Nívós díjat nyert a realista Asaf Hanuka

Írta: Szombat - Rovat: Irodalom

A saf Hanuka A realista címû képregénye nyerte az Egyesült Államokban legrangosabbnak számító, képregénykészítésért járó Eisner-díjat.

Az Eisner nyerteseit San Diegóban, a Comic-con konferencián hirdették ki. Hanuka könyve a „nemzetközi alkotás amerikai kiadása” kategóriában kapta a díjat. A „képregényipar Oscarja”-ként is ismert Eisner-díjat évente ítélik oda az ezen a területen alkotók mûvészi teljesítményének elismeréseként. A díj a néhai Will Eisner amerikai-zsidó comicsmûvészrõl kapta a nevét.

„Meglepő, hogy sokszor a leginkább helyi, izraeli dolgok is mennyire nemzetköziek egyben – mondta Hanuka a Haarec újságnak. – Néha úgy érzem, hogy a munkám nagyon egoista, mert tulajdonképpen magamról írok, a családomat rajzolom le. De abban, hogy ezt Izraelen kívül is sokan olvassák, van egyfajta egyensúlyozó hatás. Külföldön is láthatják, hogy ez a negyvenéves férfi is Izrael része, aki anyagilag nem húzza ki a hó végéig, és nem jön ki a hároméves kislányával.”

Asaf Hanuka

Hanuka 1974-ben született, katonai szolgálata alatt kezdett rajzokat közölni a Bamahane (A táborban) címû újságban. Leszerelése után Franciaországban tanult, ahol kiadott két comicskönyvet, majd, miután visszatért Izraelbe, Etgar Keret íróval közösen további két képregényt adott ki: Szimtaot hazáám (A harag sikátorai, 1997) és Kamikaze pizzéria (2004). Ez utóbbit jelölték az Eisner-díjra is a legjobb külföldi képregény kategóriában, de végül nem nyert. 2009-ben kezdett kiadni a Kalkalist gazdasági lapban egy hetente megjelenõ önéletrajzi képregényt A realista címmel. A mostani díjnyertes könyv ennek a rovatnak az együttese.

The Realist
– a díjnyertes
könyv borítója

Asaf az évek során több projektben is együttmûködött ikertestvérével, az illusztrátor és comicsmûvész Tomer Hanukával.

frankpeti/Izraelinfo.com

[popup][/popup]