Azt mondani, hogy biciklizni szexi, a közel-keleti békefolyamat része

Írta: Vadász Éva - Rovat: Kultúra-Művészetek

– Megyek Jaffo-ba a TED-re. Egész napos lesz, képzeld!

– Mi van? Mi az a TED?

– Ja, hogy te még ’90-ben is megkérdezted, hogy a C.C. Catch fiú-e vagy lány? Na, az Internetbe pöntyögd be, hogy tedpontkom, válassz ki egy szimpatikus címet és nézd meg a videót. 18 perces előadások vannak a TED-en. Bármiről! Van alkalmazás meg van magyar TED is, a TED Danubia. Mondjuk, sejtelmem sincs, hány gigabyte. De szuper érdekes. Tudományos és áltudományos is. Barátom, a fene se gondolta volna, hogy nem tudod, mi a TED. 1985-ben kezdték és 2006 óta online. Oké, én is csak pár éve tudok róla.

TEDxJaffa2014 by Arthur Fuhrer DSC_4752

Yossi Sassi az Orphaned Land nevű izraeli metál banda gitárosa (Fotók: TEDxJaffa2014 Arthur Fuhrer)

Ezt mobiltelefonálom a buszon, Tel-Aviv déli részén, amikor már beértünk Jaffo dzsungel részébe. A „Perez központ a békéért” nevű civil szervezet épületében rendezték meg ezt a TED X konferenciát. Az X arra utal, hogy függetlenül szervezett eseményről van szó. Úgy észleltem a programból, hogy izraeli módra szépen elhúznak 11 közepesen unalmas előadást egy egész napos műsornak, aztán amikor meglátom, hogy mi az a Perez központ a békéért, elillannak az előítéleteim, hopp. Jaffo-nak vannak szép, csúnya és kellemes meg félelmetes részei, de általában minden irtó lepattant és mocskos. Na és a Perez központ egy fasza modern épület egy olyan bejárattal, hogy ha kaja lenne, húsz ujjamat nyalnám meg utána. Szóval a bejárat egy lépcső, ami az épület előtti hótiszta térre vezet, ahol derék kis sámlik, alacsony faasztalok és napernyők szanaszét és az egy sor derékig érő árvalányhaj alatti rézsű után a tenger. Békés egy hely a dzsungel közepén a mohamedán-zsidó barátság jegyében. És ez csak a bejárat.

Az épület belülről is klassz, és valóban Simon Perez alapította. Itt is van, az első TED az övé. Mármint van riporter, meg ülnek s nem állnak a nagy TED felirat előtt, de Shimi P egy komplett előadást kiráz a kisujjából nagyjából a semmiről, olyan bölcs gondolatokkal fűszerezve azt a semmit, hogy egy évig elleszek velük. Persze a riporter kérdez olyat tőle, hogy mi az egészségének a titka és akkor Simi P elmondja, hogy egy kis pohár citromlé reggel, meg az időre étkezés, de amikor nem a riporter kérdéseire válaszol, hanem rázza a kisujjából, akkor olyanokat mond, hogy az élete jó részét az államapparátusban töltötte és rájött arra, hogy nem az apparátusnak kell őt szolgálnia, nem ő kell, hogy ossza az embereket, hanem az a jó, ha ő a szolga és kiszolgálja az apparátust és rajta keresztül az embereket. Ha nagy akarsz lenni, szolgálj nagy dolgokat! Meg hogy a nap végén végiggondolja az aznap eszébe jutott ötleteket, hogy másnap megvalósíthassa az összeset.

Simon Peresz

Simon Perez (Fotó: Arthur Fuhrer)

 

Minden egyes szaván elgondolkozom. Pl., hogy a fiatal vezetők ne essenek áldozatul az egójuknak. És akkor a riporter azt is kérdezi tőle, hogy hogyan tartja karban az agyát. Használom – mondja Peres és megint lekeveri a csávót. Még jó darabig osztja a tanácsait, a legjobb az, hogy Vedd magad komolyan! Nem azt mondom, hogy légy szerzetes, táncolj, igyál, de dolgozz keményen, hallgass meg másokat, légy kíváncsi és ne vegyél ki szabadságot. Mert nem az a lényeg, hogy mire emlékeznek majd belőled, hanem hogy mit csinálsz. Az emlékezés el lesz felejtve. És a nanotechnológiában van a jövő.

Simon Perez el és jön Orly Katz, az első előadó csaj, egy jóívű, ámde hollywoodi prezentációval a gyerekek bátorításáról a sztárság felé, mert mindenki sztár. Az előadása végén azt mondja, biztos soha senki nem vág ketté egy almát keresztbe, mindenki csak gerezdeket vág, de ő mindig karikákat szabdal a gyerekeknek, mert akkor lesz egy csillag a karikák közepén és milyen szép is ezzel emlékeztetni magunkat arra, hogy sztárok vagyunk. Szép, ja.

