Fohász kolera idején

Írta: Szarka Zsuzsa - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

Szerencsés dolog, ha egy filmrendező fotós is. Bodrogi Dávid talán hangsúlyozottan mindkettő. A Norwichi Művészeti Egyetem hallgatójaként készítette el 17 perces diplomafilmjét, Életmese címmel, amely 2021-ben szerepelt a Zsifi „Identitások a vásznon” rövidfilm-válogatásában is.  Ez a fotografikusan festői rövidfilm szomorú történet a haldoklásról, és arról, hogy megváltható-e az emberi élet.

Életmese / Tale of Life (részlet a filmből, Nagy Mari)

Fénylő, spirituális képkockákban lépünk a zsidó múltba és a Popper Péter története nyomán kibomló sztori magában hordoz egy burkolt tanmesét a teremtett lélek megválthatatlanságáról.

Balladai kezdéssel indul a kisfilm; a víz szétárad a homokon, egy ódon, barlangba vájt ház előtt az anya, Chava (Nagy Mari) elkomorult, fáradt arccal egy teknőben lepedőt mos. Az orvos, Absalom (Gazsó György) közeleg, az anya házába invitálja haldokló lányához, Rifkához (Merényi Dorka), aki az ágyon fekszik a szoba vakító fehérségében. Halálos beteg, menthetetlen.

A 19. század első felében járunk, tombol a kolera a faluban. A doktor tehetetlen, már nem hisz a tudományban és a racionalitásban, és a történetben e pillanatban billen a mérleg nyelve a hit felé. Rifka apátlan árva, és a közösség úgy érzi, hogy ha már ő is elkapta a kolerát, tennie kell valamit, a lányért és magukért is. De mit? A dilemma során furcsa ötlet születik a zsinagógában.

Éles képsík-váltások tördelik a filmet, egymásba kapcsolódnak a snittek a haldokló Rifka és az őt ápoló édesanyja, szobájuk tere és a táleszben imádkozó, vitatkozó férfiak jelenetei között. A rabbi (Scherer Péter) és az orvos tanakodnak, és a rabbiban nem kifejezetten halakhikus mentőakció fogalmazódik meg.

Szóváltás zajlik arról, hogy mit lehet(ne) tenni és mit nem, pro és kontra érvek visszhangoznak a zsinagógatérben. Az anya is belép, és a figyelem és segítőkészség Rifka irányába egyre határozottabb lesz. „A közönyünk miatt sújt minket a járvány” – állítja Eszter (Kuna Kata). Majdnem mindenki felajánl egy kis időt az életéből a lány gyógyulásáért cserébe és imádkoznak. Nem túl dogmatikus megoldás, és vajon az Örökkévaló hajlik-e erre az „üzleti alkura”? Évet, hónapokat, napokat, perceket ajánlanak. De ajánlhatnak-e az életükből? Naftali (Krausz Gábor) élesen fogalmazza meg az ellenérvet: „Kik vagytok ti, hogy az életetekkel játszotok, mintha a piacon seftelnétek?”

A fohász Rifkáért az égbe száll, és az égbolt kék a temető fái fölött, ott, ahol az anya a férje sírjánál imádkozik lányáért. Absalom és a rabbi eltűnődnek arról, hogy jól döntöttek-e, létezhet-e helyes döntés. Az utolsó filmkockákat sötét (sírkő)árnyékok szabdalják a temetőben, az Élők Házában temetési szertartás zajlik, talán alkony van, talán pirkadat.

Gyönyörűek a képrészletek, a szimbólumokkal telített látványvilág a kontrasztokra épít, élőkre és haldoklóra, a Teremtőre és a teremtett lelkekre, a spirituális légkörre és a nagyon is e világi alkura. A történet vizuális íve egy színskálákra épülő fényjáték: a szoba ragyogó fehér falai, a zsinagóga terének változó félhomálya a film végén a komorságba boruló temetői kép reménytelenségébe foszlanak. Hiszen mennyire mindennapi kín a halálfélelem, a Másik és a saját életünk féltése.

A szereplőválogatás ütős. A forgatási helyszín egy része beazonosítható; Rifkáék háza egy egerszalóki barlanglakás, melyet az Egerszalóki Faluház gondoz.

 

Tale of Life

Producer: Tamás Bodrogi , Dávid Bodrogi Written and Directed by: Dávid Bodrogi Cinematographer: Marcell Csillag Editor: Dániel Szomor Sound designer: Gergely Kiss Composer: Zoltán Neumark Costume designer: Janka Hepp Focus Puller: Márton Kis Make up by: Fruzsa Watz VFX Supervisor: James Alastair McNeil Sarson 1st AD: Dóra Szelei Cast: Mari Nagy, Dorka Merényi, György Gazsó, Péter Scherer, Gábor Krausz, Kata Kuna, Sándor Altmann

 

Életmese, rövidfilm, 17 perc (2018-2021). producer: Bodrogi Dávid és Bodrogi Tamás. írta és rendezte: Bodrogi Dávid. Operatőr: Csillag Marcell, vágó: Szomor Dániel, hangmérnök: Kiss Gergely Ábel, zeneszerző: Neumark Zoltán, jelmeztervező: Hepp Janka. Játsszák: Nagy Mari, Merényi Dorka, Gazsó György, Scherer Péter, Krausz Gábor, Kuna Kata, Altmann Sándor

[popup][/popup]