Jeruzsálem szépségkirálynője – a legendás izraeli sorozat a Netflixen

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

A “Beauty Queen of Jerusalem” cím sorozat immár egy éve megy az izraeli tévében, olyan sztárokkal, mint Michael Aloni a “Shtiselből”. Az izraeli filmek kedvelői már alig várták a premiert, ami május 20-án köszönt be a Netflixen.

The Beauty Queen of Jerusalem

Korábban a Yes produkciós iroda készítette a nagysikerű Shtiselt és Faudát.

A melodráma a szefárd Ermoza család történetét kíséri nyomon, ahol a lányok arra vannak kárhoztatva, hogy olyan férfiakhoz menjenek férjhez, akik nem szeretik őket. Az alapanyagul szolgáló Jeruzsálem szépségkirálynője című könyv szerzője Sarit Ishai-Levi ugyancsak ősi szefárd család sarja.

A címben szereplő Luna Ermozát az eddig alig ismert Swell Ariel Or játssza. A tragikus fordulatokban bővelkedő családtörténet 1917-ben kezdődik, abban az évben, amikor kiadták a Balfour-nyilatkozatot, amiben a britek támogatásukról biztosították „zsidó nemzeti haza megteremtését Palesztinában”. Az első évfolyam a városban játszódik a török uralomtól a brit megszállásig.

A történet Luna szülei, Gabriel (Aloni) és Rosa (az energikus Hila Saada a “Beauty and the Baker” című filmből) szerelem nélkül kötött házasságával indul. Gabriel az askenázi Rochelt szereti (Yuval Scharf alakítja, korábban a “McMafiban” játszott). Anyja Mercada (Irit Caplan) azonban hallani sem akar arról, hogy a feleség ne szefárd legyen, és apja halála után Rosával adja össze.

A szenvedély nélküli házasságból három lány Luna, Rachelika és Rebecca születik — akikhez apjuk ragaszkodik. Luna a szeme fénye, aki heves és magabiztos, és tisztában van vonzerejével — szöges ellentéte anyjának.

The Beauty Queen of Jerusalem – First Look Trailer (English Subs) – yes Studios

First look trailer of our new exciting period drama ‘The Beauty Queen of Jerusalem’!Based on the international best-seller of the same name, written by Sarit…

A családtörténet melodrámáján túl a sorozat betekintést nyújt az ország történetébe. Zsidók, arabok és keresztények bukkannak föl. A dialógusok nyelve héber, angol, arab, sőt olykor ladino, ami ritkaság az izraeli tévében.

Felidézi az Izrael államot megelőző idők zsidó ellenállási mozgalmát, az Irgun – Nemzeti Katonai Szervezet – ifjú harcosait.

A filmet olyan történelmi színhelyeken forgatták, mint Cfát és Jeruzsálem és máris négy tévés díjban részesült.

Az első évfolyamot 10 részben vetítik; az első részt május 20-án, a másodikat pedig július 29-én. Héberül megy majd, angol feliratozással. Jó hír, hogy Aloni maga mondja föl saját angol szövegét.

A második évfolyam forgatása júniusban kezdődik.

A kveller.com cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]