„Itt van egy álom, a hintaló”

Írta: Szarka Zsuzsa - Rovat: Kultúra-Művészetek, Zene

Decemberben 14 év után új stúdiólemezzel – 11 saját szerzeménnyel és egy örökzöld standard áthangolásával – örvendeztette meg Berki Tamás dzsesszénekes-zeneszerző a rajongókat. A Hintaló című friss színpompás válogatás dalai 2019-2023 között születtek, egy részük a karantén alatt.

Berki Tamás

Ezek a dallamok, szövegek előre-és visszatekintő játékos gesztusok, bölcs gondolatok és csupa érzés és derű páratlan (ének)hangon előadva. A finom és sokszínű hangszerelés (Sárik Péter Triója tud valamit) a váratlan improvizációkkal egészen izgalmas hangzásvilágot teremt. A szövegek sokszor scat-be váltanak, vagy oldódnak, ebbe az improvizációs énektechnikába, aminek Berki Tamás a nagymestere.

Miről énekel a 77 éves dalszerző? Utazásról, életről, szerelemről, családról és minden másról. Jó humorral, (ön)iróniával, pedig szó van itt gyászról is, és az önéletrajzi elemek nem véletlenül hangsúlyosak. Ezek a dalok spontán születhettek a fel-felbukkanó emlékek automatizmusából, és a régi lemezekre is visszatekintenek egyes motívumok. Az új (szerzői) lemez elsősorban sokszínű; a dalok nem egységes zenei stílusban és műfajban fogantak, sőt, elmozdulnak a jazztől. A jazz mellett a blues, a rock, sőt, a rap sem hiányzik.

A lemezborító, akár a szövegek – mint mindig – most is „szerzői” alkotás, és stílusosan egy önportré. Az énekes-dalszerző, óriáscsecsemőként egy hintalovon lovagol, kezében mikrofon és kard. Fejéről nem hiányzik az elmaradhatatlan folklórsapka. A hintaló olyan, akár egy sorszimbólum, hol lefelé billen, hol fel, hiszen az élet se mindig happy…

Az énekes Berki Tamással kiváló zenésztársai; állandó formációként a Sárik Péter Trió tagjai játszanak együtt: Sárik Péter zongorista mindenféle billentyűs hangszeren, Fónay Tibor nagybőgőn, Gálfi Attila dobon. Két-két dalban közreműködik a hajdani Berki Tamás Band két tagja, Mohai Tamás gitáron és Tóth Viktor szaxofonon remekel. Gyémánt Bálint gitáros (vendég)szereplése a Cole Porter standardban, a Love for Sale-ben bámulatos.

Panteisztikusan hangulatos a nyitódal, a Hol van az erdő és az örökifjú énekes életszemlélete: „Zakatol a vonat, bárhová nézek, zakatol a sín és fut a táj, futnak a rétek, futnak az évek”, és mégis: “77 évesen egyben vagyok, holnaptól a Nap csak nekem ragyog”. Berki Tamás énekhangja és Tóth Viktor altszaxofon játéka csodás kezdés, a vonatzakatolásról pedig a Berki rajongóknak felrémlik a régi-régi lemez, a Békés expressz blues világa.

 

Hintaló

Provided to YouTube by WM Music Distribution Ltd Hintaló · Berki Tamás Hintaló ℗ 2023 Berki Tamás Released on: 2023-11-11 Composer: Berki Tamás Lyricist: Berki Tamás Auto-generated by YouTube.

A Nap c. szentimentális dalocska Mohai Tamás és Sárik Péter közreműködésével hasonlóan optimista, és a vonat szimbólum itt is kihagyhatatlan (bár permanensen megújul), mintha az egész élet egy káprázatos utazás lenne: „Mert ettől végül az ég kékül, nem kell kalap, mert süt a Nap. A Nap kisüt, vonat kifut, és égre száll a kék madár”.

A címadó Hintaló egy igazi, hamisítatlan valcer Sárik és Fónay hangszerelésével és költői szöveggel: „Eltűnt egy dal, mondd, hogy tűnhet el, eltűnhet vele az életem. Jöjjön egy dallam, jöjjön egy szó, itt van az új dal, nekem való, oh itt van egy új dal, itt van a szó, itt van egy álom, a hintaló.” Nem túlzok, eláll a lélegzet zenehallgatás közben.

A Szerelmes üzenet „amikor zizeg a függöny, mert tárva az ablak, kint és bent már vár a szabadság” Berki és Sárik közös remeklése. A Berki Bárd a középkori trubadúr hagyományokat karikírozza mondén és pörgős bevezetéssel, majd bluesba vált. A dal zárásaként, ötletes csavarként felcsendül Charles Gounod Faust c. operájából az ismert sor: „Eladó az egész világ”.

Az Ez hát az élet önéletrajzi dal a felmenők és utódok bemutatásával Tóth Viktor altszaxofonjával. „Jóapám látszerésznek tanult, anyám varrónőnek, én énekesnek születtem és dalköltőnek. Mögöttem több mint 70 év, előttem jóval kevesebb. Előttem szelíd harmónia, mögöttem hevesebb.” „Ebben a dalban emlékezem, véreim, emelem poharam, kösz, hogy voltatok nekem, kösz, hogy lehettem én magam. Még csak tegnap születtem, ez hát az élet…”

 A teszt c. dal szövegét a koronavírus járvány ihlette. Sárik és Fónay játékából szállnak fel Berki filozofikus sorai a halál lehetőségéről: „Még szabadon szállnak a fürtök, de holnapra vízbe merültök.” A zárósor bizarr ellenpontozásként nem más, mint az Oh, happy day gospel híres dala… fekete humor.

A Minden a tiéd ritmusához Mohai Tamás gitározik. A Megjöttem Bébi vidám dalhoz Gálfi Attila dobol. Az Üzenet a netről Fónay és Sárik zenéjével fülbemászó: „Valahonnan valami jött, üzenet a netről. Nem tudom, ki gondol ma rám egy másik kerevetről.” Az Egy frászt! meg pont olyan, mint egy rap, de nem is, mintha egy rap-paródiát hallanánk, az értelmét ne is keressük. A záródarab egy jazz standard, Cole Porter már említett Love for Sale című dala Berki, Sárik és Gyémánt zenei átdolgozásában.

Berki Tamás „Hintaló” CD kapható az alábbi üzletben: Miss Arty Shop (1065 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 45, a Nagymező utca sarkán)

[popup][/popup]