Beszélő tárgyak

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Egy fotó az 1940-es évek elejéről, Szegedről. Egy jómódú zsidó vaskereskedő család önfeledt, boldog pillanatait látjuk. Családi ünnep van, tán születésnap, talán más alkalom. A háború poklának egyelőre nyoma sincs, a képen legalábbis semmi ilyesmi nem érzékelhető. Pedig a képen szereplők többsége egy-két éven belül koncentrációs táborokban pusztul el. És ma már azok sincsenek az élők sorában, akik emlékezhetnének rájuk. Az emlékezéshez ugyanis emlékezők kellenek, kellenének. Nézzük az arcokat, családunk tagjait, felmenőit. Az arcok nem ismerősek. De a tárgyak némelyike igen. Hiszen a falon lógó festmények közül három is megvan még, és bizony, ez a gyönyörű faragott szék is itt áll a szobánkban. Hogyan és mikor került hozzánk? Hogyan maradt meg? Rejtély, de talán felderíthető rejtély.
A mesélő tárgyak szóra bírására született meg nemrégiben a Lindenfeld Partners, amelyet éppen ez a fénykép és a rajta lévő, mindmáig fellelhető tárgyak ihlettek meg. A szervezet által kezdeményezett „Családi Vitrin” projekt azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse Közép-Európa zsidó polgári családjai tárgyi emlékezetének feldolgozását családtörténeti, szociológiai és művészettörténeti szempontból egyaránt. A huszadik század meghatározó történelmi eseményeinek közvetlen szemtanúi közül már csak alig néhányan megszólíthatóak, ezért az elmúlt évtizedek „oral history” gyűjteményei lassacskán lezárulnak. A két világháború között már divatos fényképalbumok rekonstrukciója immár nem a felbukkanó rokonok, barátok történetét igyekszik feltárni, hanem a család tárgyi környezetét és annak továbbélését vizsgálja.
A Családi Vitrin projekt a családi történetek feldolgozását, megelevenítését tűzte ki célul maga elé. Az élettelen tárgyak emlékeket közvetítenek, emlékeket tárnak fel a túlélők, a leszármazottak és a történészek számára. Ezek a tárgyak évtizedeken, vagy sokszor évszázadokon keresztül utazva váltak teljes családok érzelmi-, identitásbeli- és történelmi mementóivá. Egyes tárgyak generációról generációra tanúskodnak a családok történetének változó szerencséjéről, gazdagságáról, szegénységéről, az ízlésük formálódásáról, vágyaikról, elszántságukról.
A múltfeltáró, emlékidéző projekt jelenleg a kutatás-feltárás fázisában van, most állnak össze azok a gyűjtemények, amelyek a közeljövőben megjelenő kiadványok tárgyát képezik, és amelyek történetét szakemberek segítségével igyekeznek majd feltárni. A célok között oktatási segédanyagok megjelentetése, konferenciákon való részvétel is szerepel. És noha a kutatási fókusz elsősorban az archív felvételeken fellelhető és mindmáig meglévő tárgyak „szóra bírása”, történetének feltárása, máris kézbe került egy-két, regénynek is beillő élettörténeti leírás, természetesen ezek sem vesznek kárba.

Felhívás

A Lindenfeld Partners Nonprofit Kft. várja az egy-egy tárgyhoz kötődő anekdotákat, érdekes családi történeteket. A gyűjtőmunka szempontjából különösen értékesek azok a tárgyak, amelyek korabeli fotográfián is látszódnak az egykori környezetükben, és így, mint cseppben a tenger, mesélnek az elmúlt évszázadokról, és az egyedi és megismételhetetlen családtörténetekről. A képes történeteket az [email protected] email címre várják a Családi Vitrin projekt szervezői.

[popup][/popup]