Cornel Wilde (Weisz Kornél) – egy elfeledett hollywoodi sztár

Írta: Lázár György - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Történelem

Meglepődtem, hogy Magyarországon alig ismerik Weisz Kornélt, aki Cornel Wilde néven a 40-es évek egyik legnagyobb amerikai filmsztárja, férfiideálja, az amerikai filmipar egyik korai szex-szimbóluma is volt.

Weisz Kornél Lajos 1912-ben született Privigyén az akkori Magyar Királyságban. A város neve ma Prievidza, a Felvidéken, Szlovákiában található. Nem vallásos, magyarul beszélő zsidó család sarja volt, és az első világháború után, miután a város az újonnan létrejött Csehszlovákia része lett, szüleivel együtt kivándorolt az Egyesült Államokba. 1920-ban a család már New Yorkban élt és a hét éves Kornélból Cornel lett. A Weisz családnevet később Wilde változtatta.

Cornelt magas intelligenciájú „csodagyerekként” tartották számon, nagyon jó tanult. A család orvosnak szánta. A híres New York-i City College-ban kezdte felsőfokú tanulmányait, majd később a Columbia Egyetemen volt orvostanhallgató, de tanulmányait soha nem fejezte be.

Wilde ugyanis remek sportoló is volt. A vívás a szenvedélyévé vált, olyannyira, hogy bekerült az amerikai nemzeti válogatottba is. Sőt, úgy volt hogy az amerikai csapattal részt vesz a 1936-os, a Hitler által rendezett berlini olimpián is.

Erre azonban már nem került sor, mert a magas, jóképű és rendkívüli fizikai adottságokkal rendelkező Wilde ekkor már a színészet és a filmipar felé fordult. Abbahagyta az orvosi egyetemet, otthagyta a versenyszerű sportot is és színészi karrierjére koncentrált.

Donna Reed és Cornel Wilde a “Beyond Mombasa” c. filmben

Eleinte kisebb szerepeket kapott, amivel nem tudott betörni a színészvilágba. 1937-ben megnősült, elvette a szépséges, szőke, kezdő színésznőt, Marjorie Heintzen-t, aki később Patricia Knight néven vált ismertté. Szegényen éltek, Wilde vívást is tanított, sőt még egy vívó tankönyvet is illusztrált.

1940-ben végre megtörik a jég. Laurence Olivier, a híres színész-rendező vívóinstruktort keres a Romeó és Júlia színpadi produkciójához. Wilde először csak tréner, majd kisebb szerepet is kap a produkcióban. Hollywood felfedezi és szerződést kap a Warner stúdiótól, majd számos kalandfilmben kamatoztatja vívó tudását.

Karrierjében az igazi áttörést egy ma már elfeledett, 1945-ben forgatott film hozza meg. Chopin-t alakítja az A Song to Remember c. filmben, és ezért a szerepért Oscar-díjra jelölik. Ugyancsak nagy kasszasiker a Leave her to Heaven ahol partnere a szépséges Gene Thierney.

Cornel Wilde és Jean Wallace

Wilde ezután sorra kapja a filmszerepeket és az egyik legjobban fizetett sztár lesz Hollywoodban. Elválik feleségétől, és elveszi az akkori idők egyik legnépszerűbb filmcsillagát, Jean Wallace-t. Saját filmvállalatot alapít Theodora néven, és producerként szép sikereket ér el. Talán legemlékezetesebb a The Naked Prey (A meztelen zsákmány) című kritikai sikert is hozó filmje volt.

Wilde a politikában is hallatta a hangját, aktívan fellépett a vietnami háború ellen és mindig a Demokrata pártot támogatta.  Számos színdarabot és forgatókönyvet is írt.

Igazi amerikai asszimiláns lett: visszalátogatott ugyan Európába, de nem volt kapcsolata sem szülőföldjével, sem a zsidó közösséggel.

Memoárját már nem tudta befejezni. Hosszas betegeskedés után 1989-ben, 77 éves korában, fehérvérűségben hunyt el. Csillagot is kapott Hollywoodban a Hírességek sétányán, a legnagyobb amerikai filmsztárok között.

 

Címkék:Cornel Wild, Hollywood, Weisz Kornél

[popup][/popup]