkettőjük második házassága volt. A szépséges Bach katolikus nevelést kapott, de eredeti családneve Goldbach volt. Édesapja volt zsidó származású.

Sir Paul McCartney 2011-ben újra megnősült. Nany Shevellt vette el, aki hagyományőrző zsidó családból származott. Ez Paul harmadik és Nancy második házassága volt. Nincs hír arról, hogy McCartney áttért volna a zsidó hitre, de Londonban Jom Kippurkor zsinagógában látták a feleségével.

Sir Paul McCartney és felesége Nancy Shevell

És ki gondolta volna, hogy Liverpool városa egy napon szobrot emel Brian Epsteinnek? Míg a Beatles tagjai Amerikába költöztek, New York-ban vagy Kaliforniában éltek, Brian mindig is megmaradt liverpoolinak az ottaniak szívében. 2022-ben a város szobrot emelt neki a család egykori lemezboltjának szomszédságában, ott ahol egykoron Brian, a család kegyelméből, állást kapott.

Brian Epstein szobra Liverpoolban

A Beatles egyfajta újraértékelésének tekinthető az a 2021-ben bemutatott hosszú filmsorozat, amelyet dokumentumfelvételek alapján Peter Jackson készített Get Back címmel. Berényi Csaba írt róla kritikát magyarul. Ekkor jelent meg „The Kosher Beatles” címmel az angol professzor, Nathan Abrams írása is, amelyik a Beatles zsidó kapcsolatait boncolgatta.

[popup][/popup]