Gombaszögi Frida és László Ernő – amerikai-magyar párhuzamos élettörténetek

Írta: Lázár György - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Színház, Történelem

Vannak történetek, amelyek filmvászonra kívánkoznak. Talán ez is ilyen…
Évtizedekkel ezelőtt fedeztem fel az egyik kaliforniai luxusáruházban az exkluzív Erno Laszlo kozmetikumokat. Bevallom, korábban soha nem hallottam a márkáról. A név egyértelműen magyar háttérre utalt.

Gombaszögi Frida

Aztán elfelejtkeztem a méregdrága kozmetikumokról, de amikor évekkel később Gombaszögi Fridáról, a nagy magyar színésznőről olvastam, egy nem mindennapi történet kezdett összeállni előttem.

*

Gombaszögi Frida 1890-ben született Grün Frida néven. Édesapja, Grün József eredetileg Veszprémből került Pestre, ahol szatócsboltja volt. Elvette Weisz Rózát és hamarosan hat gyerekük született, öt lány és egy fiú.

A lányok csodaszépek voltak és mindegyikük színésznő akart lenni. Meghökkentő módon négy lánynak ez sikerült is! Kétségtelenül Frida volt a legsikeresebb, aki a színészakadémia elvégzése után először a Magyar Színházhoz szerződött majd onnan a Vígszínházba került ahol emlékezetes sikereit aratta.

Gombaszögi Frida egyik filmjének plakátja

A huszonéves Fridát egyfajta “férfifaló” szex szimbólumként ábrázolta a korabeli sajtó, tizenéves fiatalemberek serege álmodozott róla.

1919 januárjában történt az a tragédia amelyről a korabeli újságok így írtak. “A Vígszinház nagytehetségü művésznője ellen tegnap délután Szabó Jenő, egy tizenhat esztendős vésnökinas revolveres merényletet követett el, mely az egész fővárosban nagy sajnálkozást és őszinte megdöbbenést keltett.”

A művésznő ugyan menekülni próbált a merénylő elől, de a golyók megsértették a kezét és az arcát. A merénylő később öngyilkosságot követett el.

„A merénylet indító okát megmagyarázni alig lehetséges. Az történt, hogy egy egzaltált fiú, aki bolondja volt egyébként is a színháznak, elhatározta, hogy megöli azt, akiért rajong és ugyanakkor végez önmagával is.” A merénylő lakásán „egy katonaláda tele volt szinházi lapokkal. A legtöbbje olyan példány volt melyik Gombaszögi Frida fényképét is közölte.”

Gombaszögi arcsérülése súlyos volt, megoperálták, de félő volt, hogy az arcán keletkezett hegek miatt többet nem léphet színpadra. A sikeres operáció barázdássá tette az arcát.

Dr. László Ernő

Ekkor találkozott Frida László Ernővel, a bőrgyógyász orvossal, aki kenőcseivel kezdte kezelni. László egy kis felvidéki faluban, Nyitrazsámbokréten született 1897-ben. Budapesten orvosi diplomát szerzett, majd bőrbetegségek kezelésére specializálódott. 1927-ben nyitotta meg a Tudományos Kozmetológiai Intézetet Budapest belvárosában, a Szervita téren.

László Ernő évekig kezelte Fridát. Megmentette a színésznő karrierjét, mert az arcsebek láthatatlanokká váltak. Frida fiatalabb húga, Irén, aki szintén színésznő volt beleszeretett az Lászlóba és hozzáment feleségül. Frida kezelőorvosa családtaggá, a művésznő sógorává vált.

A színésznő második férje a dúsgazdag Miklós Andor volt, aki Klein Ármin néven született és vagyonát az Est Lapok tulajdonosaként szerezte. Amikor 1933-ban váratlanul elhunyt, Frida örökölte a vagyont, és átvette az Est Lapokat kiadó vállalat vezetését is. Anyagilag is segítette sógora vállalkozását, aki akkoriban különféle kozmetikumokat gyártásába kezdett.