Aztán következik Alla Barhoum, az Ein Rafa-i arab biciklista srác, aki belesül az első mondatába, de a közönség addig tapsol, amíg újrakezdi. Láttam pár lámpalázas meg belesülős TED előadót, általában ciki volt, mert a közönség megijedt, de ez a srác cukivá válik a közönség bátorítására és ez pazar. Végülis Izraelben vagyunk, mi más lenne? Elmondja, hogy nem tud jól angolul és még sose szerepelt közönség előtt. Az övé szerintem a nap legizgalmasabb témája, tehát mindenki feszülten figyel.

Alla alapított egy Wasila (arabul kapcsolatok) nevű szabadidő központot, ahonnan izraeli és palesztin gyerekekkel kerékpározik olyan ösvényeken, amiket a gyerekekkel együtt épít. Az arab világban a nők nem bicikliznek. Egy rendes arab faluban jóképű kövér emberek élnek és nem biciklisták. De ő ezt eltökélten megváltoztatja. A sport összehoz és biciklizni szexi. Mivel decens a srác, gyanakszom, hogy ő ezt egyedül hogyan tolja le a falu torkán, meg hát egy mohamedán-zsidó barátkozási folyamatot segítő szervezetet felépíteni és működtetni nem egy decens srác kis melója. Az elmúlt hónapokban a falu mögötti felesleges szemétdomb helyére egy olyan placcot alakított a gyerekekkel, hogy lehet rajta biciklivel akrobatikázni meg egyéb galádságokat művelni a közel-keleti béke jegyében. Aztán a szünetben beszélek vele és meghív, menjek velük biciklizni arra az útra, amit együtt építettek, kösz, mondom, persze-persze, de csak ha más csajok is lesznek, és a feleségéhez fordulok, aki nem biciklista, de állítólag bármelyik pillanatban kész arra, hogy ezen változtasson. Alla nevet és azt mondja, a csajok vonzzák a csajokat. Hm. Ja, tényleg több van ebben az emberben, mint a decens srác.

A következő előadó az őssejt terápiás tulajdonságainak felfedezésén dolgozó Tamir Ben Hur professzor a Héber Egyetemről. Az agy megfiatalítása a célja, mondja viccességből, aztán komolyan pedig, hogy azon dolgozik, hogy az agy megtanulja magát segíteni a neuro-degeneratív betegségek, pl. a szklerózis multiplex kivédésében. Jó előadás, az életben nem hallgattam volna meg a neten.

A szünetben az egyik szponzorral beszélgetek. A Virtuozo nevű tréning cég barterben szponzor, felkészíti a TED előadókat az előadásaikra és ezért kap egy logót a szórólapon meg a posztereken. Abigail Tenembaum, a Virtuozo egyik alapítója egyébként neurológiai, pszichológiai, módszertani, színházi és üzleti technikák mentén rázza gatyába az nagykutyákat, akik azért fordulnak a cégükhöz, hogy megtanuljanak tömegekhez beszélni. S lőn, miután a TED az egymilliárdadik online előadását 2012-ben tartotta (és innen lehet némi fogalmunk, hogy mennyi TED előadás van és mennyit tudunk egyáltalán elérni, szóval, ha rákattintunk mondjuk a legújabbakra vagy a legérdekesebbekre, vagy beírunk egy keresőszót, akkor se nézzük meg mind a tizenöt előadást, amik között görgethetünk, csak mondjuk kettőt, ha sok időnk van.) Na és a temérdek TED közül csak a nagyon megszűrt pár ezer elérhető és a TED X-ek közül meg tényleg csak néhány. Na és a TED X Jaffo, meg a többi izraeli TED már pár ilyet nyújtott. Az egyik pl. Ran Gavrieli előadása arról, hogy miért hagyta abba a pornó filmek nézését. (http://tedxtalks.ted.com/video/Why-I-Stopped-Watching-Porn-Ran)

Dekel Bor a következő előadó és hú, nagyon jó zenét játszik. Bachot elektronikus verzióban.

Dr. Maya Shmailov a grúz matematikai biológusnő Nikolaj Rasevszkyről beszél, aki megváltoztatta az életét. A saját bevallása szerint szerelmes a több mint 40 éve elhunyt oroszba, aki a teoretikus kvantitatív biológia megalkotója volt. Rém érdekes, de a szerelem szó kimondása után elveszítem a fonalat.

Rory Allweis festőnő a következő előadó, 52-ben az Államokból alijázott Jeruzsálembe, sok tanítványa van, néhányuk a közönség sorai közt. Azzal indít, hogy a tanításban a lelkesítés a leglényegesebb. Egy olyan beszédet tol le ez a törékeny nénike, hogy azt mondom, a név kötelez, Rory tényleg mindent tud arról, amit mond. A 18 perce végén én olyan lelkes vagyok, hogy kész festőnek érzem magam. Ennek az előadásnak a TED főoldalára kell kerülnie.

