Az eritreai csésze (70 év – 70 tárgy – végtelen történet) + Izrael70 a Szent István Parkban

Írta: Vered Glickman / Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Az Izraeli Kulturális Intézet 70 év – 70 tárgy – végtelen történet címmel rendezett kiállítást a modern Izrael Állam születésének 70. évfordulójára. A tárgyakból és a köréjük írott szövegekből válogatunk.

Vered Glickman, az Izraeli Kulturális Intézet igazgatója:

Levinsky utca 1, Neve Sha’anan, Tel-Aviv. Két kép is kötődik ehhez a címhez. Az egyik egy ködös gyerekkori emlék, amire nagy szeretettel gondolok vissza. A másik az a kép, amelyet ma a Google Maps-en a címre kattintva kapunk – utóbbi nem kelt semmiféle érzelmi kötődést.

Első kép: Egy apró faház, kunyhó a nyitott mező végén. Szochnutos ágyak (a szokásos vaságyak, amit a Jewish Agency biztosított az új bevándorlók számára), és egy olyan picike konyha, amelybe csak egy ember fért be egyszerre. Két család élt itt, összesen hat fő. Négy közülük – Elvira, Merkado, Reketa és Adam – Thessalonikiből alijázott, és bár nagy erőkkel próbáltak héberül megtanulni, minden kommunikáció – beszélgetés, főzés, éneklés, a hímzés feletti csevegés – ladino nyelven (spanyol nyelvváltozat, ’zsidóspanyol’), vagy ahogy ők hívták, spanyolit nyelven zajlott.

Az utca, ahol éltek – és biztos vagyok abban, hogy erről nekik fogalmuk sem volt –, egy ambiciózus várostervezési projekt része volt. A Neve Sha’anan környéket menóra formájúra tervezték: a Levinsky utca volt a középső főág, és a hat szűkebb utca formálta volna a menóra hat ágát. De az önkormányzat nehézségekbe ütközött, és nem tudta befejezni a tervet. Így csak a menóra fele készült el.

A befejezetlen menóra főágába született az édesanyám.

Második kép: Az új központi buszpályaudvar. Ahol régen a családom fakunyhója állt, most egy hatalmas, otromba épület terpeszkedik, egy kolosszális várostervezési kudarc, amelyet éveken át építettek. Napjainkra a Neve Sha’anan környék Tel-Aviv egyik érzékeny pontjává vált, amely külföldi munkavállalókkal és menedékkérőkkel telt meg. A kávét, amely a kunyhó konyhájának kotyogósában főtt régen, most eritreai zászló mintás csészékből hörpintik fel az ott lakók. Az a hely, amely régen a családomnak adott új otthont, most az afrikai menedékkérők vitatott otthona.

A két képet éveken át külön tartottam magamban. Nagymamám halála után nem látogattam meg a környéket, nem volt hozzá semmilyen kötődésem. De egyszer, évekkel később, a két kép mégis összeért. Egy fiatal magyar önkéntesekből álló „Tikkun Olam” csoport kíséreteként találtam magam újra a Levinsky utcában, akik egy óvodában vigyáztak a külföldi munkások gyermekeire. Majd még egyszer, amikor újra meglátogattam a környéket egy fények fesztiválja eseményen. Az estét egy barátom szervezte, aki most Neve Sha’ananban él, és a környék közösségét építi.

De a képek nem értek végleg össze bennem. A fesztiválon játszott keleti és afrikai zene, a polcokon elhelyezkedő zhug (jemeni csípős szósz) és az etiópiai kosarakban kapható karkötők között semmi sem maradt a nagymamám kunyhójából. A kulturális térképen, amely Neve Sha’ananban, Tel-Avivban, Izraelben, a zsidó világban helyet kap – a ladino kultúra már nem található meg. Csak a gyerekkori emlékeimben.

***

Izrael 70 a Szent István Parkban

Idén ünnepeld együtt Izrael függetlenségének a 70. évfordulóját az Izraeli Kulturális Intézettel és a Szochnuttal.

Ez alkalommal ötödszörre rendezik meg az Izraeli Függetlenségi napot a 13. kerületi Szent István parkban. Az esemény május 6-án (vasárnap), 14:00-20:00 között kerül megrendezésre.

