Kémiai Nobel-díj 2013

Írta: jég - Rovat: Kultúra-Művészetek

kémia

Két izraeli-amerikai meg egy Holokauszt menekült a kitüntetett.

Arieh Warshel, aki 1970 óta dolgozik a Los Angeles-i University of Southern California (USC) kémia tanszékén, 1940-ben született a Sde Nahum nevű kibucban. A haifai Technion egyetemen tanult, tudományos fokozatait a Weizman Intézetben szerezte. Ezután a Weizman Intézet és a Harvard között ingázott tudományos munkát végezve. Az USC-n 1976 óta tanít kémiát.

Michael Levitt Dél-Afrikában született 1947-ben, Londonban járt egyetemre és Cambridge-ben szerzett tudományos fokozatot. A Weizman Intézetben 1980-87 között tanított. Izraeli állampolgárságot is szerzett.

A harmadik díjazott, Martin Karplus Bécsben született 1930-ban. Szüleivel együtt 1938-ban menekült Amerikába, ahol a Harvard-egyetemen tanult, PhD-t pedig a California Institute of Technology-ban szerzett.

Mindhárom tudós évtizedek óta amerikai egyetemeken dolgozik. A Nobel-díjat egy számítógépes modellért kapták, amely a protein-molekulák felépítését és működését imitálja élethűen. E számítógépes modellek alapjait még a 70-es években alakították ki.

Mint a Times of Israel internetes oldala írja, az elmúlt tíz évben a 23 kémiai Nobel-díjas közül 11 volt zsidó, köztük hat izraeli.

 

[popup][/popup]