Amszterdam: kiállítás a magyar zsidó avantgárdról

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Az amszterdami Zsidó Történeti Múzeumban május 29-től szeptember 24-ig lesz látható az a tárlat, amelyen tizenkilenc magyar művész alkotásai szerepelnek majd. A tárlat címe: From Fauvism to Surrealism: Jewish Avant-Garde Artists  from Hungary (A fauvizmustól a szürrealizmusig: zsidó művészek a magyarországi avantgardban).

A Zsidó Történeti Múzeum épülete Amszterdamban

A kiállítás a múlt század első felének innovatív művészetére koncentrál, amikor az ország háborúkat viselt, a közéletben pedig eluralkodott a nacionalizmus és az antiszemitizmus. A legtöbb mű eddig nem szerepelt hollandiai kiállításokon.

Berény Róbert: Szalmakalapos önarckép

A kiállított művek szerzői között olyan hírességek szerepelnek, mint Huszár Vilmos, Czóbel Béla, Moholy-Nagy László, Tihanyi Lajos. Ott lesz Berény Róbert Szalmakalapos önarcképe (1906) is. A művészek közül néhányan éveket töltöttek Hollandiában. Huszár Vilmos például egyike volt a De Stijl mozgalom alapítóinak. Czóbel Béla részt vett az észak-hollandiai Bergense School munkájában; ő festette a költő Adriaan Roland Holst első portréját. Moholy-Nagy László két éven keresztül élt és alkotott az országban, néhány korai alkotását állítják ki.

Huszár Vilmos

A 20. század első felében élénk művészeti élet zajlott Magyarországon. Ugyanakkor a zsidó művészek hosszú időt töltöttek Nyugat-Európában, és az ottani művészeti irányzatokba (francia fauvizmus és kubizmus, olasz futurizmus, német expresszionizmus) is bekapcsolódtak. Hatással volt rájuk a szovjet filmművészet és konstrukcionizmus. Ugyanakkor a zsidó művészeket a korai húszas évektől az erősödő antiszemitizmus, később pedig a holokauszt sújtotta.

A De Stijl folyóirat egyik példánya

A tárlaton mintegy nyolcvan festmény szerepel, amelyek bemutatják a kísérletező kedvet és a különböző stílusokat. Kádár Béla kubista tájképei mellett ott lesznek Schönberger Armand éjszakai életet megörökítő, az olasz futurista stílusban fogant alkotásai. A vásznak az időszak atmoszféráját is megörökítették. Ország Lili művei a holokauszt sötét, nyomasztó korszakát idézik.

A tárlat anyagát magyar, holland, német és belga múzeumokból és magángyűjteményekből kölcsönzött darabokból állították össze. A mostani rendezvényt megelőzően az oroszországi, majd a romániai zsidó avantgárd tárlat aratott nagy sikert. A katalógus a Walburg Press gondozásában jelenik meg.

Németh Hajnal: Hamis vallomás /3

A kiállításon bemutatásra kerül két magyar fiatal: Németh Hajnal (1972) képzőművész és Kékesi Zoltán (1976) kultúrtörténész videóinstallációja a tiszaeszlári vérvádról, amit egy fotókiállítás kísér az antiszemitizmus mai magyarországi megnyilvánulásairól.

További információ: Marketing and Communication Department, [email protected], tel. +31 (0)20 531 0370. A kiállítás sajtóbemutatója május 24-én 10 órakor lesz.

Címkék:Amszterdami Zsidó Múzeum

[popup][/popup]