Miklós Andor íróasztala mögött

De az 1938-as zsidótörvény mindent megváltoztatott. Az újságok csupán 20%-os arányban alkalmazhattak zsidó munkatársakat, sőt, a kötelezővé tett Sajtókamara azt 6%-ra csökkentette. Azok a lapok, amelyek nem feleltek meg ezeknek a feltételeknek, nem kaphattak megjelenési engedélyt és kiadásukat be kellett szüntetni.

Gombaszögit, vagyis asszonynevén Miklós Andornét, 1939. október 11-én arra kényszerítették, hogy az Est Lapkiadó Rt. többségi részvénycsomagját adja át a már állami felügyelet alá helyezett és megfelelően „árjásított” Athenaeum Rt.-nek. A színésznőnek havi 3000 pengő életfogytiglani járadékot ígértek, de lemondatták valamennyi vállalati tisztségéről. (Sipos Péter, Historia, 1999/1)

Gombaszögi kikeresztelkedett és naivul azt hitte, hogy biztonságban van Magyarországon. Sógora, László Ernő érezte a veszélyt, felszámolta budapesti bőrklinikáját és nejével sikerült New York-ban letelepednie. Készítményeit ott kezdte reklámozni. Gombaszögi Frida történetét használta fel a reklámjaihoz azt állítva, hogy innovatív bőrkezelései az arcsérült színpadi sztár hegeit is el tudta tüntetni.

Gombaszögi története a kozmetikai vállalat honlapján

A Magyarországon maradt Frida története tragikus fordulatot vett. A nyilas uralom alatt bujkálni kényszerül, de életben marad. Egy hamis útlevél menti meg az életét. 1945-ben a már 55 éves Gombaszögi újra színpadra lép, de hamarosan a Rákosi-rendszer is mellőzi. Szemére vetik, hogy egykoron “kizsákmányoló tőkés” volt, egyike a magyar „burzsujoknak”.

Közben az akkor már Erno Laszlo néven működő bőrgyógyász készítményei meghódították az amerikai piacot és olyan világsztárok kezdték azokat használni, mint Marilyn Monroe, Greta Garbo és Audrey Hepburn. Luxusmárkája fogalommá vált és az 1960-as években László Ernő már gazdag ember volt.

Az elszegényedett Frida 1961-ben, 70 éves korában, agyvérzésben halt meg Budapesten. Miklós Andor mellett a Fiumei úti sírkertben nyugszik.

Húga, Irén, aki követte bőrgyógyász férjét New Yorkba, ott hunyt el 1967-ben. Ami után a megözvegyült és dúsgazdag László Ernő Svájcba költözött ahol újra megnősült. 1973-ban Lugano-ban hunyt el.

A Gombaszögi lányok kapcsolata nem volt harmonikus, veszekedtek, sőt perelték is egymást.

Néhány évvel azután, hogy Frida megörökölte az Est Lapokat, kezelőorvos sógora beperelte őt. László azt állította, hogy évekig ingyen kezelte a színésznőt, négyezer pengő értékben adott neki kozmetikai szereket, fogyasztó kúrákat adminisztrált és összesen 1310 injekciót is beadott! Gombaszögit tízezer pengőre perelte, de Frida azzal védekezett, hogy ő hosszú éveken át jót tett sógorával és két évig havi hatezer pengős állásban foglalkoztatta az Est Lapoknál. László elveszítette a pert.

A Gombaszögi elleni 1919-es budapesti merénylet és Dr. László Ernő csodakezelései a mai napig az amerikai cég honlapján olvashatóak. Nem meglepő ez, hiszen Gombaszögi színésznői képességeiről Amerikában is tudtak, sőt, 1930-ban amerikai szerződést is ajánlottak neki, amelyet ő elutasított!

Ha elfogadja, az élete másképpen alakulhatott volna…

Gombaszögi Frida fotója amerikai újságokban is megjelent

 

[popup][/popup]