Helyreállítás – Lajtai Péter kiállítása

Írta: MTI - Rovat: Kultúra-Művészetek

Lajtai Péter utóbbi néhány évben készült munkáiból mutat be válogatást Helyreállítás/Recovery címmel szeptember 21-től a Pető Fanni Galéria.
Lajtai_Péter

Fotó: Dési János

Lajtai Péter monumentális méretű munkákat alkot az absztrakt gondolkodás, a monoteizmus, a természettel és az emberi érzelmekkel való visszaélés, a nagy politikai fiaskók, a csonka emberiesség és a kulturális metszéspontok témáiban. Tárgyinstallációi és térplasztikái a szabad értékválasztás és az erőszakos ideológiák ellentmondásait ábrázolják – olvasható a galéria MTI-hez eljuttatott közleményében.
A kiállításon tíz nagyméretű és néhány kisebb alkotással találkozhatnak az érdeklődők. Önarckép örömre és szomorúságra című képén mellkasszőrzetét használja önarcképként, Teljes személyes vonalkódom című munkájában önéletrajzát fogalmazza műtárgyba, az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára pedig az Expresszív Német Erdő című nagyméretű munkájával emlékezik.
Az 1910-es évek expresszionista stílusában vizionálja a 20. század szörnyűségeit, ebbe a sorba tartozik a Szép a fekete című 70 darabos kompozíció is, amelyen a kis világos részek szépsége átsugárzik a képet meghatározó nagy feketékre.
Emblematikus a Zárva című munka leeresztett és lelakatolt redőnye is, amelyen fényesen világít az OPEN neon felirat, vagy a szomorúan kritikus kompozíció, a Műanyag Harmónia, amely a szépséget és a harmóniát elhasznált plasztik csomagolóanyagokból állítja össze.
A Jó és a Rossz tudás fája című munkán a fa feketéje keveredik a táj színeivel, ahogyan a művész szerint a bűnbeesés óta keverednek a jó és rossz megítélésének szempontjai az emberek fejében.
Lajtai Péter 1949-ben született Budapesten, 1972-től 2004-ig Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban élt. 2004-ben költözött vissza a magyar fővárosba, azóta itt él és alkot.
A  kiállítás a VI. Jókai u. 28-ban látható.
[popup][/popup]