Fényképészek utókora

Írta: Kalcsics Ildikó - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem

Századelős „fotószalon” a szombathelyi Zsidó Kultúra Házában.

Fényíró műhely címmel egyfajta korabeli fotószalon nyílt a szombathelyi zsidóság történetét feldolgozó Szemtől szemben kiállítás mellett június 14-én. Ez a nap idén egybeesett a James Joyce fiktív regényhősét, Leopold Bloomot ünneplő Bloomsday évfordulójával. A rendezvényeken részt vevő ír nagykövet szerint mindezekben megjelenik a századelőt jellemző pezsgő zsidó lét.

Az újabb állandó kiállítás létrehozásának ötlete Kardos Tamás fotográfustól származott, aki erre a célra felajánlotta saját fotótechnikai gyűjteményének nagy részét. Ezeket egészítette ki – Sugár Judit hitközségi alelnök szavaival – egy szerencsés találkozás révén Magyar Zoltán gyűjtő, valamint a szalon berendezési tárgyai tekintetében a Weöres Sándor Színház és a Savaria Városi Múzeum jó néhány értékes darabja. Így végül igazi század eleji hangulat fogadta az érdeklődőket a Szemtől szemben kiállítás melletti kis teremben.

Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere a megnyitón Závada Pál regényét, A fényképész utókorát idézte fel, melyben a főszereplő véletlenszerűen készített piaci felvételei válnak a vészkorszak majdani zsidó áldozatairól fennmaradt legfontosabb tárgyi, de annál sokkal többet jelentő emlékekké. „Buchbinder Miklósok pedig Szombathelyen is fényképeztek – mondta Koczka Tibor. – Kelbert Krisztina kutatásaiból tudjuk, hogy 1860 és 1960 között 84 fényképész működött városunkban. […] Most a Fényíró műhely létrehozásával arra teszünk kísérletet, hogy bemutassuk, miként éltek, dolgoztak, dolgozhattak azok a szombathelyi fényírók egy- vagy másfél száz évvel ezelőtt, akik a Szemtől szemben kiállítás képeit fotózhatták.”

Magyar Zoltán gyűjtő, Kardos Tamás fotográfus, Koczka Tibor alpolgármester, Pat Kelly ír nagykövet, valamint a tolmács

A megnyitón szintén részt vevő ír nagykövet, Pat Kelly a James Joyce Ulysses című regényét és annak főszereplőjét ünneplő Bloom-napi rendezvényekre látogatott Szombathelyre. Beszédében elmondta, Joyce kimondottan azért választott zsidó származású karaktert – akinek 1904. június 16-i napját művében leírja; innen az évforduló dátuma –, mert Dublin 20. század eleji színes társadalmában nagyon eleven zsidó közösség élt és tevékenykedett. Ez a kapocs a szombathelyi Zsidó Kultúra Házában létrehozott kiállítások és az ír regény között: hasonló kornak és közegnek állítanak emléket, a Fényíró műhely és szalon pedig mindezt szó szerint testközelbe hozza.

Zárszóként az alpolgármester hozzátette, a Szemtől szemben megmutatta, hogy a régi fényképek feldolgozása, rendszerbe szerkesztése, gondozása kíváncsivá teszi és becsalogatja a múzeumokba az embereket; a Fényíró műhellyel kapcsolatban pedig az az elképzelés, hogy mind kiállító-, mind közösségi térként birtokba vehessék a szombathelyi fotósok. (És valóban, a hangulat olyan, hogy már csak a kávé melletti alkotó duruzsolás hiányzik a pamlagok, karosszékek, asztalkák közül…) De addig is: az új állandó kiállítás előzetes bejelentkezés alapján lesz látogatható.

Címkék:Dublin, fotográfusok, Írország, Leopold Blomm, Szombathely

[popup][/popup]