Bostoni múzeum visszajuttatta a Chorin családtól elrabolt festményt az örökösöknek

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Képzőművészet, Kultúra-Művészetek

A 17. századi holland mester festményét, amelyet egy budapesti bank széfjéből loptak el a háború végén, a bostoni Szépművészeti Múzeum (MFA) most visszajuttatja a jogos tulajdonos leszármazottainak – jelentették be hétfőn.  

Forrás: Wikimedia Commons

Salomon van Ruysdael “Beverwijk látképe” c. festménye 1982 óta volt a múzeum tulajdonában; akkor egy londoni kereskedő adta el a képet, ami addig egy svájci gyűjtemény részét képezte.

Az 1646-ban készült tájkép tulajdonosa Chorin Ferenc volt, a Horthy-korszak egyik legbefolyásosabb üzletembere, akit (családtagjaival együtt) 1944-ben a bevonuló németek vagyona átengedése fejében engedtek ki az országból. A képet – több más műtárggyal együtt – a Magyar Kereskedelmi Bank pesti széfjében helyezte el Chorin 1943-ban.

A bank azt jelentette, hogy Chorin széfjét az ostrom alatt, 1945 januárjában kiürítették, és a képek sorsáról nem tudni.

Matthew Teitelbaum, az  MFA igazgatója megelégedését fejezte ki, hogy Chorin örököseivel gyors és jó légkörű tárgyalások útján sikerült rendezni az ügyet. A Ruysdael festmény visszajuttatása is bizonyítja a bostoni gyűjtemény átláthatóságát és az online hozzáférhetőség jelentőségét – mondta az igazgató.

Chorin, aki családjával együtt 1947-ben New Yorkban telepedett le, iparmágnás és művészeti mecénás volt a két világháború közötti Magyarországon. 1964-ben halt meg.

A ‘Beverwijk látképe’ szerepelt az 1988-ban összeállított magyar háborús veszteségek listáján, de mivel az ott közzétett kép és leírása hibás volt, az MFA-nak nem volt tudomása arról, hogy Chorin tulajdona volt.

Peresztegi Ágnes, a Chorin család ügyvédje szerint: „Az MFA nem csupán visszajuttatta a képet a jogos tulajdonosoknak, de tette ezt elegáns, profi, gyors és hiteles módon.”

APnews.com – Bassa László

Címkék:háborúban elrabolt műkincs

[popup][/popup]