Csak a bor, mi nem fikció

Írta: Vadas János - Rovat: Irodalom

Bal vállammal támasztom a veranda falát, és az erdőt bámulom. Jobbomban egy pohárka siller. A boros kehelyből kövér málnaszemek dús illata gurul elő. Egyedül vagyok.

Frászkarikát!
Szemben a Badacsony. Órák óta ülök egyedül a parton, és hagyom, hogy a hullámok halk társasága locsogjon fülembe. Egy korty siller maradt még a poharam alján.

Frászkarikát!
Dehogy vagyok egyedül! Barátok vesznek körül és tucat üveg szekszárdi. Ollé! És nevetés, és lányok, és zene, és vízi biciklik és halászlé…

Valahogy így készül a fikciós irodalom. A regények, ha úgy tetszik. Veszi az ember a mondanivalót és addig köríti a díszleteket, amíg a kettő össze nem forr. Fenti sorok mindegyike kitaláció, mert itthon ülök, a lesötétített szobában, amikor mindenki más a hosszú hétvégét élvezi.
Csak a tizenkét üveg bor nem kamu.
Múltkori számunkban írtam Dúzsi Tamás rosé válogatásáról. Megjött! Ismét itt van a 6 tételes rosé-sor: pinot noir, kadarka, shiraz, merlot és a két cabernet.
Ha az embernek külön ültetvénye lenne csak rosé készítésre, nagyágyúk születnének, ám Dúzsi Tamás is úgy készített először 1996-ban rosét, hogy túl kicsi volt az erjesztő tartály a kékfrankosnak. Ugyanakkor, ha többféle vörösnek való terem, roséból is élvezhetjük az egyes fajták egyedi karakterét. Dúzsi Sas utcai boltjában együtt, és palackonként is megvásárolhatóak.
Szekszárdon más csoda is történt idén. Talán helyesebb lenne ezentúl Szexárdnak írni? A Heimann Pincészet népszerű siller bora, a Fuchsli, márkanévvé nőtte ki magát. A Fuxli, az új brand, a szekszárdi sillert hivatott népszerűsíteni. Egernek ott van a Bikavér (no meg a Csillag), Tokajnak az aszú, Szekszárdnak pedig ezentúl, talán, a Fuxli. A legendárium szerint a helyi svábok anno így nevezték a sillert halovány, vörös színe miatt. Hat borász összedugta fejét, és szigorú szabályokat állapítottak meg a Fuxli minőségének garantálására. Hagyományosan kékfrankos és kadarka lehet az alapja a szekszárdi sillernek, a terméskorlátozás legfeljebb 120 q/ha lehet, előnyben részesítik a 12-48 órás hideg áztatást, és még pár apróbb szabály.

A magyaros életképek után nézzük, Izraelben mi a helyzet rosé fronton.

Semmi. Úgy látszik nem divat. A vörösök primátusával a fehérek is nehezen bírják a versenyt, a roséknak esélyük sincsen. A Dalton pincészetnek a kínálatában van egy félédes. A leírás szerint: színe, mint a rózsaszirom, eper és szilva illatok. Az ízéről különösebbet nem ír. Mit is írhatna, amikor félédes? Alkoholtartalma 13,5 %, rosé ide vagy oda, üssön jól fejbe az édes kalapács. Elég tré!
Remélem, a nyárra mindenki talál a hangulatához illő boros rendezvényt vagy fesztivált. Programajánlókat találnak többek között a Vinoport.hu vagy a Művelt Alkoholista weboldalakon. Én meg: itthon ülök, a lesötétített szobában, amikor mindenki más a hosszú hétvégét élvezi, és még a tizenkét üveg bor is kamu. Córesz!

Vadas János

[popup][/popup]