Basher Iraqi arabul kezdi, verset szaval, aztán tömény politikát tol, a lényeg, hogy a Darna nevű szervezetnek a vezetője ő, palesztin fiatalok inspirálásával, tanulásra ösztönzésével foglalkozik az arab kisebbségen belül, egyébként knesszet tag. Ugye Izrael palesztin arab állampolgárai kisebbség az országban és nagyjából olyanok ők a Szentföldön, mint a cigányok Magyarországon. Kirekesztés, szegénység, ignorálás a kormány részéről, lógás a suliból, továbbtanulásnak a halovány reménye nélkül tengés, túlélés, identitás problémák, bűnözés, élet másodrangú állampolgárként. Szélmalomharcnak tűnő s egyben mégis reménykeltő ez az előadás, gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan.

TEDxJaffa2014 by Arthur Fuhrer DSC_4215

Alla Barhoum (Fotó: Arthur Fuhrer)

Yossi Sassi az Orphaned Land nevű izraeli metál banda gitáros csávója kétnyakú gitárral akusztikus buzukit meg más hangszereket szólaltat meg, iraki, Észak-afrikai és görög származására hivatkozva, e népek dallamainak motívumaival. Andalító ez így délután, de odáig vagyok, megbűvölt a zenéje, metálos leszek, úgy éljek.

Na és Nuvi Carmel – akinek az előadására be se terveztem menni, mert kutyatréninggel foglalkozik, amit pont letojok –, elvarázsol. Ez a tinédzserkorból épp kinőtt csaj, a kutyatréningjével megvilágítja az emberi kapcsolataimat és olyan jövőképet tár elém, hogy le kellene jegyzetelnem az összes szavát, ami itt a sötét nézőtéren egy zenés csendes pihenő után kilátástalan, de hátha beleszövődik az álmomba. Tehát, Nuvinak van egy kutyatréner tréningelő cége. Őrület. A pozitív megerősítés módszerével dolgozik, amit akkor értek meg, amikor a következőt mondja. Beülsz egy taxiba és azt mondod a sofőrnek, hogy te nem Tel Aviv-ba akarsz menni, se Jeruzsálembe, de Haifára sem. Akkor a sofőr honnan tudja, hova akarsz menni? Nu? Sehonnan. Tehát megmondod neki a címet, oszt kész. Szóval a kutyának se azt mondjuk, hogy mit ne csináljon, hanem azt, hogy mit csináljon. Ezen a ponton ciccent egyet és bejön a kutyája, és a lábai elé heverészik. Ott is marad, amíg dumál, tök csendben és erre Nuvi láthatóan büszke. Szóval a kutya, mivel nem beszél általában emberi nyelven, akkor tud a legjobban tanulni, ha megmutatja neki a gazdája, hogy hogyan kell viselkedni. És csak extrém durva esetekben emeli fel a hangját, értelemszerűen. És ezt a módszert az ember alkalmazhatja a szomszédaival, vagy bárkivel. Rendetlen a vőlegényed? Apró, de pozitív dolgokkal kezdj! Ne mondd neki, hogy ne légy már rendetlen, hanem mutasd meg, hogyan mosogatsz, nem dobálod szét a ruhád amikor leveszed, hanem egyből a szennyestartóba teszed és olyan lesz a családi pecótok, hogy a légy elcsúszik a konyhakövön. Ezt persze Nuvi egy barátnője példájával magyarázza el, aki a kutya tréning alapján ezt végigjátszotta a hapsijával és ma boldog házaspárként élnek, míg meg nem halnak a tiszta udvar rendes házukban. Mondjuk az izraeli kutyák közül, már amennyit ismerek, elég sok a teljesen neveletlen és ugyanúgy, mint az emberek, azt csinálnak, amit akarnak és bármennyire kajlák, mindenki tolerálja őket.

Imbar Amir forgatókönyvíró és még ezer másik dologgal foglalkozó csaj a 14 évesen férjhez ment líbiai nagyanyója és a saját szinglisége közt von párhuzamot. Elég érzékeny téma ez mostanság, de Imbar vicces, fekete a humora, pillankányit cinikus, de üdítő a nap végére egy stand up.

Jó volt megnézni élőben egy TED-et, és a WC-ben azt olvasni, hogy „Most, hogy egyedül vagy, mondjuk neked, hogy nemcsak azért vagy itt, hogy az előadásokat megnézd, hanem azért is, hogy ismerkedj a többi nézővel és az előadókkal.”

A British Council szponzorálta az eseményt, együtt a Birax-szal, ami egy Brit-Izraeli tudományos csereprogram társaság, a Peres Center for Peace adja mindig a helyet a TED X Jaffa-nak és a The Studio grafikusai a honlap készítők. A Virtuozo-t, az előadók felkészítőit meg már említettem.

 

 

 

 

 

 

támogatás
Pop up banner

Címkék:TED

[popup][/popup]