Hajdani dabasi zsidó családok élete és emlékezete

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem

A Térségi Holokauszt Emlékpont a hajdani dabasi zsidó családok életét mutatja be, mely a kegyelet térségi központjává vált.

Dabas, Térségi Holokauszt Emlékközpont

“A magyar zsidó kultúra és hagyomány különösen gazdag, élénk és különleges, melynek gyökerei a Szent István-i államalapítás előtti időszakra nyúlnak vissza. Közös történelmünk legsötétebb időszakában, a holokauszt idején a dabasi zsidó lakosság nagy részét elhurcolták, s a háború befejeztével a töredékük tudott visszatérni Dabasra, többen inkább Izraelt választották új hazájuknak, és kivándoroltak. 2014-ben a holokauszt emlékév alkalmával a térségi zsidó közösségeire emlékezve létrehoztak egy múzeumot a dabasi és térségi zsidók emlékére.

A Térségi Holokauszt Emlékpont jelenleg múzeumként funkcionál és különlegessége, hogy a háború előtt két zsidó család, a Tusák és a Bragyova család lakta az épületet, a hozzá tartozó földeken mezőgazdasági munkálatokat végeztek és szódagyárat üzemeltettek. A múzeum négy kiállítótermében főként a dabasi zsidó családok életét, munkáját, foglalkozását bemutató eszközök, dokumentumok, fotók, valamint a zsidó vallás megismerését segítő kegytárgyak kapnak helyet, melyek egy részét az előzetesen szervezett gyűjtésnek köszönhetik, hiszen így sok irat és családi fotó került hozzájuk. Így kerültek a vitrinekbe a héber imakönyvek, a tallit, a menóra, vagy éppen a széder-tál.  Az emlékhelyen emlékfalat emeltek azoknak az áldozatoknak a tiszteletére, akik a dabasi járás lakosaiként vesztették életüket a holokauszt idején.

Bragyova György a ház tulajdonosa túlélte a munkatábort, visszatért a szülői házba, de miután hiába reménykedett szerettei hazatérésében, elhagyta szülőfaluját és új hazát keresve kivándorolt Izraelbe. Bragyova György családtagjai, lányai részt vettek a felújított épület megnyitóján, amely ma már az emlékezés, a kegyelet térségi központjává vált” – fogalmaz a kiállítás ismertetője.

Nyitvatartás: Előzetes bejelentkezés után látogatható. Csoportokat, látogatókat előzetes bejelentkezés alapján fogadnak a Térségi Holokauszt Emlékponton.

Cím: 2370 Dabas, Fő út 31.

Telefon: 06/29/561-212 vagy 06 30 84 66 646

E-mail: [email protected]

[popup][/popup]