A „zsidó tálibok”

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Lev Tahor (jelentése „tiszta szív”) egy szélsőséges haszid szekta a kanadai Ontarióban.

Jewish Sect Children 20140203

Fotó: Dave Chidley , The Canadian Press

A csoport vezetője Shlomo Helbrans rabbi, egy karizmatikus és uralkodásra termett ember, híveit pedig a környezet „zsidó táliboknak” titulálja, részben azért, mert a nők fejüket és testüket a burkához hasonló öltözékkel fedik el.

A múlt évben a közösség elhagyta Sainte-Agathe-des-Monts városát, miután a quebeci gyermekvédelem úgy rendelkezett, hogy 14 gyermeket kiemel a közösségből. A vádak gondatlanságról, zaklatásról, és kiskorúak házasságáról szólnak. A közelmúltban egy ontariói bíróság jóváhagyta az ítéletet, és ezzel a szekta ismét reflektorfénybe került. Jason Magder, a Montreal Gazette munkatársa döbbenetes interjút készített egy házaspárral, akik korábban a szektához tartoztak.

Yona, aki 15 éves korában ment férjhez, kilépése óta egyáltalán nem tud kapcsolatát tartani a családjával. 37 éves anyját úgy jellemzi, mint aki „sohasem volt igazi anya”, aki „különös erőszakkal nevelte”. Yona férje, Yakov azért csatlakozott a közösséghez, mert a New York állambeli Monsey-ban élő ultraortodox közösség szerinte nem vette elég szigorúan az erkölcsi és étkezési szabályokat. A Lev Tahorhoz történt csatlakozás után viszont a rabbi által gyakorolt szélsőséges kontroll keltett benne visszatetszést.

Külföldön élő családjuk segítségével az ifjú pár elhagyta a szektát és nyolc hónapra Európába települt, ahol első fiuk született. Ezután további nyolc hónapot töltöttek Monseyben, a világ egyik legnagyobb ultraortodox közösségében, majd a múlt évben Montrealban telepedtek le.

Annak ellenére, hogy elmenekültek Helbrans karmai közül, Yona és Yakov úgy érzi, mintha még mindig ott lennének.

„Mintha nem is hagytuk volna ott őket” – mondja Yakov. „Még mindig a hatalmukban tartanak.”

A házaspár mindmáig többnyire a Lev Tahorban hirdetett tanítások és szokások szerint él montreáli otthonában. Yakov tulajdonképpen nem az ottani életmód ellen lázadt, inkább a vallási törvények kíméletlen betartatása ellen. Yona számára, aki gyengén beszél angolul, a modern független élethez történő alkalmazkodás hatalmas kihívást jelent. Új közösségük segítséget nyújt és élelmet is ad nekik, amit hálával fogadnak, de ezt az életet küzdelmesnek tartják, és magányt éreznek.

„A legtöbb ember naponta áttekinti teendőit és teszi a dolgát – mondja Yakov. – Az egykori Lev Tahor tagok azonban képtelenek erre. Korábban ezt nem értettem, de ez közös vonása azoknak, akik elhagyják a szektákat, vagy totalitárius rendszerekből érkeznek a szabad világba.”

A Montreal Gazette tudósítása itt olvasható.

A Jewcy magazin cikkét Bassa László fordította.

Címkék:Lev Tahor

[popup][/popup]