Holokauszt vándorkiállítás

Írta: Szarka Zsuzsa - Rovat: Kultúra-Művészetek

A bécsi központú Centropa tizenegy országban bemutatott kiállításának magyar változata a Holokauszt Emlékközpontban látható.

A soproni gettó elfalazása

Az itt látható fotók nem híres fényképészek művei – személyes képeket láthatunk a kárpát-medencei zsidóság családi fényképalbumában lapozgatva. Archív fotók mellé rendezett magyar-angol nyelvű életinterjú-töredékeket olvashatunk, mintegy interaktív módon belehelyezkedve a történetekbe. A kisméretű tematikus kiállítás nyolc téma köré szerveződik: iskola, munka, szabadidő, nyaralás, vallásos élet, katonaság, holokauszt és portrék.

A fotóanyag a XIX. század végétől napjainkig mutatja be a zsidóság jellemző életképeit, a túlélők beszélnek magukról és bemutatják a képeken elpusztított családtagjaikat is. De ez a kiállítás az életről szól, nem a halálról, mivel az interjúalanyok arról beszélnek, hogyan éltek, és nem pusztán arról, hogy hogyan haltak meg hozzátartozóik. Hétköznapi emberek szólalnak meg, ismerősen csengő, meghitt hangon, mintha csak a szomszédainkkal beszélgetnénk.

Kenesei Marcell, a Centropa Magyarország képviselője elmondta, hogy a speciálisan mobil kialakítású tárlat szeptemberben indul „vándorútra”. Az első állomás valószínűleg Pécs és környéke lesz, ahol egy-egy iskola falai között 2-4 hétig lesz látható a kiállítás. De a szervezők a határon túlra is szeretnének eljutni, hiszen elcsatolt területeken élt személyekkel is készült interjú, és az ottani zsidók különösen büszkék voltak a magyarságukra.

A lengyel, magyar és litván tárlatok fő támogatója az amerikai külügyminisztérium

Nagy erényük az itt bemutatott fotóknak és oral history módszerrel készült élettöredékeknek, hogy lerombolják a sokakban élő téves sztereotípiát, miszerint a zsidóság kizárólag a budapesti nagypolgársággal és értelmiséggel azonos. Itt egyszerű vidéki emberekkel – pékekkel, munkásokkal, tanárokkal, ápolónőkkel – találkozhatunk. A Centropa Magyarország tíz éven keresztül készített interjúkat. Az eredmény: 220 családtörténet, valamint 5000-nél is több digitalizált fotó és dokumentum. 2008-ban financiális okokból az interjúztatás abbamaradt, és a szervezet komplex pedagógiai projekttel állt elő: team-munkában – tanárokat bevonva a kreatív folyamatba – a legjobb „történetekből” 5-20 perces videofilmeket készítettek (ezek a honlapjukon elérhetők). Számos pedagógus ezek alapján készítette a holokauszt-oktatással kapcsolatos óravázlatait. A jelenlegi kiállítást is megelőzte egy őszi és tavaszi szeminárium, amelyen 30-30 pedagógus részvételével közösen próbáltak pedagógiai módszereket, ötleteket kidolgozni.

Egy kis statisztika: a Centropa Magyarország 50 középiskola 85 tanárával áll kapcsolatban, ebből 41 fő budapesti, a többi vidéki. A vándorkiállítás leginkább a fiatal korosztálynak szól, és a Centropa partnere, a Haver Alapítvány interaktív informális oktatásaival a diákokra fókuszál, míg a Centropa az oktatókra.

A kezdeményezés nemzetközi: jelenleg több országban – többek között az USA-ban és Lengyelországban – is látható tematikus vándorkiállítás. Megemlítendő, hogy a lengyel, a magyar és litván tárlatok fő támogatója az Amerikai Külügyminisztérium. Továbbá Pozsonyban is megnyílt egy angol nyelvű régiós kiállítás az Open Society Institute-tal együttműködésben. Nézzék meg a kiállításokat és ne mulasszák el fölkeresni a Centropa honlapját: tegyenek sétát a zsidó emlékezet interaktív adatbázisában, letűnt idők életképei között.

Szarka Zsuzsanna

[popup][/popup]