Járnak a bénák és egyéb érdekességek

Írta: jég - Rovat: Kultúra-Művészetek

A látványos bemutatóra az Izraeli-magyar innovációs nap keretében, a budapesti Graphisoft parkban került sor.

A fenti cím egyáltalán nem vicc: eddig tolószékbe kényszerített emberek immár képesek arra, hogy az utcán sétálgassanak, akár órák hosszat.

R

A kép nem a magyarországi bemutatón készült.

Ehhez nem bibliai csodára, hanem egy ReWalk nevű szerkezetre van szükség, ami – durván – egy lábakhoz erősített, komputervezérelt, villanymotoros járógép. A ReWalk-ot az Izraeli-magyar innovációs napon meg is csodálhatta a közönség: egy mozgássérült német fiatalember demonstrálta a használatát. A szerkezet egyelőre prototípus, összesen nyolc darab van használatban egész Németországban, és nem is olcsó: 52 ezer euró (plusz Áfa). Ám szó van arról, hogy a betegbiztosító fizetné a költségek egy részét.

Minderre az izraeli Argo Medical Technologies jóvoltából kerülhetett sor. Az Argo egy startup cég, amelyben egyesül magas képzettség, innováció, kitartás, jó gazdasági környezet. Így egy jó ötlet akár öt év alatt dollármilliókat vagy akár százmilliókat hozhat a konyhára. A ReWalk remek példa, hiszen – mondta a cég menedzsere – Észak-Amerikában és Európában hatmillió (!) tolószékhez kötött ember él. A cég tehát hatmilliós piacot hódíthat meg.

Az orvosi technológia területén Izrael amúgy is világelső a bejelentett szabadalmak terén (a lakosság arányához mérten persze). Sehol máshol nem fut be annyi startup cég (a lakosság számára vetítve) mint Izraelben. Az ország – egy nemrég megjelent könyv nyomán – már a „startup nation” nevet is kiérdemelte. (A könyv magyarul „Startra kész nemzet” címmel jelent meg.)

israel

A rendezvény logója.

Az immár százmillió dolláros forgalmat bonyolító Argo-hoz hasonló, dinamikus cégek mutatkoztak be ezen az innovációs napon. Az egyik a navigációs szoftvereket készítő NNG, amely magyar technológiával és izraeli menedzserekkel dolgozik. A cég 2004-ben 5 ezer eurós forgalmat bonyolított, 2005-ben 8.5 millió volt ez a szám, 2006-ban pedig 45 millió. Azóta már elérték a százmilliós nagyságrendet, 400 mérnök dolgozik a cégnek és legfőbb gondjuk az, hogy a hatalmas tempójú növekedéssel miként tudnak lépést tartani. Jelenleg éppen a Renault cég megrendelésével kell megbirkózniuk, amely 2.4 millió autóba építendő szoftverre szól. A cég magyar központját a Szépvölgyi úton csodálhatja meg az érdeklődő.

Egy másik sikertörténet a LiveU névre hallgató startup cég, amely a profi minőségű, élő videó-közvetítésre talált új megoldást. Ez szükségtelenné teszi a drága és gyakran nehézkes műholdas közvetítést. Ezt a technológiát akkor ismerhette meg a világ, amikor Barack Obama első választási győzelmét egy fővárosba tartó vonaton ünnepelték, s az élő közvetítést a LiveU segítségével oldották meg. Ettől kezdve rakétasebességgel ívelt föl a cég, amelynek ma már a világ nagy tévétársaságai szerepelnek az ügyfelei között: pl. a CNN és a BBC. (Három magyar tévétársaság is, egyébként.)

Obama_train_ride

Barack Obama a Georgia nevű vonaton. (Forrás: Wikimedia comons)

Az efféle merészen felívelő cégek támogatására merészen kockáztató tőkére is szüksége van. Az ilyen, Venture Capital névre hallgató, magas kockázatot vállaló tőke bőven áramlik Izraelbe, amely ezen a területen is világelső. 1993 óta, mióta a startup-világ beköszöntött az országban, 17 milliárd dollárt fektettek be ilyen cégekbe, ami e téren – a lakosság számához mérve –szintén világelső. A befektetők 90 százaléka nem izraeli – csak azok az üzletemberek (a kulcsfigurák) izraeliek, akik meggyőzik a befektetőket arról, mekkora fantázia van ezekben a vállalkozásokban.

Az izraeli startup cégek egyik jellemzője, hogy felívelésük hamarosan után megveszi őket egyik vagy másik amerikai óriáscég.  Ezek az üzletkötések gyakran százmillió dolláros nagyságrendet érnek el, de most első alkalommal egymilliárd dollár fölötti összegről tárgyalnak a felek, miután a Google szemet vetett a WAZE nevű, navigációs rendszereket fejlesztő cégre.

*

Cséfalvay Zoltán; Mor, Ilan

A megnyitón. Ilan Mor nagykövet, Cséfalvay Zoltán államtitkár és Michael Shaton üzletember.

Az innovációs napot az izraeli nagykövet, Ilan Mor kezdeményezte, aki – mint elmondta – munkaköri feladatának tekinti, hogy a két ország gazdasági kapcsolatait előmozdítsa. A kezdeményezés magyar részről jó fogadtatásra talált. Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal vezetője (korábban a Tel Aviv-i magyar nagykövetség gazdasági és tudományos attaséja) is közreműködött a szervezésben és a startup cégekről szóló tájékoztató előszavát is ő írta.

koranyi_laszlo

Korányi László

Címkék:Izraeli-magyar innovációs nap

[popup][/popup]