Kire ütött ez a nő? – Barbie történelem

Írta: Németh Ványi Klári - Rovat: Kultúra-Művészetek

Barbie-n nem fog az idő, pedig túl van már az ötvenedik születésnapján. Ráncfelvarrás nélkül is állja a sarat, még csak nem is őszül! Kire ütött ez a nő?

Barbie ősanyja, Bild Lilli

Barbie egy német újságnak, a Bildnek köszönheti születését. 1952. június 24-én az újság szerkesztősége úgy döntött, hogy fordulatos képregénnyel fogják feldobni a lapot. A képregény egy korabeli bombanő mindennapjairól szólt. A csinos csalira, Lillire rengetegen ráakadtak. Szőke volt, karcsú, póni frizurát viselt, szigorúan követte az 50-es évek trendjét, fekete szempillája alól kivillantotta csábos tekintetét és rúzsozta az ajkát. Ennek a szexi lánynak a mindennapjaiba kukkanthattak bele a Bild olvasói. Idővel Lilliért dobogott a nyugat-német társadalom szíve, olyannyira, hogy 1953-ban a Bild szerkesztői elhatározták, megteszik a népszerű szőkét az újság reklámarcának. A képregényből ismert karaktert élethű babaformába öntötte Max Weißbrodt szobrász. Ekkor fellegzett be egyszer és mindenkorra a cuki, pufók kislánybabáknak.
Bild Lillit 1955-1964 között gyártották a bajorországi Hausser cégben. Két méretben forgalmazták a szívtiprót, akinél természetesen mindig volt egy példány a Bildből. A 30 cm-es változat 12 márkába, míg a 19 cm-es 7.5 márkába került. A nagy sikerre való tekintettel a csábos Lillit kiegészítőkkel halmozták el. Pizsamát, koktél és dirndli ruhákat kapott. Még egy filmet is készítettek a reklámlányról, „Lilli – Egy lány a nagyvárosból” címmel (Lilli – ein Mädchen aus der Großstadt). Az 1950-es évek közepén elkezdték külföldre is forgalmazni. És Lillinek világszerte rengeteg hasonmása született. A klónok közül a legismertebb a bögyös, szőke Barbie.

Barbie anyukája, Ruth Handler

A lengyel zsidó bevándorló családban született Ruth Handler, aki férjével együtt babaházakat forgalmazott Amerikában, 1958-as svájci kiruccanása során, egy kirakatban pillantotta meg Lillit. Handlert nemcsak elbűvölte, rögtön inspirálta is a német szépség. A rákövetkezendő évben, 1959. március 9-én a New York-i játékkiállításon már be is mutatták Lilli legütősebb hasonmását, Barbie-t, aki Ruth kislányáról kapta a nevét. Handler többször említette, hogy csemetéjének egyik kedvenc szórakozása magazinokból kivágott felnőtt nőalakokkal játszani, ezért akart végre a kis Barbara kezébe egy igazi nőt adni.
Az amerikai üzletasszony cége, a Mattel 1964-ben megvásárolta a gyártási jogokat a német Haussertől. Handler kisebb-nagyobb változtatásokat hajtott végre a babán, míg Lillinek csak festett cipője és fülbevalója volt, Barbie már igazi kiegészítőket kapott. Külön piacág épült a Barbie kellékek előállítására. A baba ruhatárát exkluzív anyagokból kézimunkával készítették, méghozzá Japánban. A szőke szépséget 1961-ben vette le a lábáról a Cadillac-es szerelem, név szerint Ken, minden amerikai lány álma. Később hugicákkal, öcskösökkel, unokatesókkal és barátokkal bővült a társaság. Skipper, Allan, Mitge, Skooter csak a jéghegy csúcsa, a tökéletes testek 1980-ig megállás nélkül szaporodtak, aztán állandósult a társaság.

Matrjoska helyett Barbiet akarunk!

A kelet-európai kislányok 1987 körül csurgathatták először nyálukat a dollárboltok kirakata előtt ezekre a finom „kapitalista húsokra”. Barbie mellett labdába se rúghatott a Matrjoska baba, meg a hatalmas méretű, lépegetős Másenka. Alig vártuk, hogy megkaparinthassunk egyet! A Barbie státuszszimbólum volt. Elsőtől hatodikig megállás nélkül halmozni akartuk. A mostani kislányok is betáraznak a szőke különböző alakváltozataiból, és rajongva nézik a hercegnős Barbie-meséket, fittyet hánynak a pszichológusok dörgedelmeire, miszerint az anorexia és a testképzavar egyik okozója lehet a dögös szőke. A másik nézet szerint pedig csupa kreativitás, rengeteg stylist edződött Barbie babán!

Kísérlet a bölcsész Barbiera

A feminista élharcosok és gyermekpszichológusok fejében megszületett az elhatározás, hogy életre keltik az intellektuális Barbie-t: szembesüljenek a kislányok azzal a ténnyel, hogy létezik más nő is a világon, akinek az értékrendjében nem a szépség áll a középpontban.
Vastag keretes szemüvegben, farmerban megérkezett a feminista nő. Nem volt esélye, hiszen Barbie mellszélességgel vezetett. A kislányok pedig sikítva dobták a kukába a ronda stréber babát, akiből egyből közellenség lett. A kísérlet kudarcba fulladt. Semmi sem maradt a bölcsész Barbie álomból.

Oszamát elbűvölte, Ahmadinedzsad üldözi

A csadoros kislányok Fullával villanthatnak. Természetesen az erkölcsrendészet jó előre gondoskodott arról, hogy a kíváncsi szemek és a serény kis kezek ne vetkőztethessék le az éjsötét hajú Fullát. A fekete csador alól kivillan ugyan egy cuki rózsaszín topán, és egy élénkebb színű háremnadrág, de semmi több, mert minden bűn eredője az öltöztetem-vetkőztetem móka! Nem véletlenül került tiltólistára 2012 januárjától Iránban a csábos szőke, hiszen a hosszú combok, igéző kék szemek, és a hajkorona az „erkölcstelen nyugati kultúra romlottságát” zúdítja a tisztességes állampolgárok gyermekeire.
Ahmadinedzsad más alternatívát kínál a babázni vágyóknak. A hagyományőrző ruhákba öltöztetetett testvérpár Sarah és Dara mértékkel arat sikert az iszlám gyerekek körében.
Ortodox zsidó Barbie-ról nincs tudomásunk, de imaszíjjal ellátott változata fellelhető, igaz, ruházatból következően legfeljebb reform irányzatúnak mondanánk.

Margaux Lange, a Darabolós gyilkos, avagy az újrahasznosított Barbie

Az amerikai Margaux Lange gyerekkora óta szenvedélyes rabja Barbie-nak. Felnőtt fejjel a barbizásnak új és bizarr módját választotta: feldarabolja a szőkét és kedvesét. A kidolgozott mellkasokból és keblekből, csini lábakból, pisze orrokból ékszereket készít.
„Amerikában tucatszámra landolnak a kukákban a megunt babák. Minden évben újat kapnak a lányok, a régiekkel nem tudnak mit kezdeni. Kár ezekért a tökéletes testekért! Ismét bekapcsolom őket az élet és a divat körforgásába. Lesz belőlük nyaklánc, medál, bross, sok-sok szerelemmel, érzelmekkel. Barbie teste romolhatatlan műanyag. Újra kell élnie. Ken sem hiányozhat mellőle, hiszen csak így teljes a románcuk” – mondja az ékszertervező.

Barbie gonosz
A tizenhét éves Alex Heller kisfilmje egészen új megvilágításban mutatja be az álomszép szőkét.

No Title

No Description

[popup][/popup]