Amy

Írta: Polgár György - Rovat: Kultúra-Művészetek, Zene

A lapunkat ért internetes támadás miatt az alábbi cikkel egy napot késtünk. Amy Winehouse szeptember 14-én lett volna 40 éves.

Túlméretezett, szárnyszerű fekete szemkontúrja, folyamatosan bővülő tetkó-kollekciója és a hatalmas, méhkasra emlékeztető fekete hajzata feltűnő jelenséggé tette a törékeny lelkű fiatal nőt. Az ajkait játszi könnyedséggel elhagyó kontraalt jazz- és soul-hangja halhatatlanná tette a fájdalmasan korán elhunyt művészt.

Amy Jade Winehouse London Southgate külvárosában élő szekuláris zsidó családban született. Apja taxisofőr volt, anyja gyógyszerész. A családi fészek nem volt meghitt és csendes, szülei gyakran veszekedtek. Kilencéves volt, amikor elváltak.

Zenei karrierje már korán kezdődött. Gyerekként megalapította legjobb barátnőjével a rövid életű Sweet ‘n Sour (Édes és savanyú) rapduót. Veleszületett tehetségének tanúbizonysága egy kurta magánvideó is, amelyben egyik másik barátnőjét köszönti fel a tizennegyedik születésnapján. 16 éves korára már hivatásszerűen énekelt. Majd miután barátja, a soulénekes James Tyler elküldte demófelvételét egy tehetségkutatónak, már nem volt megállás a karrierlépcsőn. 2003-ban robbant be végleg a zenei világba, a Frank című első albuma révén, amikor még főként lány- és fiúbandák uralták a popzenét.

Négy évvel később került piacra a második stúdióalbuma, a Back to Black, amely az év legsikeresebb hanghordozója lett.

Amy Winehouse – Back To Black

No Description

Talán a legismertebb szerzeménye az ezen a CD-n található brutálisan őszinte szövegű Rehab. Egy egyszerű, minden sallangtól mentes felvétel remekül érzékelteti Amy Winehouse kivételes tudását. Ez a keserűséggel teli szerzeménye korábbi menedzsereinek szól, akik sikertelenül próbálták rábeszélni egy elvonókúrára, ugyanis akkor már súlyos alkohol- és drogproblémával küzdött. A többi dal a zűrös férjével, Blake Fielder-Civillel való viharos kapcsolatáról szól, akivel 2007 májusában titokban házasodtak össze, majd két évre rá elváltak.

„Nem azért komponálok, mert hallatni akarom a hangomat, vagy hogy híres legyek, vagy ilyesmi” –mondta Winehouse a CNN amerikai tv-adónak egy 2007-ben adott interjúban. „Olyan dolgokról írok, amelyekkel problémáim vannak, és amelyeken túl kell lépnem, hogy ezáltal valami rosszból jót csináljak.”

Winehouse egyenesen tarolt, amikor 2008-ban öt Grammy-díjat vihetett haza, köztük az év lemeze és az év dala címet a Rehabért, valamint a legjobb új előadónak járó díjat.

A hírtelen bekövetkezett hatalmas sikert, az ezzel járó feszített munkarendet, a lesifotósok nem szűnő zaklatását, a balsikerű házasság következményeit, valamint a médiának a személyiségére vonatkozó rosszindulatú kommentárjait egyre nehezebben viselte, ami gyors tempóban a drog és alkohol felé sodorta. Emellett bulimiával is küzdött. Miután többször részegen jelent meg a színen, végül hajlandó volt elmenni egy elvonókúrára. Sajnos nem segített. 2011-es turnéját, amely során a Sziget fesztiválon is szerepelt volna, lemondta azt követően, hogy Belgrádban ismét botrányosan viselkedett a színpadon. Egy hónappal később, július 23-án holtan találták otthonában. Alkoholmérgezés vitte el. Fájdalmasan korai halálával tagja lett a végzetesen szomorú „Huszonhetesek klubjá”-nak, vagyis azon sztárok csoportjának, akik szintén huszonhét évesen, hasonló körülmények között távoztak, többek között Jimi Hendrix, Janis Joplin és Brian Jones.

No Title

No Description

Bár nem szeretett zsidó vasárnapi iskolába járni és zsinagógába is csak évente egyszer, Jom Kippur idején ment, zsidósága közel volt a szívéhez – a szó szoros értelmében: többször lépett fel Dávid-csillaggal a nyakában. Egyszer egy riporternek azt találta mondani, hogy „zsidónak lenni nem arról szól, hogy gyertyát gyújtunk és elmondunk egy brachát”, és hogy mindig érzi a belső kapcsolatot.

Szülei folyamatosan ápolják lányuk emlékét. A napokban adtak ki egy kötetet eddig még nem közölt fényképekkel, naplóbejegyzésekkel, kézzel írt levelekkel és versekkel In her Words (Az ő szavaival) címmel. Az Amy Winehouse Alapítvány olyan fiatalok rehabilitációját támogatja, akik kábítószer-függőségben szenvednek. Ezzel tovább viszik azt, amit Amy a zenéjével akart elérni: a tragédiából diadalt kovácsolni.

Korának egyik legnagyobb énekesnője ma, szeptember 14-én lenne negyven éves. Emlékéből fakadjon áldás!

Címkék:Amy Winehouse

[popup][/popup]