Az IZRAEL70 vendégelőadója idén Matti Caspi izraeli zeneszerző, énekes, az ország egyik leghíresebb előadója.

Idei eseményük másik legfontosabb programja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége által felajánlott 35 fa telepítése lesz a parkban, melyet a 70. évforduló alkalmából ültetnek majd el a Főkert Nonprofit Zrt-vel, rendezvényünk díszvendégei segítségével.

Számos színpadi programot, izraeli gasztronómiai finomságokat, gyermek- és családi programokat, sport és kikapcsolódási lehetőséget terveznek az eseményre. A résztvevőknek lehetősége lesz a jelenlevő szervezetek és ifjúsági csoportok segítségével megismerni az izraeli kulturális, oktatási és utazási opciókat.

Idén a kiemelt téma Izrael 70. évfordulóján kívül Jeruzsálem városa lesz. Ennek bemutatására egy különleges jeruzsálemi shuk-kal készülnek, melyen számos jellegzetes izraeli piaci árut bemutatnak majd.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz Alija sátor olyan vendégekkel, akik izraeli intézményektől és szervezetektől érkeznek, és naprakész információkkal szolgálnak izraeli lehetőségekről; oktatási rendszerről, munkalehetőségekről, letelepedésről, stb.

A park füves területei is élettel telnek meg erre a vasárnapra, hiszen jóga és capoeira órák várják az érdeklődőket. A gyerekeknek pedig az elengedhetetlen ugrálóvárak, felfújható futópályák, nosztalgikus jeruzsálemi játékok és a kézműves-foglalkozások szolgáltatnak tartalmas időtöltést.

Idén először a látogatók kipróbálhatják a hóra táncot, külön erre az eseményre érkező izraeli profi táncos irányításával. Valamint megismerkedhetnek az Inspirál Cirkuszközpont és a Magyar Zsonglőr Szövetség színes, cirkusz világával is.

Ismét a parkba látogat a RS Herzl 2018 motoros csapat, akik nyáron motorral járják be Herzl Tivadar életének fontosabb állomásait.

A tombolasorsolás idén sem marad el, értékes nyereményekkel várják a nevezőket.

Az esemény a facebookon

***

Izrael és Magyarország: emlékezés, faültetés és a jövő szövetsége

Együtt gyarapítja a főváros zöldterületét és együtt tesz hitet két egymást tisztelő nép jövője mellett számos köztiszteletben álló művész, médiaszereplő, különböző pártállású politikus és zsidó vezető 2018. május 6-án, vasárnap 15:00 órakor a Szent István Parkban.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közös faültetésre hívja Budapest polgárait a 13. kerületi Szent István Parkba, Izrael állam születésének 70. évfordulóján, anyák napján. Az eseményen Izrael és Magyarország közös múltja, a két ország majd’ 30 éve tartó barátsága előtt tisztelgünk és a hosszú életű fák elültetésével a két ország közös jövőjét szimbolizáljuk. A faültetésben Bálint György, a magyar média örök főkertésze, Korda György táncdalénekes, Hegedűs D. Géza színművész, Joszi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete, Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese, Tóth József 13. kerületi polgármester, Fónagy János államtitkár mellett zsidó és nem zsidó közéleti személyek, civil szervezetek képviselői vesznek részt.

Az Izrael születésének évfordulóját ünneplő Izraeli Kulturális Intézet egész napos rendezvényének részeként kerül sor a Szent István Park faállományának a Fővárosi Önkormányzattal és a Főkerttel egyeztetett bővítésére. A 70. évfordulóra 35 fát a MAZSIHISZ már elültetett a Jeruzsálem melletti Tzóra hegyen, most a másik 35-öt fát fogják elültetni a felkért vendégek. A kétszer 35 fa a magyar zsidóság kettős identitását és kettős felelősségét fejezi ki: a magyar zsidók egyszerre szeretnék építeni, minél élhetőbbé tenni és így összekötni Magyarországot Izraellel. Erről a kettős szeretetről tesznek hitet meghívottaink.

Beszédet mond: Joszi Amrani nagykövet, Heisler András elnök, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Dani Atar, a Zsidó Nemzeti Alap (KKL) vezetője, az izraeli faültetés társszervezője.
Szeretettel vár mindenkit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége e különleges városépítő-emlékező akcióra.

Címkék:Izrael 70

[popup][/popup]