Menekülés a mocsárból

Írta: Páli Judit - Rovat: Irodalom

Mi történik a becsapott és megtört emberekkel, akik már nem látnak ki saját tragédiájuk útvesztőjéből?

Zeruja Salev

Egy könyv a felnőtté válásról. Arról, mennyire képes feloldódni az ember a másik lényben, aki oly fontossá válik számára, mint az oxigén, amelyet belélegez.

Nincsenek határok, minden megtörténhet, ami csak lehetséges férfi és nő között, hogy Jáárá kiszakadhasson az iszonyatos magányból, amely körbefonja, amelyen nem képes segíteni sem a férje, sem a szülei, sem a hivatása. Elmerül a szerelemben, és sokáig nem érti meg, hogy a másik fél számára nem több, mint izgalmas játékszer, nem látja át, hogy nem a személyiségét szeretik, csupán nőisége kelt némi izgalmat Áriében, a férfiben, Jáárá szerelme tárgyában.

Jáárá megaláztatások hosszú sorát éli át a férfi oldalán, amelynek csúcspontján Árié bezárja őt a hálószobába, miközben a felesége halála alkalmából a lakásba érkező vendégeket fogadja.

Jáárá akkor érti meg Áriét, amikor a férfi múltját kutatva egy súlyos, a családját terhelő titokra derül fény.

Árié pedig megragadja a kínálkozó alkalmat, és felfedezve Jáárá érdeklődését, szexuális rabszolgájává teszi a lányt, akinek semmit sem ad önmagából, csupán élvezi, hogyan merül egyre mélyebbre a nő a megaláztatás sűrű mocsarában, amely valahányszor menekülne, mindannyiszor visszahúzza az állati lét beteljesületlen boldogságának elképzelt irányába.

Mi történhet egy emberrel, aki soha nem élte át, hogy szeretik? Hogyan válhat a hamis gyönyör játékszerévé? Mi történik a becsapott és megtört emberekkel, akik már nem látnak ki saját tragédiájuk útvesztőjéből? Miből táplálkozik az emberi gonoszság, amely kíméletet nem ismerve próbál összezúzni egy emberi lényt?

Jáárá-ban az utolsó pillanatban felülkerekedik az életösztön, és maga mögött hagyva Áriét, a munkájában nyer vigasztalást.

Megmenekült.

Zeruja Salev az analitikus regény elemzési technikájának túláradó bőségével ábrázolja Jáára lelki rezdüléseit, élesen megrajzolva a sérült psziché világlátását, finom pasztell árnyalatokkal színezve a szereplők személyiségét. Nagyszerű ábrázolási technikával láttatja az író Jáárá önmagára találását, azt a folyamatot, amelynek során megérti, felelős másokért, saját boldogságának megtalálásához pedig önmaga intellektuális és emocionális kiteljesedésén át vezet az út, nem várhatja mástól a megváltást.

Ez a nagyszerű regény napjaink romantikus irodalmának sajátosságaiból épít látszatpaneleket, amelyek alapos elemzése után kiderül, hogy a mindent elsöprő szenvedély valójában egy gátlástalan férfi kisstílű bosszúja, aki elrontott életéért másokat hibáztat.

Jáárá, aki a Szentély lerombolásának mitológiáját kutatja, végül a Hurbánt magyarázó hagyományos szövegek súlyos soraiban találja meg saját sorsának metaforáját.

Zeruja Salev: Szerelmes élet. Fordította:Adler Judith. Libri kiadó 2017. 385 oldal.

A Margó Fesztiválra Magyarországra érkezett írónővel kétszer is találkozhat a közönség. Október 19-én itt, 21-énpedig  itt.

Címkék:Szerelmes élet, Zeruja Salev

[popup][/popup]