Isten velem – Új zsidongók

Írta: Szarka Zsuzsa - Rovat: Irodalom

A kisgyermekes zsidó családok körében sokan ismerik Bán Lindát, Verő Tamás rabbi feleségét, aki 2007 óta kilenc (nem pusztán) vallásos-ismeretterjesztő könyvet írt a kicsik számára. A kötetek hangvétele megkapóan közvetlen. Tabuk nélkül, könnyed stílusban segítenek gyereknek, szülőnek eligazodni olyan – sok családban feledésbe merült – dolgokban, mint például az ünnepek menete. Interaktív módon, játékosan bevonják a gyerekeket és családokat az ünnepbe, ekképp könnyítve a megértést. Kibontják a zsidóságot misztikus homályából. A „Hogyan mondjam el a gyereknek azt, amivel magam sem vagyok tisztában?” kérdésre a Zsidongó praktikus választ ad: adjuk őket a gyerek kezébe, és beszélgessünk velük az olvasottakról.
A sorozatban elsőt, a Hanukai Zsidongót 2008-ban követte a Purimi Zsidongó és a Pészachi Zsidongó, majd a Maja és Beni JEL-képes zsidongójában egy ikerpár szemével láthattuk a zsidó jelképeket. Következett az Őszi ünnepek zsidongója, a Széder esti Zsidongó (2011) – interaktív képeskönyvek Lackfi János mondókáival, izgalmas fejtörőkkel, kifestőkkel. Petényi Tibor Z. számítógépes grafikáinak az erősségük a gyengeségük – vagyis egy ünnep történeti hátterét, a szokásokat, mondjuk a hanukia meggyújtását, vagy pláne magát a Teremtést tényleg célszerű látványos és vidám, olykor mikroszkopikus elektrografikákkal ábrázolni, ám más műfaj líraibb előadásmódot kívánna…
A sorozattól némileg elütő hangban, 2010-ben jelent meg magyarul és angolul a Mit jelent zsidónak lenni?. A kérdésre az író szabadon ad lehetséges válaszokat. („Van, akinek a zsinagógába járást például Jom Kipurkor, van, akinek a közösséghez tartozást, van, akinek a szombati gyertyák meggyújtását, és olyan is van, akinek egy érzelmi kötődést jelent.”)
Felteszi a gyerekeknek kérdést: „Hogyan lesz valaki zsidó? A zsidóság törvényei szerint az számít zsidónak, akinek az édesanyja zsidó. Sok olyan is van, akinek csak a papája zsidó, de így is zsidónak tartja magát és a zsidó közösséghez tartozik. Tudod-e, hogy nálatok ki a zsidó a családban?” Diplomatikusan ötvöződnek ezekben a mondatokban az autentikus szabályok az egyéni választás szabadságával.
A Mit jelent zsidónak lenni? című kötetet a Huffington Post oldalán Rabbi Brad Hirschfield a 2010-es év egyik legjobb zsidó témájú könyvének választotta. Paller Eszter meseszerűen szép illusztrációi harmonikus illenek a mű mondanivalójához. 2011-ben jelent meg a Mesés képek egy zsidó család életéből, melyet szintén az ő rajzai teszik teljessé és könnyen átélhetővé.
Ugyancsak hatalmas siker a 2011-es kiadású Héber dalok zsidó ünnepekre (dalok héberül és magyarul, egy CD melléklettel), amelyet D. Korónyi Ágnes illusztrált, harmadik arcként. Az utóbbi három könyv megjelent magyarul és angolul is.


De a spirituális támogatókról se feledkezzünk meg. A szerző nagy segítséget kap férjétől, Verő Tamás rabbitól; Kardos Ágnestől, a Lauder Javne iskola munkatársától, aki a szöveggondozásban segít; valamint Dr. Balázs Gábor filozófiatörténésztől, aki teológiai kérdésekben szakértő.
A Zsidongó kötetekből idáig mintegy háromezer darab fogyott el, és a Pozsonyi Pagony dolgozói szerint népszerűségük nem lankad.
Legkésőbb májusban a könyvesboltokba kerül az Isten Velem, egy gyermekeknek írott interaktív imakönyv. A könyv nemcsak az írójának kihívás, hanem Paller Eszter illusztrátornak is, aki – mivel Istent nem ábrázolhatja – teremtett lényei közvetítésével akarja őt megjeleníteni. Ezután pedig Linda a vegyes vallású családok dilemmáira fókuszáló könyvet tervez kiadni.

Szarka Zsuzsa

[popup][/popup]