Jeruzsálemi Biennále – magyar résztvevőkkel

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Kultúra-Művészetek

Mintegy 200 művész, köztük magyarok alkotásával nyílt meg hétfőn Jeruzsálemben, több helyszínen, a kortárs zsidó művészet legrangosabb nemzetközi seregszemléje, a november 15-ig tartó harmadik Jeruzsálemi Biennále.

A kiállító művészek többek között Európából, az Egyesült Államokból, Oroszországból és Indiából érkeztek. A tárlategyüttes alapvetően két témát jár körül: az izraeli közélet legjelentősebb kérdései mellett teret kap a kortárs zsidó művészet és a zsidó identitás megfogalmazása a különböző művészeti ágak eszközrendszerével.

Camille Fox: remény és ünneplés

Watershed (Vízválasztó) címmel gyűjtötték egybe a kortárs izraeli művészeknek a hétköznapi élet visszás és abszurd jelenségeit középpontba helyező alkotásait.

Egy alkotás a Mamzer c. tárlat anyagából

Izraelben máris nagy port vert fel a Mamzer című kiállítás, amely a rabbinikus törvények szerint nem tiszta jogi helyzetben született gyermekek házasságkötési tilalmáról, az anyákat ért megaláztatásról és a merev vallási szabályokról szól.

 

Debbia Kampel: Waterboys

Egy másik terem egyik felében az egykori Szovjetunióból, míg a másik oldalon az arab országokból érkezett zsidó bevándorlók sajátos nézőpontját ismerheti meg a látogató. A vízről, mint szimbólumról beszél számos alkotó szobrokkal, festményekkel, videóinstallációkkal.

Az épület pincéjében látható a biennále fő helyszínéről száműzött Zsidó Művészeti Szalon ellentmondásosnak ítélt, a Soát Jézus szenvedésével párhuzamba állító sorozat, valamint a lenge öltözetű Wonder Womant és Mózest egy képen szerepeltető festmény.

A fő kiállítási helyszín, egy hajdani brit börtön ad otthont a magyar tárlatnak is, amely Kanada és az Egyesült Államok után most a Jeruzsálemi Biennalén is látható.

Ausztrics Andrea társkurátor az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítást a Balassi Intézet segítségével Vadász Zita kurátorral közösen hozták létre New Yorkban, 2016 áprilisában egy loftban, a Jeruzsálemi Biennáléra pedig pályázat útján kerültek be. 11 alkotót kértek fel, film-, ipar-, képző- és fotóművészeket, akik a kiállítás címében szereplő, 585 ezer négyzetméteren elterülő VII. kerületet, és annak zsidó örökségét mutatják be.

Érdeklõdõ a 585.000 m2 címû magyar kiállításon. MTI Fotó: Kallos Bea

Az installáció 10 ismert és jellegzetes épület történetét járja körül számos eszközzel, például archív fotókkal és plakátokkal állít szembe kortárs kisfilmeket és zenét. A helyszín – a börtön magánzárkái – meglepetés volt, de a koncepciónak megfelelt, jól elosztja a teret, pont 10 cella ad otthont a 10 filmnek. A földre ragasztott sematikus VII. kerületi térkép pedig az x-szel megjelölt házak helyétől az egyes cellákig vezet.

 

Címkék:Jeruzsálemi biennálé

[popup][/popup]