Elveszett kenyér – beszélgetések Bruck Edith-tel

Írta: Bruck Edith / Surányi András - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem

Bruck Edith-et gyerekként családjával Tiszakarádról deportálták.

Bruck Edith

Szüleit meggyilkolták, ő a lágert túlélve visszatért Magyarországra, majd Izraelbe vándorolt. Folyamatos költözködései közben sokféle munkát végzett: volt balerina, szabónő, modell, szakácsnő, szépségszalon igazgatója. Többször házasodott, majd elvált. 1954-ben Olaszországba emigrált.

Költő és író lett, aki Primo Levi biztatására a kirekesztés és a láger tapasztalatát számos könyvében örökítette meg. Több neves olasz újságnak írt cikkeket a zsidó identitásról és az izraeli politikáról.

Rómában ismerkedett meg negyedik férjével, Nelo Risi filmrendezővel. Később maga is belekóstolt a rendezésbe. Évtizedek óta járja az iskolákat, hogy a diákokkal megossza személyes élményeit a holokausztról, a fajgyűlölet, az etnikai, vallási megbélyegzés és kirekesztés veszélyeiről.

Nemrég Ferenc pápa kereste fel római otthonában, hogy fejet hajtson a vészkorszak szenvedéstapasztalata előtt, és Bruck Edith ez úton is tanúságot tehessen a holokauszt tapasztalatáról.

Surányi András portréfilmje:

Elveszett kenyér – Beszélgetések Bruck Edith-tel

Filmünkben Bruck Edit páratlanul megrázó, emberi értékeket felragyogtató életútját mutatjuk be, személyisége, valamint a műveiből és a diskurzusaiból sugárzó méltóság, szeretet és empátia meghatározó élményt jelenthet a közönség számára. A nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából hozzáférhetővé tesszük a Bruck Edith-tel készített filmünk. Emlékezzünk az áldozatokra!

[popup][/popup]