Dustin Hoffman alakítja Csernovci zsidómentő polgármesterét

Írta: Erdélyi Lajos - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem

A bukaresti Libertatea lapból értesülünk,  hogy a kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman alakítja a közeljövőben, Hollywoodban forgatandó filmjében Traian Popovici,  Csernovci város polgármesterének alakját.

Dustin-Hoffman137766525

Dustin-Hoffman

A történelem gyakran méltatlanul mellőzi a közelmúlt bátor, cselekvő  hőseit. Ezek közé tartozik Traian Popovici, akit a második világháború tragikus éveiben neveztek ki Csernovci/Csernyivci/Czernowitz/Cernăuţi  (Bukovina, akkor Románia, ma Ukrajna) város polgármesterének, ahol soktízezres zsidó népesség lakott. A jelentős gazdasági-kulturális központ élére  1941 júliusában, tehát a Szovjetunió ellen indított háború első napjaiban kapta meg a polgármester-helyettesi, majd augusztusban a polgármesteri kinevezését. A korábban ügyvédi praxist folytató férfi első feladatai közé tartozott a hatalmas méretű, 50.000 kilakoltatott zsidó befogadására alkalmas gettó kijelölése, szervezése. Ennek kellett megelőznie a terület „zsidótlanítását”, vagyis a Transznyisztriába irányuló deportálását. Popovici, akinek patrióta érzelmei  nem álltak ellentétben humanista beállítottságával, minden erejével küzdött a rendelet végrehajtása ellen. Közvetlenül a háború befejezése előtt írott memoárjában „A lelkiismeret gyónásai”-ban így ír ezekről az eseményekről:

„Azon az októberi napon berendeltek a fővárosba, a kormányzathoz, ahol tudomásomra hozták a gettózásra vonatkozó részletes utasításokat, a zsidók begyűjtésének módozatait: hogyan kell a hátrahagyott vagyonokat biztosítani az állam számára; hogyan kell a mozdítható értékeket, a lakásokat őrizni, a rejtett, vagy magukkal vitt értéktárgyak, valutát elkobozni; végül az 50 vagonból összeállított, fegyveres őrséggel biztosított szerelvényeket megszervezni, amelyekkel majd az Atachi és Marculesti  Dnyeszter melléki határátkelő pontokhoz szállítják a gettó lakosságát. Kővé meredten hallgattam. Csak annyit tudtam jelezni a kormányzónak, hogy ez nem lehetséges”.

Popovici úgy döntött, hogy közvetlenül  Antonescu marsall elé tárja a kétségeit. Sikerült elérni, hogy a vezér audiencián fogadja. Ott vázolta, hogy a zsidók tízezreinek deportálása Csernovci város gazdasági életében a háborús erőfeszítések csődjét vonná maga után.  Antonescu felismerte az elébe terjesztett aggályok realitását, és jóváhagyta, hogy az elhurcolástól korábban mentesített zsidók létszámát egy másik lista révén bővítsék. Így sikerült a korábbi 200 (kettőszáz) helyett 20.000 (húszezer) zsidónak helyet szorítani a Popovici listákon. Ezzel a csernovci zsidóság közel felének adott lehetőséget a túlélésre.

TraianPopovici

Traian Popovici

Traian Popovici  54 éves korában, 1946 júniusában hunyt el, a bukovinai Fundul Moldovei községben. Érdemeit 1989-ben a Yad Vashem Intézet „a világ igaza” cím odaítélésével ismerte el.  Tel-Avivban emlékművet avattak tiszteletére. Bukarestben csak 2002-ben neveztek el róla utcát.

A világ filmművészetének csillaga, Dustin Hoffman 1937-ben, Los Angelesben született, Romániából bevándorolt, a filmiparban foglalkoztatott szülőktől. Apja Harry Hoffman, a Columbia Picture vállalat díszlettervezője, édesanyja, Liliana tehetséges zongorista volt. Második gyermekük a némafilm korának hőse tiszteltére a Dustin nevet kapta. A neves színész nemrég így nyilatkozott: „Orosz-román zsidó keverék vagyok. Szeretem a heringet és a vodkát, úgy érzem, ez az én genetikai örökségem része.”

*

Személyes megjegyzés: 1940 őszén, brassói családtagjaink arról tanakodtak, hogy települjenek-e át Sepsiszentgyörgyre, ahová Horthyék vonultak be, avagy maradjanak Romániában, ahol őket a Vasgárda fenyegette. Az öreg Holdengraber Brassó mellett döntött, mondván, a románoknak jó tulajdonságuk, hogy korrumpálhatók. A továbbiakban őt igazolta az élet. A Horthy csapatokkal beérkező anyaországi adminisztráció lelkes becsületességgel hajtotta végre a ’44-es rendelkezéseket. Ugyancsak családi tapasztalat, hogy a Popovici listákra  kisebb-nagyobb adományok, pénzösszegek segítségével fel lehetett „iratkozni”. Ki-ki eldöntheti, a két rossz közül melyik az elviselhetőbb.

[popup][/popup]