Az agyagmacskáktól az utolsó imáig – Bán Mariann emlékkiállítás

Írta: Szenthe Antónia - Rovat: Képzőművészet, Kultúra-Művészetek

Bán Mariann (1946-2014) Fuga-beli emlékkiállítása alkalmas a lelki nyugalom megzavarására.

ban-mariann

Fotó: Kiss-Pál Zoltán

Eddigi tárlatain, az elmaradhatatlan pogácsákat és almákat rágcsálva, örvendtünk szellemességén, gunyoros báján, technikai tökéletességén, kulturális utalásain, és vártuk a folytatást.

A mostani tárlat végigvezetett Mariann világán, a seggen fütyülő pólyástól a szövegeket hordó agyag sztélékig, és a betűket síró, halotthalvány porcelán kövekig.

Így már nem tudtam nevetni a dagi, tornamezes angyalokon, az agyag skatulyákon, melyekből mindig kilóg egy lusta macska farka, a pici harci szekereken, sípokon, körtemuzsikákon, fütyülőkön, fuvolákon, harangokon, perselyeken, szúrós szemű teráfokon, a lepkegyűjtő dobozon, amelyben rezzenéstelenül sorakoznak a bársonyos babák.

Akkor nem hallottam meg, most hallom, hogy keserű távolságtartásról vallanak a tárgyak. Egy kérdést kerülgetnek makacsul: vajon jó-e ez a szép Világ?

ban-mariann-scan-1

Fotó: Máté Gábor

 

Itt ez a sok csoda agyagból – hangok, macskák, madártollak, paplangombok, csíkos harisnyák, csecse-becsék. Merjünk akkorák lenni, amekkorák vagyunk. Ám egyszer csak vége a sok bűvös apróságnak, és megjelenik az agyagon az írás. Az emberiség első írása agyagba íródott.  Mariann az élete utolsó szakaszában agyagba írta a számára fontos szövegeket. Emberi jogokról, és a jogok megtiprásáról, a rá jellemző csúfondáros  ünnepélyességgel.

 

bm-par-nagy

Fotó: Kiss-Pál Zoltán

Végül pedig a zsidó sírokra való porcelán emlékköveken betűk sóhajtanak: szegény Dezső bácsi, szegény Aranka.  Dezső bácsi és Aranka létéről, auschwitzi meggyilkolásukról Mariann csak ennyit tudhatott meg a családjától.

kovek2

Fotó: Szenthe Antónia

Egyszer felhívott telefonon, elmesélte, hogy egy zsibvásáron héber betűkészletet vett, és az egyik emlékkőre ráírná, hogy Shoa, de nem tudja, hogy kell.  Most láttam, hogy készített egy követ, amelyiken csak a héber ábécé betűi vannak. Szeretném elmondani neki azt a haszid mesét, mikor az amhorec bemegy a templomba, meghatódik a buzgón imádkozó zsidók láttán, és felsóhajt: Mindenható, én nem tudok imádkozni, nem tanítottak meg rá. Csak az alef-betet tudom, elmondom neked, és kérlek, írj belőle egy olyan imát, amelyet meghallgatnál.

 

A kiállítást december 12-ig lehet megtekinteni a Fuga Építészeti Központban; Budapest, V. Petőfi Sándor utca 5.

Köszönet illeti Nagy Bálintot a segítségért.

[popup][/popup]