Kiállítás után könyv a szombathelyi zsidókról

Írta: jég - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem

Könyv formában is megjelent annak a nagyszabású szombathelyi kiállításnak az anyaga, amely a város zsidóságának történetét mutatja be, nagyrészt fotókra, kisebb részt dokumentumokra támaszkodva.

A kötet bemutatójára a Holokauszt múzeum (HDKE) épületében került sor. Az esten jelen volt a kötet-szerzője, Kelbert Krisztina történész; Kassai Ferenc grafikusművész, a könyv tervezője és kiadója; Gyáni Gábor történész; Szita Szabolcs, a HDKE igazgatója.

Balról jobbra: Gyáni Gábor, Szita Szabolcs, Kelbert Krisztina, K. Horváth Zsolt (moderátor), Kassai Ferenc

A „Szemtől szemben” címmel megjelent, sokszáz oldalas, hatalmas kötetet, a szerző sokéves kutatómunkájának eredményét tartalmazza, melynek során minden elérhető dokumentumot összegyűjtött a város zsidóságáról.

Gyáni Gábor akadémikus azt hangsúlyozta, hogy a képeken alapuló történelmi könyv jelentős többlettel bír a hagyományos történetírással szemben: a képek ugyanis sokkal élénkebb reakcióra kényszerítik az olvasót/nézőt, aki nem menekülhet többé a hideg szakmai tárgyilagosság mögé.

 

Kelbert Krisztina a fotós anyaggyűjtő munka sajátosságairól beszélt. Egykérdésre válaszolva elmondta, hogy évekig tartó munkája során nem tapasztalt ellenérzést senki részéről. Ugyanerre a kérdésre regált egy hozzászóló szombathelyi lakos, akik elmondta: a város lakossága első ízben egy  2000-ben megnyitott kiállítás során szembesült a Holokauszttal, így a téma újbóli felmerülése már nem okozott olyan heves reakciókat.

[popup][/popup]